Cup no Fuchiko

Cup no Fuchiko, manga figuurtjes aan je theekopje

Recent kreeg ik een foto binnen met daarbij de vraag: wat is dit? Manga poppetjes die aan een bloempot hangen. Een van onze lezers had ze gekregen uit Japan was op zoek naar meer. Maar wat ga je dan Googlen? Het antwoord: Cup no Fuchiko!

Cup no Fuchiko, wat is het?


Het is geen hangertje en het is geen magneet. Het is zo’n rage zoals alleen in Japan iets een rage kan worden. Deze (vrijwel altijd vrouwelijke) figuurtjes heten Cup no Fuchiko en kun je aan alles hangen wat een randje heeft.

Ze kunnen hangen en zitten, vliegen en acrobatische toeren uithalen. Wat het karaktertje ook doet, het voegt een extra dimensie toe aan je interieur. En zoals met manga zijn er ook Cup no Fuchiko in allerlei variaties. Van kinderlijk onschuldig tot 18+ hardcore.

Geschiedenis


Cup no Fuchiko komt uit de koker van manga tekenaar Katsuki Tanaka. Het eerste figuurtje zag het levenslicht als capsule speeltje. Je weet wel, zo’n ding uit een automaat. Voor Tanaka met zijn ogen kon knipperen weren er 1,3 miljoen exemplaren verkocht. Blijkbaar zijn er een hoop Japanners die hun comfort zoeken in kleine figuurtjes van vrouwen.

Een van de originele figuurtjes was het zittende meisje met blauwe jurk. Inmiddels kun je het zo gek niet verzinnen of er is wel een figuurtje van. Er zit zelfs zo nu en dan een kerel tussen.

Inmiddels is de rage meer dan alleen maar een interieur trend. Fans van Cup no Fuchiko nemen hun figuurtjes overal mee naartoe en laten ze poseren. Foto’s hiervan zijn goed vertegenwoordigd op social media.

Ook in Nederland kun je, in beperkte mate, Cup no Fuchiko kopen. De website Seikatsu.nl verkoopt allerhande artikelen uit Japan, waaronder ook deze figuurtjes. Ook AliExpress verstuurd deze mini-meiden naar ons kikkerlandje. Leuk als je nog op zoek bent naar een origineel cadeau.