Streetfood in Japan

Streetfood is hip.

Met deze zin opent Jelena Stellaard haar nieuwste artikel op het blog van Thuisbezorgd.nl. Helemaal mee eens! Streetfood is hip, lekker en geeft je een super authentieke ervaring van een stad of land. Japan biedt een enorme verscheidenheid aan streetfood en kreeg dan ook een plekje in Jelena’s top 10.

Streetfood in Japan

Japan is vergeleken met Nederland een groot land, maar is op de wereldkaart eigenlijk ook maar een vlekje. Op het gebied van streetfood kan Japan zich echter meten met de grootsten. Elke regio of grote stad heeft zijn eigen specialiteit en in elke regio of stad is dat zonder twijfel het beste van Japan. Volgens de locals in ieder geval. De Japanners zijn immens trots op hun eten en voor velen geldt: streetfood = soulfood.

Streetfood in Japan: takoyaki
Een schaaltje takoyaki ofwel gebakken octopusballen. Vooral populair in Kansai, de regio rond Osaka.

Volgens Jelena staat Tokyo bekend om:

Okonomiyaki-pannenkoeken, sushi, rare automaten en de vismarkt van Tsukiji.

Dat klopt wel aardig.

Okonomiyaki

Sushi en de vismarkt zul je je voor kunnen stellen. Okonomiyaki-pannenkoeken wellicht niet. Dat zijn pannenkoeken van ongeveer een centimeter dik gevuld met kool, lente ui en een keuze aan vlees.

Streetfood in Japan: okonomiyaki
Okonomiyaki: een hartige pannenkoek van ongeveer een centimeter dik, gevuld met kool, lente ui en dun gesneden vlees. Het geheel wordt afgewerkt met een soort bbq saus en mayonaise. Bron: Flickr

Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de regio rond Osaka. Hier wordt het deeg gemengd met de ingrediënten en als een geheel op een hete bakplaat gelegd.

Ook in Hiroshima is okonomiyaki populair. Hier worden de ingrediënten niet gemengd maar in lagen op elkaar gebakken. De ingrediënten zijn vrijwel identiek maar de smaak is substantieel anders. In Hiroshima zijn zo overtuigd van de superioriteit van hun okonomiyaki boven die uit Osaka dat er een heel gebouw vol met alleen maar okonomiyaki restaurants in het centrum staat.

In Tokyo bakken ze tegenwoordig ook okonomiyaki. Hoewel het geen traditioneel gerecht uit Tokyo is vindt het populaire streetfood uit de verschillende regio’s vanzelf zijn weg naar de hoofdstad.

Wat verder zeker ook niet mag ontbreken op een lijstje met Japans streetfood, naast de okonomiyaki en sushi die Jelena al noemde:

  • Takoyaki, gebakken octopusballen (voor de duidelijkheid, de ballen worden van deeg gemaakt en er zit een stukje octopus in, dus niet dat wat je eerst dacht)
  • Yakitori, stukjes pik op een spies gebakken op houtskool
  • Noodles, de drie belangrijksten om te onderscheiden zijn ramen, soba en udon
  • Jazeker, kroketten, maar dat gevuld met aardappel en platter dan de Nederlandse versie

2 gedachten over “Streetfood in Japan

  1. Takoyaki <3
    Verder is kara-age ook lekker!
    En op meerdere plaatsen verkopen ze ook gyouza en butaman (gestoomde gevulde broodjes), maar dan vaak in een Chinees-uitziend kraampje (wel of niet bemand door echte Chinezen).

Geef een reactie