De Japanse tuin van Keukenhof

De lente is weer begonnen. In het dorpje Lisse tussen Haarlem en Leiden betekent dat weer 2 maanden van files voor de parkeerplaats van het grootste lentepark van Nederland: Keukenhof. Voor veel buitenlandse toeristen is Keukenhof een must-do in een druk reisschema. Het is één van die ultiem Nederlandse dingen, naast de Zaanse Schans en ... Lees verder

De lente is weer begonnen. In het dorpje Lisse tussen Haarlem en Leiden betekent dat weer 2 maanden van files voor de parkeerplaats van het grootste lentepark van Nederland: Keukenhof.

Voor veel buitenlandse toeristen is Keukenhof een must-do in een druk reisschema. Het is één van die ultiem Nederlandse dingen, naast de Zaanse Schans en Volendam/Marken. Maar in de oostelijke hoek van het park, achter de windmolen, ligt een on-Nederlands juweeltje verstopt. Daar vind je de Japanse tuin.

Waarschijnlijk denk je nu meteen aan zo’n typische zen-tuin die je vaak ziet bij tempels. Keurig geharkt grind met in het midden een naaldboompje. Als je dit verwacht dan valt de Japanse tuin van Keukenhof misschien tegen. Maar hij is er niet minder Japans door.

Dit is namelijk niet een Japanse tuin zoals je die vind op de binnenplaats van een tempel, maar ziet er meer uit naar wat je in het bos net achter de tempel muur zou kunnen verwachten. Het is wat wilder. De Gouden Tempel in Kyoto heeft een soortgelijke tuin. Voor een iets “tammere” tuin ga je naar Clingendael in Den Haag.

Deze Japanse tuin is aangelegd door de tuinarchitecten van Tottori Hanakairo, het Japanse zusterpark van Keukenhof. De Hanakairo is gelegen in het laaggebergte niet ver van de stad Yonago in de prefectuur Tottori. De tuin in Keukenhof is feitelijk een miniatuurversie van de tuinen van Hanakairo.

Afgelopen weekend ben ik gaan kijken in Keukenhof, en natuurlijk leverde dat een paar foto’s op van de Japanse tuin.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.