Japanse huizen

Japanse huizen

Als je aan Japan denkt denk je vast aan een hypermodern land vol met vooruitstrevende technologie. En niets is minder waar. In Japan bestond het OV-chipkaart systeem zoals het recent in Nederland geïmplementeerd is al 20 jaar.

Als je op een Japans toilet gaat zitten wordt je wellicht verrast door een verwarmde toiletbril en de knopjes op het bedieningspaneel zorgen voor een papierloze reiniging van je achterwerk. De Japanse technologie zorgt ervoor dat op de drukke treinlijnen er elke minuut een trein rijdt, en dat zonder vertraging.

Maar als je aan Japan denkt denk je waarschijnlijk niet aan de huizen waar de Japanners in wonen. Je kunt je er waarschijnlijk geen voorstelling van maken. Japanse huizen zijn behoorlijk anders dan Nederlandse huizen. Japanse huizen zijn namelijk vrijwel allemaal van hout. Dat geldt natuurlijk niet voor torenflats, maar ook lage appartementencomplexen, die van twee of drie verdiepingen, zijn ook vaak (deels) van hout.

Hout is van oorsprong het bouwmateriaal bij uitstek in Japan. Japan is een en al berg. In de dalen kun je drinkwater opslaan, de hellingen zijn begroeid met bomen. Baksteen daarentegen moet worden geïmporteerd. Maar er is een mogelijk nog fundamentelere reden voor het gebruik van hout. Japan ligt op een kruising van aardplaten, waardoor er dagelijks aardbevingen zijn. Houten huizen zijn simpelweg een stuk flexibeler dan bakstenen huizen. Ze kunnen veel grotere schokken verdragen. En mochten de aardschokken dan toch te veel worden dan is het puin relatief ligt vergeleken met bakstenen.

Als je onder een ingestort houten huis terecht komt zijn de overlevingskansen veel groter dan wanneer je onder een berg bakstenen ligt. Ook de werderopbouw van ingestorte huizen gaat veel sneller en een gedeelte van de materialen kan vaak opnieuw gebruikt worden bij de bouw.

De snelheid van opbouwen is ook een voordeel bij nieuwe huizen. Sowieso zijn bijna alle moderne Japanse huizen pre-fab. Het bouwen van een huis op bouwrijpe grond duurt maar enkele weken.

Het nadeel daarvan is dat in Japan de waarde van de huizen in principe constant daalt naarmate een huis ouder wordt. Het is de grond onder het huis die de meeste waarde heeft en die waarde ook behoudt. Een huis is dus niet een investering die zich terug betaald bij verkoop.

Verscheidenheid in Japanse huizen

Japanse huizen zijn van hout. Rijtjeshuizen zijn er niet. Iedere woning staat los. Ieder huis is anders. De verscheidenheid is enorm, en dus enorm interessant. Ik heb in Japan alleen maar in apartementen gewoond. Daar is vooral het efficiënte gebruik van de binnenruimte leuk om te zien.

De variatie die je ziet als je in Japan over straat loopt levert mooie plaatjes op. En omdat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden, hier een aantal foto’s van traditionele Japanse huizen.

Japanse huizen zijn van hout. Als het hout oud wordt en begint te barsten is het tijd voor een nieuw huis. Het oude gaat tegen de vlakte en wordt vervangen door een hypermodern exemplaar op hetzelfde stukje grond. Het zijn niet de huizen in Japan die veel waarde hebben, maar de grond waarop het huis staat.

Een Japans huis gaat zelden langer mee dan één generatie. Iedere nieuwe generatie bouwt een nieuw huis op de grond waar het oude huis een generatie lang onderdak bood aan de familie. Huizen in Japan zijn veel meer een consumptiegoed dan in Nederland en zijn na verloop van tijd simpelweg aan vervanging toe.

Gepubliceerd door Wouter

Woonde 5 jaar in Japan en is cultureel ervaringsdeskundige.