Ginzan Onsen

4 populaire onsen resorts in Noord Japan

De Tohoku regio in het noorden van Japan is een verleidelijke reisbestemming, ook voor Japanners. Behalve prachtige ongerepte natuur, historische tempels, smakelijke lokale specialiteiten en mystieke folklore bezoeken veel toeristen deze noordelijke regio vanwege de kleine, nostalgische onsen resorts.

Vanuit een warm bad uitkijken op een besneeuwde berg is een van de pluspunten van de strenge winter in Tohoku, dus laten we er snel in duiken! Ik neem je mee naar een aantal kleine onsen resorts in de Tohoku regio en nabijgelegen accommodaties.

Ginzan Onsen, Yamagata


Ginzan Onsen is een klein onsen resort in het noordoosten van Yamagata. De naam Ginzan, wat zilvermijn betekent, is terug te leiden naar de ontdekker van deze onsen warmwaterbron. Een mijnwerker van een lokale zilvermijn ontdekte de bron in de 17de eeuw.

Langs het riviertje dat door het dorp stroomt staan oude houten gebouwen van 3 en 4 verdiepingen hoog. Dit pittoreske aangezicht geeft Ginzan Onsen de nostalgische sfeer die onsen liefhebbers zo aanspreekt.

Onsen resort Kosekiya Bekkan

Kosekiya Bekkan

Een van de meest iconische gebouwen in het nostalgische Ginzan Onsen is de ryokan Kosekiya Bekkan. Vanuit de ruime tweedelige kamers heb je een prachtig uitzicht over het riviertje dat door het dorp stroomt of de bergen die achter het dorp liggen.

Het water in het thermaalbad van Kosekiya Bekkan komt rechtstreeks uit de Ginzan Onsen warmwaterbron. Ook in de badruimte komt de nostalgie al snel boven drijven.

Onsen resort Ginzan-so

Ginzan-so

Op minder dan 400 meter vanaf de hoofdstraat van Ginzan Onsen ligt de rustige ryokan Ginzan-so. Nadat het riviertje het dorpje verlaat vormt het een klein meer waar deze accommodatie op uit kijkt.

Vanaf Ginzan-so loop je in enkele minuten het dorp in. Direct nadat je de via de brug het riviertje oversteekt kom je bij het Warashi-yu Voetbad. Trek je schoenen en sokken uit en geniet met je voeten in het warme water van het uitzicht over het dorp.

Onsen resort Notoya Ryokan

Notoya Ryokan

Helemaal achterin het dorp, bijna tegen de voormalige zilvermijn aan, ligt een van de oudste ryokans van Ginzan Onsen. Notoya Ryokan is een statig houten gebouw dat ouderwetse klasse uitstraalt.

Het gebouw is ruim 100 jaar oud en heeft de status monument. Met veel zorg wordt het in originele staat gehouden.

Nyuto Onsen,  Akita


Nyuto Onsen is een verzameling van 7 onsen ryokan diep in de bergen van Akita, op 30 minuten rijden vanaf het meer Tazawako. Het gebied ligt midden in een dicht beukenbos, een echt rustiek Japans onsen resort. Met de Yumeguri Pass kun je voor ¥ 1.800 de baden van alle 7 ryokan proberen.

Onsen resort Tae no Yu

Tae no Yu

Direct aan de Sendatsu Rivier ligt de charmante ryokan Tae no Yu. Vanaf het moment dat je de deur binnen komt en je schoenen uittrekt voel je je thuis in het rustieke interieur.

Vanuit de heerlijke buitenbaden achter Tae no Yu kijk je uit over de rivier die over een serie van kleine watervalletjes stroomt. Dichter bij de natuur kom je bijna niet.

Onsen resort Kyukamura Nyuto Onsen Kyo

Kyukamura Nyuto Onsen Kyo

Het onsen resort hotel Kyukamura Nyuto Onsen Kyo ligt midden in de bossen, een paar honderd meter vanaf Tae no Yu en de rivier. Hoewel het gebouw er van de voorkant nieuwer en minder traditioneel uit ziet kom je binnen in traditioneel Japanse gastvrijheid.

Geniet van de verschillende binnen- en buitenbaden achter het hotel. In de zomer kijk je uit over de diepgroene bossen en in de winter ben je omgeven door een prachtig sneeuwlandschap.

