Matsushima Baai

3 mooiste plekken van Japan

Al eeuwenlang maakt men in Japan graag lijstjes met de beste en mooiste plekken. Zo zijn er de 3 mooiste nachtelijke uitzichten, de 3 grote festivals van Tohoku, de 3 mooiste Japanse tuinen en ga zo maar door. Waarom vaak gekozen wordt voor drie is niet helemaal duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de lijst met 3 mooiste plekken van Japan in 1643 opgesteld is door de neo-confuciaanse filosoof Hayashi Gaho. In 1915 is een poging gedaan om die lijst te herzien, maar daar wilde Japan niet aan. Hoewel die lijst uit 1915 nog steeds in omloop is, is voor de meeste Japanners de top 3 nog steeds die lijst uit 1643.

Hoewel, een top 3 is het niet echt. Er zijn geen nummers 1, 2 en 3. Er is tussen de 3 plekken geen hiërarchie. Alle 3 zijn dus objectief even mooi. De volgorde van de lijst is puur gekozen op basis van ligging en gaat van noord (bovenaan) naar zuid (onderaan).

3 mooiste plekken van Japan


3 mooiste plekken van Japan: Matsushima Baai

Matsushima Baai

Dat dit een van de mooiste plekken van Japan is, is geen verrassing. Meer dan 260 rotsachtige eilandjes liggen verspreid over Matsushima Baai. De meeste eilandjes bestaan uit kliffen van enkele meters hoog en zijn verder volledig bedekt met naaldbomen.

De meeste eilandjes zijn onbewoond en niet voor het publiek toegankelijk. De beste manier om de pracht te aanschouwen is vanaf het water. Vanaf de treinstations Matsushima Kaigan en Hon-Shiogama vertrekken regelmatig rondvaartboten. Een rondje door de baai duurt ongeveer 50 minuten.

Matsushima Baai ligt in Matsushima, 365 kilometer ten noorden van Tokyo en op 30 minuten met de trein vanaf Sendai.

Amanohashidate

Amanohashidate

Of naaldbomen iets te maken hebben met de samenstelling van deze lijst blijft gissen. Amanohashidate is een 3,3 kilometer lange zandbank in de Miyazu Baai, ook volledig begroeid met naaldbomen.

Over de volledige lengte van de zandbank loopt een wandelpad. De strandjes aan beide kanten zijn populaire spots voor een picknick. De beste plek om de volledige zandbank in één keer te zien is vanaf de top van Mount Monju aan de zuidkant of het uitkijkpunt aan de noordzijde.

Amanohashidate ligt aan de Japanse Zee op ruim 2 uur met een Limited Express trein vanaf Kyoto.

3 mooiste plekken van Japan: Miyajima

Miyajima

Hoewel er op verschillende plekken in Japan torii-poorten in het water staan is de poort van Itsukushima Jinja op Miyajima wel echt een van de symbolen van Japan. Zo staat de poort ook op de lijst met 5 meest gefotografeerde locaties in Japan.

Waarschijnlijk had Hayashi Gaho in 1643 niet kunnen bedenken dat Miyajima een van de meest getagde plekken in Japan zou worden op Instagram. Maar toen stond deze poort er ook al. Wat deze poort zo bijzonder maakt is dat alleen bij vloed de poort in het water staat.

Miyajima ligt iets ten westen van Hiroshima en is bereikbaar met een combinatie van trein en veerboot.