Twee eeuwen geleden was Japan een eilandnatie afgesloten van de rest van de wereld met een homogene, puur Aziatisch cultuur. Sinds in 1868 Japan de poorten opende voor de rest van de wereld heeft de productieve bevolking het land omgetoverd tot een westers land. In een hoop opzichten in ieder geval.
Het blijft natuurlijk een Aziatisch land met een diepgewortelde, eeuwenoude cultuur. De hedendaagse cultuur wordt gevormd door de geschiedenis. De meest interessante historische plekken van Japan vertellen samen het verhaal dat leidde tot het moderne Japan.

Leestip
In De Japanse manier wordt op speelse wijze uitgelegd wat de Japanse cultuur zo bijzonder maakt.
Bekende historische plekken

Kiyomizu-dera
De Boeddhistische tempel Kiyomizu-dera is een van de hoogtepunten van Kyoto. De huidige bouw van deze volledig bouten tempel stamt uit 1633 maar de geschiedenis gaat terug naar 798. Er is geen schroef of spijker gebruikt om de planken en palen te verbinden. Als je bedenkt dat Japan erg aardbevingsgevoelig is, dan is dit nog even indrukwekkender.
Kiyomuzu-dera staat al een tijdje op de UNESCO Werelderfgoedlijst (welliswaar niet in de top 5) en was in 2007 kanshebber voor het lijstje van 7 nieuwe wereldwonderen. Daar viel de tempel echter buiten de boot.

Meji Jingu
Meiji Jingu in Tokyo is een Shinto heiligdom toegewijd aan de eerste keizer van het moderne Japan. Eeuwen lang werd Japan bestuurd door shogun krijgsheren. De keizers leefden al die tijd in ballingschap in het keizerlijk paleis in Kyoto. In 1868 droeg de laatste shogun de macht over aan keizer Meiji. Die verhuisde naar het nieuwe keizerlijke paleis in Tokyo.
Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de keizer niet gezien als mens maar als een god. Zodoende werd er na de dood van Keizer Meiji een enorme schrijn gebouwd om hem te eren. Meiji Jingu ligt in Yoyogi Park, een van de grootste parken van de hoofdstad.

Senso-ji
De meeste bekende historische plekken in Japan hebben een religieuze achtergrond. Ook nummer 3, Senso-ji, is een Boeddhistische tempel. Dit is de oudste en meest significante tempel in Tokyo. Deze tempel is gewijd aan de bodhisattva Kanon, de Boeddhistische god van troost en genade.
Of het de historische significantie is of simpelweg de enorme lantaarn in de hoofdpoort van de tempel, Senso-ji is een van de toeristische trekpleisters van Tokyo.

Todai-ji
Nog maar een Boeddhistische tempel: Todai-ji in Nara. Of je nou historicus bent of niet, Todai-ji is indrukwekkend. Het hoofdgebouw van de tempel is een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Ik heb niet de kans gehad het zelf te checken maar het gebouw schijnt zichtbaar te zijn vanuit de ruimte. Binnen staat het grootste bronzen Boeddha beeld van Japan.

Hiroshima Vredesmonument
Op de basisschool leerde ik al over Hiroshima en Nagasaki. De vreselijke verwoesting aangericht door de twee atoombommen in 1945 is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het moderne Japan. Het vredesmonument in Hiroshima heeft dan ook een gigantische historische waarde.
Onderdeel van het monument is de Atoombom Koepel, het enige gebouw in het centrum van Hiroshima dat is blijven staan toen de bom ontplofte.
Minder bekende historische plekken
Er zijn uiteraard nog veel meer bekende historische plekken die ik hierboven zou kunnen noemen. Ik vind het echter wel leuk om jullie ook kennis te laten maken met een aantal minder bekende historische plekken.
Goryokaku Fort
Gelegen in de stad Hakodate op het eiland Hokkaido. Dit is het eerste westerse-stijl stervormige fort in Japan. Goryokaku was een van de laatste bolwerken van de loyalisten van het regime van de Tokugawa shoguns. In 1868 hielden ze hier een tijdje stand tegen de keizerlijke Meiji troepen. Na de belegering raakte het fort in verval.
Na een restauratie werd het fort in 1913 voor publiek geopend als Goryokaku Park. Bloeiende kersenbloesems zijn nu een van de grootste publiekstrekkers.
Taga kasteel ruïnes
In de noordelijke prefectuur Miyagi in de stad Tagajo stond vroeger Kasteel Taga. De geschiedenis van het kasteel gaat terug naar de 8ste eeuw. De centrale overheid van Japan bestuurde vanuit dit kasteel de noordelijke regio’s. Het was zowel militair als administratief een belangrijke schakel tijdens de unificatie van Japan.
De fundering van het kasteel is gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk.
Keizerlijk Paleis Tokyo
De residentie van de keizer van Japan staat midden in Tokyo. Uiteraard is de residentie niet toegankelijk voor het publiek (jij zou je huis ook niet openstellen voor bezoekers toch?). De paleistuinen zijn wel toegankelijk en zeker een bezoekje waard. Rond het paleis liggen drie tuinen: de Oost Tuin, de Buiten Tuin en de Kitanomaru Tuin.
Op de plaats van de Oost Tuin stond vroeger, toen Kyoto nog hoofdstad was, de administratieve vleugel van Kasteel Edo. In de ruim opgezette Buiten Tuin staan de overblijfselen van de uitkijktoren van het oude kasteel. De Kitanomaru Tuin heeft veel weg van een groot park, met faciliteiten als een museum en een stadion.
Kenroku-en
Gelegen naast Kasteel Kanazawa, in de gelijknamige stad, Kenroku-en betekend ‘tuin met 6 elementen’. Je vindt hier ruimte (1), rust (2), statigheid (3), water en stenen (3), menselijke kracht (4) en een prachtig uitzicht (6).
Deze tuin staat weliswaar niet op ons lijstje van de 5 mooiste tuinen in Japan, maar laat je daardoor niet tegenhouden.
Stenen Boeddha beelden van Usuki
Aan de oostkust van de eiland Kyushu, in de prefectuur Oita vind je een wat mij betreft wonderlijke verschijning. De stenen Boeddha beelden van Usuki. De kunstwerkjes stammen uit de periode tussen de 12de en de 14de eeuw. Een aantal van de beelden zijn uitgehakt in de rotsige heuvels. Anderen zijn gehouwen uit losse stenen. In totaal zijn er zo’n 60 beelden te bewonderen, verdeeld in zes groepen.
Het is een uitstekend voorbeeld van ambachtelijk vakmanschap. Het grappige is dat de vaklui die deze beelden gemaakt hebben waarschijnlijk houtbewerkers waren van beroep die op zoek waren naar een uitdaging. Eeuwen van weer en wind hebben hun sporen nagelaten. Na restauratiewerkzaamheden begin 20ste eeuw heeft de overheid de beelden aangewezen als Nationaal Erfgoed.