Tokyo Tower

De 12 hoogste torens van Japan

In Tokyo staan behoorlijk wat wolkenkrabbers. Vanaf een van de uitzichtpunten over de stad kun je ze mooi bekijken. Land in Japan is schaars. Slechts 27% van het land is vlak genoeg om op te bouwen, de overige 73% bestaat uit bergen. Ook buiten de hoofdstad is vaak de enige bouwrichting dus naar boven. Er staan daarom aardig wat hoge gebouwen. Dit zijn de hoogste torens in Japan.

Hoewel… eerst nog even dit. In andere Aziatische landen zoals Hong Kong en Taiwan kom je regelmatig wolkenkrabbers van meer dan 400 meter tegen. De uitermate hoge aardbevingsgevoeligheid van Japan maakt het hoog bouwen uitdagender dan in omringende landen.

Hoogste torens van Japan


Hoogste torens van Japan: Tokyo Skytree

Tokyo Skytree

Hoogte: 634 meter

In architectonische termen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen hoge gebouwen en hoge zendmasten. Zendmasten zijn namelijk een stuk makkelijker te construeren dan een wolkenkrabber. Geen verrassing dus dat de hoogste toren van Japan een zendmast is.

De Tokyo Skytree werd in 2012 opgeleverd en dient als digitale televisietoren. Tokyo Tower, de oude televisietoren was simpelweg niet hoog genoeg meer om heel Tokyo van televisie te voorzien.

Je kunt de observatie dekken van Tokyo Skytree bezoeken, maar dat is alles behalve gratis. Ja, het uitzicht is spectaculair maar je komt bij lange na niet op het topje.

Hoogste torens van Japan: Tokyo Tower

Tokyo Tower

Hoogte: 333 meter

Tokyo Tower, de op één na hoogste toren van Japan, is net iets meer dan de helft van de Tokyo Skytree. Deze toren is een kopie van de Eiffeltoren in Parijs en deed jaren dienst als televisietoren. Met de introductie van digitale televisie was Tokyo Tower niet hoog genoeg meer om met deze nieuwe manier van uitzenden de hele hoofdstad televisie te kunnen laten kijken.

Ook de Tokyo Tower heeft twee observatie platformen. Sinds de opening van de Tokyo Skytree is het hier een stuk minder druk, dus de kans dat je (lang) in de rij moet staan is vrij klein.

Azabudai Hills Mori JP Tower

Azabudai Hills Mori JP Tower

Hoogte: 330 meter

Na twee zendmasten is Azabudai Hills Mori JP Tower in Tokyo het eerste en dus hoogste gebouw op deze lijst. Dat betekent ook dat Azabudai Hills Mori JP Tower het hoogste gebouw van Japan is op dit moment. In 2023 opende deze toren haar deuren met luxe woningen op de hoogste verdiepingen en onder andere een afdeling van een universiteit op de lagere etages.

De toren telt 64 verdiepingen en staat in de wijk Minato, een van de 23 speciale wijken van Tokyo, tussen andere wolkenkrabbers in.

Hoogste torens van Japan: Abeno Harukas

Abeno Harukas

Hoogte: 300 meter

Een paar jaar lang was Abeno Harukas het hoogste gebouw (anders dan de twee zendmasten bovenaan deze lijst) op deze lijst en dus het hoogste gebouw van Japan. Sinds 2023 steekt de Azabudai Hills Mori JP Tower hierboven er 30 meter bovenuit. Abeno Harukas staat in Osaka, bovenop het Abenobashi station van spoorwegmaatschappij Kintetsu. Behalve het station vind je in Abeno Harukas een hotel, een groot winkelcentrum en kantoren.

Het gebouw telt 62 verdiepingen. Op de verdiepingen 58 t/m 60 zijn observatie platformen van waaruit je over heel Osaka kijkt. Een toegangskaartje kost ¥ 1.500 (ongeveer € 12).

Hoogste torens van Japan: Yokohama Landmark Tower

Yokohama Landmark Tower

Hoogte: 296 meter

De Yokohama Landmark Tower in de wijk Minato Mirai 21 is een van de meest in het oog springende herkenningspunten in Yokohama, na Tokyo de grootste stad van Japan.

In 1993 werd begonnen met de bouw van deze toren. Bij oplevering was de Yokohama Landmark Tower op Tokyo Tower na de hoogste toren van Japan. Bovendien had de toren op dat moment het hoogste observatie dek van het land.

Op de onderste 48 verdiepingen vind je winkels, dokters en kantoren. Vanaf verdieping 49 kom je terecht in een 5-sterren hotel met 603 kamers verdeeld over 2w verdiepingen.

Vanaf het observatie dek op de 69 verdieping kijk je in iedere windrichting en zie je op heldere dagen Mount Fuji liggen. Toegang tot het observatie dek kost ¥ 1.000 (ongeveer € 9).

Hoogste torens van Japan: Cosmo Tower

Cosmo Tower

Hoogte: 256 meter

Tot 2010 was de Cosmo Tower het World Trade Center van Osaka. Sinds die tijd heeft de het bestuur van de prefectuur Osaka haar intrek genomen in het gebouw.

