5 van de beste Japanse vertaal apps

5 van de beste Japanse vertaal apps

Op deze pagina

Daar sta je dan! Midden in Japan… Je had je zo goed voorbereid op je reis. Uren gezocht naar de goedkoopste manier van reizen, de Japan Rail Pass aangeschaft en je reisschema helemaal uitgedokterd. Je hebt zelfs geïnvesteerd in een cursus “Japans op reis” en hebt het gevoel dat je het gaat redden. En dan, eenmaal aangekomen op je droombestemming ben je binnen vijf minuten terecht gekomen in een situatie waarin je kennis van de Japanse taal niet toereikend is. Het overkomt zelfs gevorderde sprekers! Wat zou je doen?

  1. Ik barst in huilen uit
  2. Ik verstop me onder een steen
  3. Ik gooi een quote uit mijn favoriete manga in het gesprek
  4. Ik grijp mijn telefoon
  5. Ik geef Japans leren op en stap over naar een cursus Zweeds

Nou? Wat zou jij doen?

Er is eigenlijk geen fout antwoord op deze vraag (hoewel… Zweeds?!). Toch is er maar een antwoord dat je communicatie dilemma oplost.

Juist! Antwoord 4.

Grijp je telefoon


Smartphones zijn er niet alleen om Netflix te kijken in de trein of om oogcontact te vermijden als je blind date tegenvalt. Als je er even niet meer uit komt in het Japans dan kan een simpele greep naar je telefoon soms het moment redden. Wellicht wist je dat niet, maar er is een enorme keuze aan Japanse vertaal apps beschikbaar voor je smartphone.

En het zijn niet alleen maar apps die een paar woorden voor je kunnen vertalen hoor! Sommige apps stellen mensen die elkaars taal totaal niet spreken of verstaan om toch een “normaal” gesprek te hebben. Zonder tolk.

Net als met alles is ook het vinden van de juiste vertaal app lastig als je niet weet wat er beschikbaar is. En uiteraard hangt het er ook maar van af waar je de app voor wilt gebruiken.

Wil je een gesprek voeren met een Japanner? Of wil je die tekens op de menukaart ontcijferen? Wat je reden dan ook is, de vijf apps hieronder bieden uitkomst. En voor de Hollanders onder ons, ze zijn allemaal GRATIS!

5 uitstekende gratis Japanse vertaal apps


Japanese English Dictionary

Officieel is deze app bedoeld als woordenboek, maar in de praktijk blijkt het een uitstekend hulpmiddel voor veelvoorkomende zinnen die je in Japan hoort. De app bevat ruim 350.000 woorden en zinnen, ieder vergezeld van veel meer voorbeelden dan je vindt in een conventioneel woordenboek.

Bovendien heeft de app goede audio die je helpt met je uitspraak. Je kunt de afspeelsnelheid van de audio variëren van traag tot supersnel.

Wat deze app uitermate geschikt maakt voor de reiziger, is dat je geen internetverbinding nodig hebt. Zonder een (data) simkaart of in airplane modus, je kunt altijd vertrouwen op een behulpzame vertaling.

Japanese Translator Offline

Deze offline vertaal machine houdt zich uitsluitend bezig met het vertalen van ingevoerde tekst. De woordenschat wordt offline bewaard, en dat is ook meteen waar deze app zijn limieten kent. Desondanks is de woordenschat zo uitgebreid dat je in de meeste gevallen een ongemakkelijke situatie snel kunt oplossen.

De focus van de app ligt overigens wel op zinnen, niet op losse woorden. Je kunt dus eenvoudig je vraag in het Engels invoeren om een vloeiende Japanse zin te produceren.

Gebruik deze app niet om Japanse grammatica te leren, maar echt voor hulp in alledaagse situaties.

Waygo Translator

Probeer je uit te vogelen wat er op de menukaart staat? Of op de instructie van de toiletbril in je hotel? Met Waygo sta je er niet langer alleen voor.

Deze app maakt gebruik van de camera in je telefoon. Richt je camera op het woord of teken dat je wilt lezen en de vertaling verschijnt direct op je scherm. Dit doet Waygo trouwens niet alleen met Japans, maar ook met Chinees en Koreaans.

Of je nu op reis bent in Japan of in het land woont, eigenlijk mag deze app niet op je telefoon ontbreken.

iHandy Translator

Vind je het leuk om zo nu en dan eens iets in het Japans te delen op social media? Dan is iHandy Translator de app voor jou. Op zich is het een standaard tekst vertaal app, maar je kunt direct vanuit de interface je vertaling direct delen op jouw social media naar keuze of invoegen in een email of document.

De gratis versie biedt niet de mogelijkheid om de vertaling uit te spreken, maar met de betaalde versie is ook dat mogelijk zodat je een echt gesprek kunt hebben.

Japanese Translation

Op het eerste gezicht is Japanse Translation een standaard vertaal app zoals veel anderen. Het eerste verschil zit ‘m in de herkomst van de app. Veel vertaal apps worden door buitenlandse bedrijven gemaakt of richten zich op een aantal talen tegelijk. Deze app is gemaakt door een Japans bedrijf en richt zich ook alleen maar op het vertalen van de Japanse taal.

Deze app is erg populair onder buitenlanders die in Japan wonen, maar ook onder Japanners die naar het buitenland reizen. Iedere vertaal app maakt wel eens fouten, maar wat deze app onderscheid is een her-vertaling. De app vertaalt je tekst van Engels naar Japans en vertaalt daarna de vertaling weer terug naar het Engels. Zo heb je een beetje inzicht in hoe accuraat de eerste vertaling is.