10 beste capsule hotels in Tokyo

10 beste capsule hotels in Tokyo

Japan staat heeft de naam duur te zijn. En dan met name Tokyo. Dat wil niet zeggen dat je er geen waar voor je geld kunt krijgen hoor. Maar een vakantie naar Japan kan best in de papieren lopen. Ik heb geen onbeperkte hoeveelheid geld, en jij ook niet gok ik. Wat we vast ook gemeen hebben is dat we allebei zoveel mogelijk uit onze reis willen halen, of het nu gaat om het reizen zelf of om je accommodatie. Op zoek naar een goedkope slaapplaats dus! Eerder zette ik al de 10 beste budget hotels van Tokyo. Maar het kan nog goedkoper! Zo kom je terecht in een typisch Japans dingetje: capsule hotels.

Nooit van gehoord? In een capsule hotel betaal je voor je bed. Net als in een hostel. Maar je bed zit in een capsule. Voor de ingang van je capsule hangt een gordijntje. Vaak staan de capsules drie hoog opgestapeld. Een soort stapelbed dus, maar dan met net iets meer privacy.

Capsule hotels hebben een groot bad, net als in een ryokan. Vaak met een sauna. Het is even wennen, maar wel een typisch Japanse ervaring.

Oh, en capsule hotels zijn absoluut ongeschikt voor stellen. Er is relatief weinig privacy, dus slapen de dames en de heren gescheiden. Veel moderne capsule hotels hebben een mannen- en een vrouwengedeelte. Er zijn ook hotels alleen voor mannen of alleen voor vrouwen.

Hier dan de top 10 van beste capsule hotels in Tokyo.

De beste capsule hotels in Tokyo


10 beste capsule hotels in Tokyo

1 Night 1980 Hostel Tokyo

Zoals je ziet, het principe is dat van een slaapzaal met stapelbedden. Maar dan met net even iets meer privacy.

In 1 Night 1980 Hostel liggen de matrassen niet al sinds 1980 op de bedden. De 1980 verwijst naar de prijs per capsule per nacht. Bij opening in 2011 was dit, je raadt het al, ¥ 1.980. In de loop der jaren heeft inflatie en een BTW-verhoging de prijs iets opgedreven. Maar ja, om met elke prijsverhoging je naam te veranderen…

Dit capsule hotel staat goed aangeschreven voor hygiëne, netheid en vriendelijkheid van het personeel.

10 beste capsule hotels in Tokyo

Tokyo Ariake BAY HOTEL

Dit capsule hotel ligt vlakbij de wijk Odaiba, een recent ontwikkeld eiland in de baai van Tokyo. Dit is een van de entertainment en winkel gebieden van de metropool.

Ook het Tokyo Ariake BAY HOTEL wordt geroemd om hygiëne, netheid en vriendelijk personeel. De dames worden ietsje voorgetrokken. In de capsules uitsluitend bestemd voor vrouwen zit namelijk airconditioning.

10 beste capsule hotels in Tokyo

First Cabin Atagoyama

De keten First Cabin heeft de standaard capsule een upgrade gegeven. Ze hebben de capsules groter gemaakt zodat je naast je bed ook nog een klein stukje vloer ziet. Niets de capsule dus die je elders ziet maar meer een cabine. Snap je ook meteen hoe ze aan de naam komen.

First Cabin Atagoyama ligt aan de oostkant van het centrum van Tokyo. Naar het noorden ben je binnen 10 minuten bij station Tokyo, richting het zuiden zie je Tokyo Tower staan. Om de hoekt stopt de Yamanote-lijn op station Shimbashi. Lekker centraal dus.

Jullie zijn hier allemaal welkom! De helft van het hotel is ingericht voor de jongens. De meisjes slapen in de andere helft. Ondanks de ruimere cabines hier dus ook niet knuffelen in bed.

10 beste capsule hotels in Tokyo

First Cabin Akasaka

Nog een First Cabin hotel. Wat direct opvalt is dat de cabines eigenlijk identiek zijn aan die hierboven. Je vindt bij de capsule hotel ketens een hoge mate van standaardisatie. Lekker, want dan weet je wat je kunt verwachten. En laten we eerlijk zijn, je slaapt niet in een capsule hotel voor de luxe.

