Japan, land van gemak: convenience store

Japan, land van gemak: convenience store

Japan heeft veel: oude tradities, rijke cultuur, lekker eten, prachtige natuur, hypermoderne electronica, de snelste treinen ter wereld, en heel veel meer. In Japan geloofd men erg in het gemak dat de mens dient. Zo vind je op vrijwel iedere hoek van de straat een convenience store en op vrijwel iedere wc-pot in Japan een verwarmde wc bril.

De convenience store


Waar je ook gaat of staat, je komt in Japan overal convenience stores tegen. In Nederland kennen we ze nog niet echt, dus is er ook nog geen goed Nederlands woord voor. Een convenience store is een soort mini-supermarkt die 24 uur per dag open is.

Eigenlijk alles wat je direct nodig zou kunnen hebben wordt er verkocht. Kant en klare maaltijden, een groot assortiment snacks en (fris)drank, toiletbenodigdheden, kranten, tijdschriften en meer. Je kunt er bovendien altijd naar het toilet.

Convenience stores vind je echt overal in Japan. Er zijn er bijna 48.000. Op bijna elke straathoek vind je er dus wel een. Er zijn een aantal verschillende ketens. De grootsten, met winkels in vrijwel alle prefecturen, zijn 7 ElevenFamilyMart en Lawson. Verder zijn er nog een aantal regionale ketens.

Sinds de jaren 70 is de markt in Japan explosief gegroeid. 7 Eleven bijvoorbeeld begon ooit in de VS. Na een aantal succesvolle jaren in Japan was de Japanse dochter zo groot gegroeid dat het het Amerikaanse moederbedrijf gekocht heeft. Daarmee werd in 1991 7 Eleven een Japans bedrijf.