15 goede boeken over Japanse cultuur

15 goede boeken over Japanse cultuur

Al eeuwen schrijven westerse schrijvers boeken over Japanse cultuur. Het is een intrigerend onderwerp! De Japanse cultuur is mysterieus. Ik denk dat dé reden daarvoor is de enorme verschillen in denkwijze. Japan is een westers land bij benadering. De chaos die reizigers ervaren in grote delen van Azië is in Japan onvindbaar. Je vindt in Japan alle comfort van een ontwikkeld land, waardoor het relatief erg lijkt op een westers land.

Maar… De manier van denken. De manier van doen. De ingrediënten van de cultuur van het land, lijken helemaal niet op welk westers land dan ook.

Japan is diep van binnen dus niet zoals wij, met onze westerse ogen, vermoeden als we naar de buitenkant kijken. Mysterie!

Als je meer te weten wilt komen, dan zijn deze 15 boeken over Japanse cultuur een goed beginpunt.

Onze tip


Introduction to Japanese Culture

Introduction to Japanese Culture

Waardering: 5 uit 5.

Ben je wel op zoek naar boeken over Japanse cultuur, maar niet naar academische diepgang? Dan is Introduction to Japanese Culture voor jou!

Aan de hand van veel kleurrijke foto’s en illustraties legt dit boek uit hoe de Japanse cultuur werkt. Dit boek gaat dus niet heel diep in op één bepaald aspect, maar probeert op relatief oppervlakkig niveau de hele cultuur uit te leggen. En met succes!

Boeken over Japanse cultuur & geschiedenis


Japan: It's History and Culture

Japan: It’s History and Culture

Waardering: 5 uit 5.

Wil je iets leren over de Japanse cultuur, dan zul je moeten beginnen bij de geschiedenis. Een lijstje met boeken over Japanse cultuur begint dus ook met een geschiedenisboek.

Japan: It’s History and Culture kijkt naar hoe de geschiedenis de hedendaagse cultuur gevormd heeft. Sociale veranderingen en een grotere afstand tot traditie wordt steeds meer orde van de dag. Japan wordt door het westen vaak niet begrepen. Dit boek legt uit waarom dat zo is.

Inventing Japan: 1853-1964

Inventing Japan: 1853-1964

Waardering: 4 uit 5.

Japan heeft zichzelf over de afgelopen twee eeuwen meerdere malen opnieuw uitgevonden. Aan het begin van de 19de eeuw was Japan nog volledig afgesloten van de rest van de wereld. Halverwege diezelfde eeuw werd de isolatie doorbroken.

Japan ontwikkelde zich in de 80 jaar daarna tot militaire grootmacht, met als hoogtepunt (of liever gezegd dieptepunt) de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog verruilde Japan militaire grootheid voor economische wereldmacht.

Dit boekt leidt je langs de culturele aspecten die ten grondslag lagen aan de veranderingen.

The Culture of Japan as Seen Through Its Leisure

The Culture of Japan as Seen Through Its Leisure

Waardering: 3 uit 5.

Vrijetijdsbesteding varieert enorm per cultuur. Omgekeerd is er dus ook een heleboel af te leiden over een cultuur door te kijken naar hoe mensen met hun vrije tijd omgaan.

The Culture of Japan as Seen Through Its Leisureontleed de Japanse vrijetijdsbesteding op alledaagse activiteiten (o.a. sport, reizen en natuur), theater en muziek, het spelen van spelletjes en gokken. De auteur plaatst deze aspecten in een historisch kader om zo tot een conclusie over de cultuur te komen.

Japan and Shackles of the Past

Japan and Shackles of the Past

Waardering: 3 uit 5.

Zoals met andere boeken hierboven, kijkt ook dit boek naar de geschiedenis van Japan om de vorming van de hedendaagse cultuur inzichtelijk te maken.

Japan is in de afgelopen 200 jaar een paar keer opgestaan en weer net zo hard gevallen. Wat zijn de gevolgen hiervan geweest op de cultuur? Dat lees je in Japan and Shackles of the Past.

The Japanese Experience

The Japanese Experience

Waardering: 3 uit 5.

Een aantal van de boeken over Japanse cultuur in deze lijst kijken naar de geschiedenis, maar focussen zich voornamelijk op de afgelopen 200 jaar. Dit boek duikt een stuk dieper in de historie en begint het verhaal in de 6de eeuw.

De ontwikkeling van de Japanse cultuur over de afgelopen 1400 jaar wordt inzichtelijk gemaakt in ruim 300 pagina’s.

De 6de eeuw is niet zomaar gekozen. Dat is het begin van de huidige keizerlijke dynastie van Japan, de oudste nog bestaande keizerlijke dynastie op aarde.

Samurai and the Culture of Japan’s Great Peace

Samurai and the Culture of Japan’s Great Peace

Waardering: 3 uit 5.

Denk je aan Japanse geschiedenis, dan kom je vrij snel bij de samoerai terecht. Eeuwen lang waren de samoerai de ambtenaren van de Japanse bureaucratie. Ambtenaren? Jazeker!