Onsen resort Tsuru no Yu

Tsuru no Yu

Van de 7 onsen resort ryokan in Nyuto Onsen is Tsuru no Yu de oudste en meest bijzondere. Zodra je door de poort loopt neem je een stap terug in de tijd. Via een steegje tussen de twee gebouwen loop je naar de baden. Je waant je hier in de tijd van de samoerai.

Het gebouw waar de ryokan gevestigd is ziet eruit alsof het al een historische aangelegenheid was toen hier nog samoerai kwamen baden. De kamers zijn prachtig en uiteraard volledig in Japanse stijl.

Akiu Onsen, Miyagi


Akiu Onsen is een sereen onsen resort niet ver van Sendai. De geschiedenis van de warmwaterbronnen hier gaat 1.500 jaar terug. Tijdens de Edoperiode (1603 – 1868) kwam de lokale leenheer Masamune Date hier graag.

De onsen ryokans hier liggen langs het ravijn van de Natori Rivier. Vanuit een aantal van de baden heb je uitzicht over het ravijn.

Onsen resort Sakan

Sakan

Midden in het dorpje Akiu Onsen ligt het uiterst comfortabele onsen resort hotel Sakan. Het grote, moderne gebouw is volledig in Japanse stijl. Kies uit een kamer met tatami matten op de vloer en een futon bed, of een westerse stijl bed in een Japanse stijl kamer.

Om de hoek van Sakan ligt het Rairaikyo Ravijn, een smalle kloof waar de Natori Rivier wild doorheen kolkt. Vanaf de brug bij het Akiu Sato Center heb je een mooi uitzicht over het ravijn.

Onsen resort Iwanumaya

Iwanumaya

Iets verder van de rivier ligt Iwanumaya, een vrij groot onsen resort hotel. Een groot hotel betekent ook ruime baden, allemaal gevuld met warm water uit de Akiu bron.

Naast Iwanumaya ligt het een openbaar badhuis. In het naoorlogse Japan, toen nog niet iedereen een bad in eigen huis had, vond je in iedere buurt een badhuis. Deze buurt-badhuizen zijn langzaam aan het verdwijnen, maar die in Akiu Onsen is er nog en vormt een mooie herinnering aan voorbije decennia.

Sukayu Onsen, Aomori


Sukayu Onsen is gelegen aan de voet van Mount Hakkoda, midden in Aomori. Het is een van de meest rustieke en nostalgische onsen resorts in de regio. Zo’n 300 jaar geleden werd de warmwaterbron hier ontdekt. Een van de meest opvallende baden is de Senninburo, het Bad voor 1.000 Mensen. Dit immense bad is een van de weinige baden in Japan waar de geslachten samen baden.

Sakuyu Onsen Ryokan, de ryokan waar het Senninburo bij hoort, is niet modern of verfijnd maar dat is juist de charme van deze onsen. Je kunt het bad ook bezoeken zonder een overnachting te boeken.

Onsen resort Sukayu Onsen Ryokan

Sukayu Onsen Ryokan

Sukayu Onsen Ryokan ligt op 900 meter boven zeeniveau, omgeven door een prachtig berglandschap. Deze ryokan ontvangt al meer dan 300 jaar gasten, waarvan er een heleboel komen om te baden in het bijzondere bad van de accommodatie.

De oppervlakte van het Senninburo, het Bad voor 1.000 mensen, wordt weergegeven in een traditionele maat: 160 tatami matten. Omgerekend is dat ongeveer 265 vierkante meter bad.

Onsen resort Hotel Jogakura

Hotel Jogakura

Niet veel verderop ligt Hotel Jogakura, een modern hotel met de keuze uit traditionele futon bedden of een westerse stijl matras. Het is een prachtige uitvalsbasis om de natuur rond Mount Hakkoda te ontdekken.

Hotel Jogakura ligt in een onsen resort, dus natuurlijk kun je gebruik maken van de ruime gedeelde badruimtes om na een lange bergwandeling je spieren heerlijk te ontspannen.

Onsen resort Hakkoda Hotel

Hakkoda Hotel

De beboste hellingen van Mount Hakkoda leveren al honderden jaren uitstekend hout voor de bouw van huizen. Hakkoda Hotel is opgebouwd als een soort blokhut en is een van de grootste houten gebouwen in Japan in westerse stijl.

De kamers zijn allemaal in westerse stijl ingericht met comfortabele bedden. Uiteraard kun je ook hier genieten van het warme water uit de Sukayu Onsen bron, maar ook van de cipres-houten saunas in de badruimte.