Shinkansen treinen, de hogesnelheidstreinen van Japan

Shinkansen E6-serie. Een smallere versie van de E5 die ook geschikt is voor de krappere Akita Shinkansen lijn. Afbeelding via Flickr

De Japanse spoorwegen zijn fascinerend. Met een paar overstappen ben je van de drukste stations ter wereld op de meest idyllische stations die je je voor kunt stellen. De Yamanote-lijn in Tokyo is een wonder van techniek en punctualiteit. Maar het ware hoogtepunt van alles zijn de Shinkansen treinen van het Japanse hogesnelheidsnetwerk.

Punctualiteit

Het Japanse spoor staat bekend om extreme punctualiteit. Ik gebruik dit wel eens om de Japanse mentaliteit uit te leggen. De dienstregeling loopt op de seconde nauwkeurig. Recent ging het bericht de wereld over dat een Japans spoorwegbedrijf zich verontschuldigd had omdat een trein 20 seconden te vroeg vertrokken was.

Van al het spoorvervoer rijden de Shinkansen treinen het nauwkeurigst. De gemiddelde vertraging in 2016 was slechts 54 seconden.

Shinkansen treinen design

Reizen met de Shinkansen is een waar avontuur. Om per trein van stad naar stad te reizen moest je vroeger een nachttrein nemen. Tegenwoordig reis je in minder dan 3 uur van Osaka naar Tokyo.

De reis is punctueel en comfortabel. Zitplaatsen zijn ruim, zelfs in de Ordinary Class (2e klas). Maar het meest opvallende aan de Shinkansen treinen is het ontwerp van de buitenkant. Met name de neuzen van de verschillende treinen springen in het oog.

Shinkansen treinen halen zonder moeite 300 kilometer per uur, maar dat lukt niet met een platte neus. Aërodynamica is uitermate belangrijk en voor iedere nieuwe serie treinen gaan de ontwerpers weer terug naar de tekentafel. Het resultaat? Zie hier de evolutie van de Shinkansen treinen door de jaren heen.

Geef een reactie