5 onsen stadjes in de buurt van Osaka

5 onsen stadjes in de buurt van Osaka

Denk je aan Japan, dan denk je (wellicht, ik wel in ieder geval) aan onsen. Het is heerlijk verkwikkend om tijdens een lange reis te ontspannen in een onsen warmwaterbron. In gebieden met veel onsen overnacht je het beste in een ryokan. Zo’n traditioneel Japanse accommodatie heeft een eigen bad / bron en bovendien heerlijk Japans eten. De beste onsen vind je buiten de grote steden. Dit zijn 5 onsen stadjes in de buurt van Osaka.

Onsen stadjes in de buurt van Osaka


Arima Onsen

Een van de onsen stadjes in de buurt van Osaka is Arima Onsen. De warmwaterbronnen hier, in de bergketen van Mount Rokko bij Kobe, trekken al eeuwen lang bezoekers. In de middeleeuwen kwamen de nobelen uit Kyoto naar Arima voor de genezende krachten van het water. Ook Toyotomi Hideyoshi, een bekende figuur uit de geschiedenis van Japan, bezocht in de 16de geregeld deze bronnen.

Overnacht je in Arima Onsen, dan is de kans groot dat je een van de traditionele geisha tegenkomt die ’s avonds hun ronde maken langs de ryokans in het dorp.

Vanaf Osaka Station rijdt een rechtstreekse bus naar Arima Onsen. De rit duurt iets meer dan een uur. Met de trein doe je er ruim anderhalf uur over en moet je onderweg een paar keer overstappen.

Kinosaki Onsen

Het onsen dorp Kinosaki Onsen is al eeuwen een populaire bestemming. Veel Japanse schrijvers hebben inspiratie opgedaan in de warmwaterbronnen hier. Geen wonder dus dat Kinosaki Onsen veelvuldig voor komt in de Japanse literatuur.

Iedere accommodatie heeft een eigen bad, maar als je hier overnacht kun je ook gebruik maken van de 7 badhuizen in het dorp. Van je accommodatie krijg je een traditionele Japanse yukata in bruikleen, waarmee je in stijl van het ene naar het andere badhuis wandelt.

We noemen Kinosaki Onsen dan wel een van de onsen stadjes in de buurt van Osaka, je bent ruim 3 uur onderweg met de Limited Express trein vanaf Osaka Station.

Shirahama Onsen

Shirahama Onsen is een van de traditionele onsen bestemmingen van Japan. De warmwaterbronnen hier liggen aan de kust, dus vanuit het warme bad kun je de zee zien.

Net als in Kinosaki Onsen kun je hier van badhuis naar badhuis lopen. Ook zijn er een aantal voetbaden, waar je alleen je schoenen hoeft uit te trekken (en de rest van je kleren aan kunt houden). Er zijn zelfs een paar onsen direct aan het strand, waar je zo van het warme water de koude zee in kunt lopen.

Als kustplaats is Shirahama Onsen niet alleen bekend om de warmwaterbronnen. Ook de heerlijke verse vis die je hier kunt eten trekt veel publiek.

Ook Shirahama Onsen ligt op ruim 3 uur vanaf Osaka Station met de Limited Express.

Nanki Katsuura Onsen

Van de 5 onsen stadjes in de buurt van Osaka is Nanki Katsuura Onsen de meest serene. In de buitenbaden van de accommodaties hier voel je je een met de natuur. Geniet van het uitzicht over de blauwe oceaan en het groene bladerendek. Als je even wilt ontsnappen aan de stedelijke sfeer die op veel plekken in Japan heerst, dan moet je hier zijn.

Bovendien is Nanki Katsuura Onsen een goede uitvalsbasis om Wakayama te verkennen.

Dezelfde Limited Express trein in Shirahama Onsen stopt, heeft ook een halte in Nanki Katsuura Onsen. De reis vanaf Osaka Station duurt ongeveer 4,5 uur. Het laatste uur rijdt de trein over een prachtig stuk spoor vlak langs de kust.

Sumoto Onsen

Nog een leuke plek om even te ontsnappen aan de stad is Sumoto Onsen op het eiland Awaji. Het eiland ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Kobe, en voelt als een subtropisch paradijs.

Vanaf de warmwaterbronnen van Sumoto Onsen heb je een prachtig uitzicht over de zee. Het gematigde klimaat van het eiland maakt het bovendien erg geschikt voor watersport. En mooi meegenomen, de palmbomen helpen ook wel!

Om in Sumoto Onsen te komen vanaf Osaka Station neem je eerst de trein naar Kobe. Daar stap je over op de bus naar Sumoto. Alles bij elkaar duurt de reis ruim 2 uur.