De Cosmo Tower staat in het havengebied van Osaka met winkels, dokters en kantoren. Een toren zonder observatie dek is niet echt een toren, en zeker niet een van de hoogste torens van Japan. Cosmo Tower is daarop geen uitzondering. Toegang tot het observatie dek kost ¥ 800 (ongeveer €6).

Rinku Gate Tower

Rinku Gate Tower

Hoogte: 256 meter

De Rinku Gate Tower staat op het punt waar de brug vanaf Kansai International Airport, de grootste luchthaven van Osaka, aan land komt. Deze toren telt 56 verdiepingen met kantoren, een hotel en winkels.

Toen de plannen voor de Rinku Gate Tower nog op de tekentafel lagen in de jaren ’80 was het plan om twee torens naast elkaar te bouwen die samen een poort zouden vormen naar de nieuw geopende luchthaven. Toen begin jaren ’90 begonnen werd met de bouw was de naoorlogse economische bubbel gebarsten en was er nauwelijks genoeg geld voor één toren.

Om te genieten van het uitzicht vanaf de bovenste verdieping zul je een tafeltje moeten reserveren in het Star Gate Restaurant.

Hoogste torens van Japan: Toranomon Hills

Toranomon Hills

Hoogte: 256 meter

Nog een toren van 256 meter hoog. Je zou bijna denken dat 256 een “lucky number” is.

Plannen voor dit gebouw lagen er al sinds 1946, maar lange tijd lukte het niet om de benodigde grond aan te kopen. Toch is Toranomon Hills een nieuwkomer op de lijst met hoogste torens in Japan. Het gebouw werd in 2014 opgeleverd en staat in de zakenwijk Minato in Tokyo. Het is op dit moment het hoogste kantoorgebouw in de hoofdstad.

Ook in deze toren zijn kantoren, winkels en een hotel gevestigd. Maar Toranomon Hills is de hoogste toren op deze lijst met een woongedeelte. Op de verdiepingen 37 t/m 46 bevinden zich 172 appartementen.

Hoogste torens van Japan: Midtown Tower

Midtown Tower

Hoogte: 248 meter

Tot de oplevering van Toranomon Hills was Midtown Tower de hoogste kantoor toren van Tokyo. De toren staat midden in het Midtown Complex winkelcentrum. Het grootste gedeelte van de toren bestaat uit kantoren.

Als je van het uitzicht wilt genieten zul je een kamer moeten boeken in het Ritz Carlton Hotel op de bovenste 10 verdiepingen van deze toren.

Hoogste torens van Japan: Midland Square

Midland Square

Hoogte: 247 meter

De Midland Square toren is de hoogste toren in het industriële hart van Japan, Nagoya. In deze toren zijn onder andere de kantoren van Toyota gevestigd.

Verder kun je er prima winkelen, met een keuze uit 60 brand stores en 2 auto showrooms (Toyota en Lexus). Bovendien is er een grote bioscoop gevestigd in Midland Square.

De liften in Midland Square bestaan uit 2 verdiepingen en brengen je in 40 seconden naar de bovenste verdiepingen.

Op de bovenste drie verdiepingen vindt je de Sky Promenade, een openlucht observatiedek met mooie uitzichten over Kasteel Nagoya, de JR Central Towers en Nagoya Haven.

Hoogste torens van Japan: JR Central Towers

JR Central Towers

Hoogte: 245 meter

Om de hoek van Midland Square, boven het station van Nagoya, prijken de twin towers van JR Central. De ene toren bestaat uit verdieping na verdieping met kantoren. In de andere toren is het Marriott Associa Hotel gevestigd. Veel van de kamers in het hotel zijn inclusief uitzicht.

De bovenste verdieping van beide torens hebben een panorama dek en zijn toegankelijk voor het publiek.

Hoogste torens van Japan: Tokyo Metropolitan Government gebouw

Tokyo Metropolitan Government gebouw

Hoogte: 243 meter

Ja, waar moet je ophouden met een lijst van hoogste torens in Japan? Bij 10? Dan zouden de twin towers van het Tokyo Metropolitan Government gebouw net buiten de boot vallen. Die staan op dit moment op plek nummer 11. Toch wil ik deze torens ook meenemen op deze lijst.

Het Tokyo Metropolitan Government gebouw staat in de zakenwijk naast station Shinjuku, het drukste station ter wereld. De torens huisvesten zo’n 13.000 ambtenaren, maar wat het leuke is aan dit gebouw is het observatie dek. Dat is namelijk gratis!

In beide torens is verdieping 45 open voor het publiek als observatie dek. Een expres-lift die niet op andere verdiepingen stopt brengt bezoekers in minder dan 1 minuut naar boven. De observatieplatformen zijn niet altijd tegelijkertijd open, maar met uitzondering van een paar nationale feestdagen is er altijd wel één van de twee waar je heen kunt.

Toekomstige hoogste toren


De hoogste torens op deze lijst vallen in het niet bij de plannen voor het toekomstige hoogste gebouw van Japan. De ontwerpen van de Tokyo Sky Mile liggen op de plank. Een gebouw van maar liefst 1,7 kilometer (!) hoog. Je kunt hier pas vanaf 2045 genieten van het uitzicht, maar hieronder alvast een voorproefje.