Kenroku-en

De 5 mooiste tuinen van Japan

Denise avatar

Dit artikel is geschreven door

Hier wil ik nooit meer weg, dacht ik de eerste keer dat we Ryoan-ji bezochten. Het was een bloedhete dag in juli 1987. Maar daar op de engawa van misschien wel de beroemdste tuin van Japan, was het aangenaam koel en vredig. Ik was betoverd. Sindsdien hebben we Japan zes keer bezocht en wel 50 verschillende tuinen gezien. De eerste jaren aan de hand van ‘Practical Travel Guide – 808’ van de Japan National Tourist Organization. De laatste twee keer aan de hand van de lijst van de 50 mooiste tuinen van het Shiosai Project.

De betovering is nog niet gebroken. Mijn kijk is wel veranderd. Ryoan-ji vind Ik nog steeds fascinerend. Maar wat is het er vreselijk druk! Hetzelfde geldt voor andere beroemde Japanse tuinen, zoals de tuin van de Ginkaku-ji tempel en van de Kinkaku-ji tempel in Kyoto.

De mooiste tuinen van Japan


Als je me nu vraagt naar de mooiste tuinen in Japan, dan kies ik:

Ritsurin Koen

Ritsurin Koen

Een grote tuin in Takamatsu met prachtige pijnbomen. Waar je de hele dag heerlijk kunt wandelen, zitten, eten, drinken en genieten.

Adachi Museum

Adachi Museum

Ieder deel van de tuin rondom het Adachi Museum niet ver van Matsue is wonderschoon en perfect onderhouden. Ware kunstwerken. Om van een afstandje ademloos te aanschouwen.

Murin-an Villa

Murin-an Villa

Een vredige tuin in Kyoto. Geen perfect gesnoeide pijnbomen en azalea’s. Wel water, gras en wilde bloemen. Om in alle rust naar te kijken. Maar een wandelingetje is ook toegestaan.

Kokedera

Kokedera

De beroemde mos tempel, ook in Kyoto. Een sprookjesbos. Met overal mos. Dat je helaas moet delen met een grote groep andere bezoekers.

Shugakuin Keizerlijke Villa

Shugakuin Keizerlijke Villa

Een prachtige tuin even buiten Kyoto waar ik graag op mijn dooie gemak uren in zou willen wandelen. Helaas is dat niet mogelijk. Onder begeleiding van een gids en een bewaker word je, samen met een groep andere bezoekers, in 75 minuten in straf tempo door de tuin geleid.

Vijf tuinen in Japan die ik van harte kan aanbevelen. Als je wilt weten welke 50 tuinen de voorkeur van de experts genieten, bezoek dan de website van het Shiosai Project.