Japan is met zo’n 126 miljoen inwoners een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Een eeuwenoude cultuur en diepgewortelde tradities gaan hand in hand met een technologisch vooruitstrevende samenleving. Die symbiose tussen traditioneel en modern is wat het land een uitermate bijzondere reisbestemming maakt. Nergens is het samensmelten tussen deze ogenschijnlijke tegenpolen beter te zien dan in de grootste steden van het Japan.
De top 10
Wil je alles weten over de 10 grootste steden van Japan, lees dan verder. Wil je alleen maar weten wat die 10 steden zijn? Dit is het lijstje:
- Tokyo 13,7 miljoen inwoners
- Yokohama 3,7 miljoen inwoners
- Osaka 3 miljoen inwoners
- Nagoya 2,3 miljoen inwoners
- Sapporo 2 miljoen inwoners
- Fukuoka 1,6 miljoen inwoners
- Kobe 1,5 miljoen inwoners
- Kyoto 1,5 miljoen inwoners
- Kawasaki 1,3 miljoen inwoners
- Saitama 1,3 miljoen inwoners
Meer over de 10 grootste steden van Japan

Tokyo
Het zal geen verrassing zijn dat Tokyo boven aan de lijst staat. Met ruim 13 miljoen inwoners is de hoofdstad van Japan niet alleen de grootste stad van Japan, maar een van de grootste steden ter wereld.
Vooral na de Tweede Wereldoorlog is Tokyo enorm gegroeid en op het eerste gezicht bestaat de stad uit wolkenkrabbers zover als het oog rijkt. Tussen de hoge gebouwen gaan echter eeuwenoude schatten schuil, zoals bijvoorbeeld Meiji Jingu.

Yokohama
Direct ten zuidwesten van Tokyo ligt Yokohama, met 3,7 miljoen inwoners de tweede stad van Japan. Dit is de locatie waar Kapitein Perry in 1853 landde met zijn missie om het hermetisch afgesloten Japan van de samoerai open te breken.
Na de openstelling van Japan in 1868 ontwikkelde Yokohama zich al snel tot een van de belangrijkste havens van het land. De eerste spoorlijn van Japan liep tussen Tokyo en Yokohama. Als havenstad heeft Yokohama een verrassend internationale allure.

Osaka
De op twee na grootste stad van Japan is Osaka met zo’n 3 miljoen inwoners. Net als Yokohama is Osaka van oudsher een havenstad. Voordat Tokyo in 1868 hoofdstad werd was Kyoto 1.200 jaar lang de zetel van de keizer. De aristocratie bloeide op en trok handelaars aan. Die werden echter met de rug aangekeken door de nobelen, dus besloten ze om zich even verderop te vestigen aan de baai.
Zo groeide Osaka al snel uit tot handelscentrum en is het tot op de dag van vandaag de belangrijkste stad in West Japan.

Nagoya
Aan het begin van de Edoperiode nam de Shogun kort zijn intrek in Nagoya. Een van de grootste samoerai kastelen van Japan is dan ook Kasteel Nagoya. Tegenwoordig telt de stad 2,3 miljoen inwoners en is het middelpunt van de Japanse industrie. Onder andere Toyota draagt hier aan bij.
Als industrieel hart had Nagoya zwaar te lijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De naoorlogse stad wordt vooral gekenmerkt door moderne gebouwen, maar ook hier ontbreken de culturele parels niet.

Sapporo
Het noordelijke eiland Hokkaido is pas sinds 1868 integraal onderdeel van Japan. Daarvoor varieerde de status, maar zou je het kunnen omschrijven als een kolonie. Een jaar later, in 1869, werd Sapporo gesticht als hoofdstad van het eiland. In 150 jaar is de stad uitgegroeid tot een van de grootste steden van Japan met 2 miljoen inwoners.
De traditionele Japanse cultuur is hier minder zichtbaar dan in andere grote steden. De Ainu cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Hokkaido begint daarentegen weer een beetje op te leven.

Fukuoka
Fukuoka op het zuidelijke eiland Kyushu is een oud handelscentrum vanwege de relatief gunstige ligging ten opzichte van het Koreaanse schiereiland. Het moderne Fukuoka, met ruim 1,6 miljoen inwoners, is in 1889 ontstaan door een fusie van de steden Hakata en Fukuoka.
Hakata was de haven en het handelscentrum terwijl Fukuoka voornamelijk bewoond werd door samoerai. Tegenwoordig is Hakata de meest levendige wijk van de stad.

Kobe
Net als Yokohama is Kobe een belangrijke havenstad met relatief veel westerse invloeden. Op het oog is de stad versmolten met Osaka tot één grote agglomeratie. De stad zelf telt ruim 1,5 miljoen inwoners terwijl de metropool Osaka-Kobe-Kyoto goed is voor 17,5 miljoen mensen.
Toch heeft Kobe een heel ander karakter dan Osaka, onder andere omdat de stad op een vrij smal stuk vlak land ligt ingeklemd tussen een hoge bergketen en de zee.

Kyoto
Een van de grootste toeristische trekpleisters van Japan is Kyoto. Vrijwel nergens anders in Japan is de oude cultuur nog zo zichtbaar in het straatbeeld als hier.
Net als Kobe is Kyoto min of meer opgeslokt door het metropoolgebied rond Osaka, maar dat wil niet zeggen dat de 1,5 miljoen inwoners van de stad hun identiteit opgegeven hebben. De lange geschiedenis als hoofdstad en centrum van de aristocratie geven Kyoto en haar inwoners een zekere schwung.

Kawasaki
De langgerekte stad Kawasaki ligt ingeklemd tussen Tokyo en Yokohama. Met 1,3 miljoen inwoners is het de enige miljoenenstad in Japan die geen hoofdstad is.
Kawasaki is voornamelijk een industriestad met veel staalfabrieken en scheepswerven. Ondanks het inwonertal voelt Kawasaki meer als onderdeel van het metropoolgebied rond Tokyo dan dat het een stad is met een eigen karakter.

Saitama
Tenslotte staat op de 10de plaats in de lijst met grootste steden van Japan Saitama. Net als Kawasaki telt Saitama ongeveer 1,3 miljoen inwoners en net als Kawasaki is Saitama eigenlijk meer een buitenwijk van Tokyo dan een stad op zich.
Saitama is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur en de thuisbasis van een aantal toonaangevende universiteiten.