Prefecturen van Japan

De 47 prefecturen van Japan

Japan is niet verdeeld in provincies maar in prefecturen. De grote steden van ken je wel. Uiteraard is er de hoofdstad Tokyo die bestaat uit 23 speciale wijken. Er zijn de oude hoofdsteden Kyoto en Nara. En een heel land met prachtige steden en dorpen die je stuk voor stuk zullen verbazen. Waar je tijdens je reis minder bewust van zult zijn, zijn de prefecturen van Japan. Net als wanneer je door Nederland reist de provincie grenzen weinig meer zijn dan bordjes langs de snelweg.

Zoals zoveel in de Japanse samenleving is ook het landsbestuur een hiërarchische pyramide waar je u tegen zegt. In Nederland kennen we drie bestuurlijke lagen: land, provincie en gemeente. Vergelijk dat eens met de maar liefst 11 mogelijke bestuurlijke lagen onder de nationale overheid van Japan. In de meeste gevallen zijn niet alle lagen van toepassing, maar dat verschilt per gebied.

Ik zal je de bestuurlijke constructie van Japan besparen. Het moet tenslotte leuk blijven om over Japan te schrijven (mijnerzijds) en te lezen (aan jouw kant). Wat mijn verhaal vandaag gelukkig vrij eenvoudig maakt is dat voor iedere vierkante centimeter grond in Japan de eerste laag onder de nationale overheid die van de prefecturen is. Hè, gelukkig.

Wat zijn prefecturen?


In grote lijnen komt de functie overeen met de Nederlandse provincies. De commissaris van de koning heet in Japan gouverneur. En daar zijn er in totaal 47 van.

Japan zou Japan niet zijn als er niet ook nog verschillende types prefecturen zouden bestaan. De overgrote meerderheid, 43 om precies te zijn, is gelukkig van het reguliere type. Deze worden aangeduid met de toevoeging -ken (県) achter de naam.

Zo is er Kanagawa-ken, de prefectuur Kanagawa met Yokohama als belangrijkste stad. De prefectuur Aichi, in het Japans Aichi-ken dus, is het gebied rond Nagoya. Een aantal prefecturen hebben dezelfde naam als hun hoofdstad. Denk bijvoorbeeld aan Hiroshima-ken, de prefectuur met Hiroshima als hoofdstad, of Nagasaki-ken waarvan de naam van de hoofdstad je ook niet zal verbazen.

Als er 47 prefecturen zijn waarvan 43 van het reguliere type, blijven er dus 4 over die in ieder geval anders benoemd worden.

 • De prefectuur Tokyo heet Tokyo-to. Dat deze prefectuur bestuurlijk iets anders in elkaar zit blijkt wel uit het feit dat de gouverneur ook de rol heeft van burgemeester.
 • Het eiland Hokkaido is de grootste prefectuur en beslaat een volledig eiland. Deze eiland-prefectuur wordt aangeduid met -do. Het is dus eigenlijk Hokkai-do. Dit is de enige prefectuur die onderverdeeld is in subprefecturen.
 • Osaka-fu is de stadsprefectuur rond Osaka.
 • Het zelfde geldt voor Kyoto-fu, hoewel deze prefectuur zich behoorlijk naar het noorden uitstrekt.

Tokyo en Hokkaido hebben duidelijk een andere bestuursstructuur dan de 43 gewone prefecturen. Hoe dat precies zit met Osaka en Kyoto is mij volledig onduidelijk.

Een reis door de prefecturen


Ga je op reis naar Japan dan is het wel leuk om in ieder geval van het bestaan van de prefecturen te weten. Iedere prefectuur heeft toch een beetje een eigen identiteit en tot op zeker hoogte een eigen keuken.

Als je in je achterhoofd houdt dat iedere prefectuur een stukje eigen karakter heeft helpt dat je wellicht om Japan nog beter te ervaren. Je zou bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar de lokale specialiteiten.

Dan nog even een kaartje en lijstje van alle prefecturen van Japan:

Prefecturen van Japan

Hokkaido

 1. Hokkaido

Honshu

 1. Aomori
 2. Iwate
 3. Miyagi
 4. Akita
 5. Yamagata
 6. Fukushima
 7. Ibaraki
 8. Tochigi
 9. Gunma
 10. Saitama
 11. Chiba
 12. Tokyo
 13. Kanagawa
 14. Niigata
 15. Toyama
 16. Ishikawa
 17. Fukui
 18. Yamanashi
 19. Nagano
 20. Gifu
 21. Shizuoka
 22. Aichi
 23. Mie
 24. Shiga
 25. Kyoto
 26. Osaka
 27. Hyogo
 28. Nara
 29. Wakayama
 30. Tottori
 31. Shimane
 32. Okayama
 33. Hiroshima
 34. Yamaguchi

Shikoku

 1. Tokushima
 2. Kagawa
 3. Ehime
 4. Kochi

Kyushu

 1. Fukuoka
 2. Saga
 3. Nagasaki
 4. Kumamoto
 5. Oita
 6. Miyazaki
 7. Kagoshima

Okinawa

 1. Okinawa