First Cabin Akasaka ligt midden in de ring van de Yamanote-lijn. Hartje Tokyo dus. Binnen een paar minuten liggen drie metrostations, dus je kunt alle kanten op. Een prima uitvalsbasis om Tokyo te verkennen.

10 beste capsule hotels in Tokyo

Nadeshiko Hotel Shibuya

Mannen, jullie mogen deze overslaan. Hier mogen alleen meiden naar binnen. Jammer, want Nadeshiko Hotel Shibuya ziet er modern uit en heeft een uitstekende beoordeling. Maar ja, om een aantal goede redenen worden in capsule hotels de geslachten gescheiden.

Tot een paar jaar geleden waren capsule hotels uitsluitend bedoeld voor mannen. Zakenlui die na een avond overwerken en een nacht drinken hun weg naar huis niet meer wisten te vinden sliepen er hun roes uit. De Japanse vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. Ook zij werken nu over en drinken zichzelf onder tafel.

10 beste capsule hotels in Tokyo

First Cabin Tsukiji

Weer een First Cabin hotel op de lijst. Je kunt je voorstellen dat de extra ruimte die je bij First Cabin krijgt goed scoort. Van binnen is er hier nauwelijks verschil met de eerdere First Cabin hotels.

Dit hotel zit om de hoek van de oude locatie van de Tsukiji Vismarkt. Het Kabuki Theater en de dure winkelstraten van Ginza liggen om de hoek.

10 beste capsule hotels in Tokyo

Tokyo Ekimae BAY HOTEL

Hier een kijkje in een capsule van het Tokyo Eikimae BAY HOTEL. Het is ruim genoeg coor één persoon. De geluidsisolatie op de muren dempt vrijwel al het geluid dus is is verrassend stil in zo’n capsule. Je moet je alleen een beetje in een bocht wringen om televisie te kijken.

Dit hotel ligt in de wijk Nihonbashi, vlakbij station Tokyo. Nihonbashi staat bekend om de vele relatief goedkope hotels. Een prima stek dus voor de budget-bewuste reiziger.

10 beste capsule hotels in Tokyo

Nihonbashi Muromachi BAY HOTEL

Het Nihonbashi Muromachi BAY HOTEL ligt in de wijk Nihonbashi, op een paar minuten afstand van station Tokyo. Qua ligging dus net zo centraal als de rest van de capsule hotels in deze lijst.

Ook qua aanbod verschilt dit hotel weinig van de rest. Wat je intussen vast opvalt is dat je in ieder hotel ongeveer hetzelfde krijgt: een bed en een bad op een centrale locatie. Het verschil zit ‘m niet zozeer in het aanbod maar in hygiëne. Dit lijkt hand in hand te gaan met de leeftijd van het hotel.

10 beste capsule hotels in Tokyo

Centurion Cabin & Spa

Centurion Cabin & Spa pakt het capsule principe op een net-iets-minder-standaard manier aan. In plaats van op elkaar gestapelde kubussen die je wellicht doen denken aan koelkasten in een mortuarium heeft de ontwerpen hier gekozen voor iets meer “Japans”. Het gebruik van veel hout in het interieur heeft dit hotel een warme uitstraling.

Jammer als je een kerel bent, want dit hotel is uitsluitend voor vrouwen. Het gedeelde bad, dat in ieder capsule hotel aanwezig is, is hier geüpgraded naar een ware spa.

Centurion Cabin & Spa ligt in de wijk Akasaka, in het hart van Tokyo.

10 beste capsule hotels in Tokyo

MyCUBE by MYSTAYS Asakusa Kuramae

En dan de nummer 1! MYSTAYS is een populaire keten van betaalbare, moderne hotels. Dit MyCUBE hotel is het eerste en voorlopig het enige capsule hotel van de keten. Het is een soort concept project met als doel zoveel mogelijk comfort naar de capsule te brengen. En dat is uitstekend gelukt.

In MyCUBE wordt er niet gestapeld. De capsules zijn dus een stuk hoger. In veel capsules, hoe comfortabel ook, lig je in een kunststof kubus. De wanden in je MyCUBE capsule zijn afgewerkt met hout en andere details. Comfortabeler dan dit vind je ze niet.

Ben je in Tokyo, op zoek naar een betaalbare slaapplaats? Capsule hotel!