Opinie & achtergrond
Er is zo ontzettend veel te vertellen over Japan. Wat zit er achter de cultuur? Wat kun je (behalve deze site) lezen over Japan? Wat is de hoofdstad van Japan? In Opinie & achtergrond verzamelen we alle artikels die een dieper inzicht geven in het land.
- Recensie: Terug naar Japandoor WouterAnne Sey neemt je mee op een 1.000 kilometer lange fietstocht door Japan. “Terug naar Japan” is het verhaal van een onvergetelijke ontdekkingsreis.
- Japanse cultuur: 3 belangrijkste aspectendoor WouterWat maakt de Japanse cultuur zo bijzonder? Aan de hand van 3 praktische voorbeelden wordt duidelijk waarom de Japanners doen wat ze doen.
- Oktoberfest in Japandoor IngeborgOktoberfest kennen we allemaal als het bierfeest uit München. In Japan worden regelmatig (ook buiten oktober) soortgelijke feesten gehouden.
- Hoofdstad van Japan: nu Tokyo, vroeger Kyotodoor WouterTokyo is de hoofdstad van Japan, maar eigenlijk pas sinds 1868. In de eeuwen daarvoor is de hoofdstad regelmatig verhuisd. Wat waren vroeger de hoofdsteden?
- 15 goede boeken over Japanse cultuurdoor WouterAl eeuwenlang is de Japanse cultuur een boeiend onderwerp voor schrijvers. Dit is een selectie van 15 goede boeken over Japanse cultuur.
- 6 goede Japanse kookboekendoor WouterWat is er nou leuker dan experimenteren in de keuken? Kook je graag Japans, dan zijn deze 6 Japanse kookboeken voor jou.
- Hinamatsuri festival, meisjesdag in Japandoor WouterIeder jaar op 3 maart wordt stilgestaan bij meisjes. Families zetten een traditioneel toonstuk in hun huis tijdens Hinamatsuri.
- Recensie: Shopliftersdoor WouterHet verhaal van de film Shoplifters speelt zich af ergens in Tokyo. Hier wonen Osamu Shibata en zijn vrouw Nobuyo in armoede. Desondanks zijn ze niet ongelukkig. Osamu werkt zo nu en dan in de bouw en Nobuyo heeft een onderbetaalde baan in een fabriek. De grootste bron van inkomsten voor de familie is het pensioen van oma.Meer lezen over “Recensie: Shoplifters”
- Kintsugi om gebroken servies te herstellendoor WouterIn Japan wordt gebroken servies traditioneel herstelt met kintsugi goud-lijm. Zo wordt een breuk onderdeel van de geschiedenis van een object.
- Wat doen Japanners tijdens Golden Week?door WouterGolden Week is een aaneenschakeling van Japanse feestdagen in april en mei. Het is voor veel Japanners de langste vakantie van het jaar.
- Cultuurschok in Japan, puur genietendoor WouterAls je in een vreemd land aankomt ervaar je een cultuurschok. Met een positieve instelling zorgt je cultuurschok in Japan voor onvergetelijke herinneringen.
- Hoe gestrest is de Japanse forens?door WouterDe cultuurverschillen tussen Tokyo en Osaka komen naar voren in het stressniveau van de gemiddelde forens in beide streden.
- Buitenlanders in Japan, de 5 types die er wonendoor WouterBuitenlanders die in Japan wonen hebben daar allemaal hun eigen reden voor. Grofweg zijn ze in te delen in 5 types.
- Cup no Fuchiko, manga figuurtjes aan je theekopjedoor WouterPas kreeg ik een foto binnen met daarbij de vraag: wat is dit? Manga poppetjes die aan een bloempot hangen. Wat ga je dan Googlen? Het antwoord: Cup no Fuchiko!
- Ramen-ya, ramen noedels in Amsterdamdoor WouterAls je lekkere Japanse ramen noedels wilt eten in Amsterdam heb je tegenwoordig steeds meer keuze. Wij testten de noedels bij Ramen-ya voor je.
- Taka Japanese Kitchendoor WouterJapanse ramen noedels zijn soulfood! De Japanse chef Taka Kitamura van Taka Japanese Kitchen kookt (misschien) de lekkerste ramen van het land.
- Apenstaartje (@-teken) in Japan en daarbuitendoor WouterIn Nederland noemen we het @-teken apenstaartje. Hoe zit dat in Japan? En in andere landen?
- Japanmarkt 2017, voor de tiende keer in Leidendoor WouterOp zondag 4 juni van 12.00 tot 17.00 uur organiseert Japanmuseum SieboldHuis voor de tiende keer de Japanmarkt op het Rapenburg in Leiden.
- De geschiedenis van Kyotodoor WouterWaarom mag je tijdens je reis naar Japan Kyoto absoluut niet missen? De stad heeft een lange geschiedenis. Dit is het verhaal over de geschiedenis van Kyoto.