Wat zou een reis zijn zonder reisgidsen? Om zoveel mogelijk uit mijn reizen te halen verdiep ik me van te voren, maar ook tijdens de reis in mijn bestemming. Voor onze recente roadtrip door Shikoku hebben we een Japans-talig magazine gekocht dat ons heeft geholpen een aantal prachtige plekken te ontdekken waar we anders zonder blikken of blozen langs gereden zouden zijn.
Mijn punt? Een goede reisgids is essentieel! En wat jij natuurlijk wilt weten is welke reisgids je nodig hebt voor jouw Japan reis. Dit zijn de 3 beste reisgidsen voor Japan.
Onze tip

Lonely Planet
Als je aan reisgidsen denkt, denk je direct aan Lonely Planet. Al tientallen jaren is Lonely Planet toonaangevend. De Japanse editie van deze reisgids wordt bijgehouden door Chris Rowthorn. Chris woont al 20 jaar in Kyoto en verzorgd tours naar alle uithoeken van Japan. Je mag dus zeggen dat Chris Japan aardig kent. Een gedeelte van die kennis deelt hij met je in de Lonely Planet.
De Lonely Planet Japan gids is een uitstekende reisgids. Of je backpacker bent met een beperkt budget of je heb wat meer uit te geven, de Lonely Planet is een goede compaan als je Japan voor het eerst gaat ontdekken.
Het nadeel van de Lonely Planet vind ik zelf dat je niet echt van de tourist trail afkomt. Al tientallen jaren gaan reizigers op weg met een Lonely Planet op zak, maar die verborgen plekjes die we deze winter ontdekt hebben in Shikoku staan niet in deze gids. De Lonely Planet raadt ik dan ook vooral aan als je voor het eerst naar Japan reist.
Meer uitstekende reisgidsen

Capitool Reisgids
De reeks van Capitool reisgidsen zijn van oorsprong Nederlandse producten. Geen vertalingen dus van Engelse reisgidsen. Daarmee mag je verwachten dat de Capitool Reisgids naadloos aansluit op wat “de gemiddelde Nederlander” weten wil.
Gemiddeld is deze reisgids echter niet. Het is een absolute uitblinker! De Capitool Reisgids is een van de beste reisgidsen die je bij je kunt hebben om het meeste uit je Japan reis te halen.
De Capitool Reisgids wordt vooral geroemd vanwege het prachtige beeldmateriaal. Een goede visuele ondersteuning van je reis dus. Naast prachtige foto’s en duidelijke kaarten biedt deze gids opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden.
Van de drie reisgidsen in dit artikel vind ik de Capitool Reisgids visueel het meest aantrekkelijk.

Dominicus Landengids
Een wat minder bekende naam dan de twee andere gidsen op deze lijst. De Dominicus Landengids is desalniettemin zeker de moeite waard. Marion Tijsseling, de auteur, heeft jaren in Tokyo gewoond en kent Japan dus als een local. Met de Dominicus Landengids in je koffer kom je dan ook op andere plekken dan met de twee hierboven genoemde gidsen.
Het leuke aan de Dominicus Landengids vind ik de herkenbaarheid. De auteur heeft, net als ik, jaren in Japan gewoond waardoor ze een diepgaandere blik in de cultuur kan werpen.
De Dominicus Landengids is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld de Lonely Planet. Niet alle bestemmingen worden beschreven. Er staan echter ook wat plekken in waarvan ik denk “hé, dat is nou leuk om in een reisgids te zetten”. Ik vind dat de deze reisgids het beste aansluit op het motto van deze site: beleef Japan op een unieke manier.