Ook waren de samoerai soldaten, maar vooral bewaarders van de vrede. Een boek over dit onderwerp mag dus niet ontbreken op een lijstje met boeken over Japanse cultuur.

Boeken over Japanse cultuur & religie


A New History of Shinto

A New History of Shinto

Waardering: 5 uit 5.

In Japan leven twee religies zij aan zij: Boeddhisme en Shintoïsme. Het Boeddhisme is vanuit India, via China in Japan terecht gekomen. Het Shintoïsme daarentegen is een echt Japanse homebrew. Het is een bijna ondoorgrondelijk doolhof van godheden en heiligdommen die samenkomen is een punt: respect.

Deze norm is zo ingeregen in de Japanse cultuur dat je zou kunnen zeggen dat Shintoïsme de Japanse cultuur heeft gevormd. Dit boek trekt kromme lijnen recht en maakt het Shintoïsme inzichtelijk voor de niet-Japanner.

The Essence of Shinto

The Essence of Shinto

Waardering: 5 uit 5.

Religie in Japan is nauw verbonden met de cultuur. Dat er twee boeken over Shintoïsme staan in een lijstje met boeken over Japanse cultuur is dus niet raar.

Waar het boek hierboven voornamelijk de historische en folkloristische aspecten van het Shintoïsme belicht, kijkt The Essence of Shinto: Japan’s Spiritual Heart naar hoe de religie Japanse normen en waarden vormt.

Boeken over hedendaagse Japanse cultuur


Etiquette Guide to Japan

Etiquette Guide to Japan

Waardering: 5 uit 5.

Wat beleefd is in één land, is absoluut not done in een ander. Behoed jezelf voor het spreekwoordelijk ei-op-gezicht en bereid je goed voor op het gedragsnormen van Japan.

Dit boek staat in deze lijst omdat je aan de hand van gedragsnormen veel kunt leren over een cultuur. Sterker nog, wat culturen van elkaar onderscheid zijn hoofdzakelijk de gedragsnormen. Een absolute must dus als je Japan beter wilt leren kennen.

Japan: The Paradox of Harmony

Japan: The Paradox of Harmony

Waardering: 4 uit 5.

In een lijst met boeken over Japanse cultuur mogen de paradoxen van de samenleving niet ontbreken. Na de Tweede Wereldoorlog moest Japan zichzelf opnieuw opbouwen. Het land ontwikkelde zich in ras tempo tot een moderne wereldeconomie.

Decennia lang was Japan de grootste economie van Azië. Toch zijn veel vooroorlogse gewoonten bewaard gebleven. Vergeleken met het westen loopt Japan 50 jaar achter op bijvoorbeeld het gebied van gelijkheid tussen man en vrouw.

Japan: The Paradox of Harmony belicht de paradox tussen het moderne het het traditionele stukje van de Japanse cultuur.

Japanese Foodways, Past & Present

Japanese Foodways, Past & Present

Waardering: 4 uit 5.

De culinaire gewoonten van een land zijn representatief voor de cultuur. Ben je op zoek naar boeken over Japanse cultuur? Dan is een boek over de culinaire geschiedenis zeker de moeite waard!

Japanese Foodways duikt in meer dan 600 jaar Japanse culinaire geschiedenis.

Boeken over Japanse popcultuur


Kawaii! Japan’s Culture of Cute

Kawaii! Japan’s Culture of Cute

Waardering: 5 uit 5.

Toen in de westerse wereld hippies het straatbeeld bepaalde, gebeurde er in Japan iets totaal anders. De kawaii-cultuur zag het levenslicht. Rebellerende Japanse schoolmeisjes brachten een kalligrafische revolutie teweeg.

Wat begon met een paar tekeningetjes op de binnenkant van de kaft van een schoolboek, groeide uit tot een van de meest bepalende aspecten van de hedendaagse Japanse cultuur.

Geek in Japan

Geek in Japan

Waardering: 4 uit 5.

De Japanse otaku cultuur van Akihabara en de fashionista’s van Harajuku. Maar ook de ZEN tuinen en thee ceremonies van Kyoto. Een grotere tegenstelling tussen modern en traditioneel vind je bijna nergens.

En het is precies deze tegenstelling die wij moeilijk kunnen plaatsen in ons westers kader. Beiden zijn uitersten van het spectrum van de Japanse cultuur.

Dit boek is essentieel in de lijst boeken over Japanse cultuur en helpt je de tegenstellingen te plaatsen en te waarderen.

Japanese Schoolgirl Confidential

Japanese Schoolgirl Confidential

Waardering: 4 uit 5.

Wat is dat toch met Japanse schoolmeisjes in hun matrozen uniform? En waar zijn toch de jongens?

Japanse schoolmeisjes zijn superhelden in manga strips, kicken ass in de Street Fighter spellen en moorden in Kill Bill.

Hoe de Japanse tiener een cultheld geworden is, lees je in dit boek.