Tsunoshima

Een bijzondere treinreis door Yamaguchi

Een van de meest ontspannen manier om door Japan te reizen is per trein. Iedere uithoek van het land heeft een treinverbinding. Speciaal voor internationale bezoekers hebben de Japanse spoorwegen de Japan Rail Pass beschikbaar. Hiermee reis je onbeperkt met alle trein van JR (de nationale spoorwegmaatschappij) over een periode van 7, 14 of 21 dagen.

Natuurlijk kun je de Japan Rail Pass gebruiken om lange afstanden te overbruggen met de Shinkansen, maar je kunt de pas ook prima gebruiken om het platteland van Japan te ontdekken. Om je inspiratie te geven voor het ontdekken van het platteland zendt NHK, de publieke omroep van Japan, een serie uit over lokale spoorlijnen in Japan.

In dit artikel vertel ik je welke bestemmingen aangedaan worden in de aflevering over de treinreis door Yamaguchi, in het westen van Japan. De video vind je op YouTube!

Een bijzondere treinreis door Yamaguchi

Train Cruise

The Energy of Yamaguchi’s Harsh Coastline

Bekijk op YouTube

De treinreis door Yamaguchi


Deze reis begint in Mojiko, op het zuidelijke eiland Kyushu, in een van de meest karakteristieke stations van Japan. Na een oversteek naar het hoofdeiland Honshu voert de route langs de grillige westkust van de prefectuur Yamaguchi om uiteindelijk te eindigen in het oude samoerai-stadje Hagi.

Een bijzondere treinreis door Yamaguchi: Mojiko

Mojiko

De treinreis door Yamaguchi begint in Mojiko op het eiland Kyushu. Mojiko, ofwel Moji Haven, was een van de 5 steden die in 1963 fuseerden om de stad Kitakyushu te vormen. Sinds de 19de eeuw is de haven van Moji een belangrijke internationale handelshaven geweest met veel culturele invloeden van buitenaf. De mix van Japanse en westerse bouwstijlen uit de hoogtijdagen van de haven zijn ook nu nog een populaire bezienswaardigheid voor toeristen.

Een van de beste voorbeelden hiervan is het treinstation. Dit is een van de oudste treinstations van Japan en een van slechts twee stations die door de overheid bestempeld zijn als cultureel erfgoed. Vanaf het station is het een prettige wandeling naar de historische haven, met nog een aantal westerse gebouwen.

Vanaf Mojiko Station voert de treinreis via de Kanmon Tunnel, de oudste onderzeese spoortunnel van Japan, naar Shimonoseki.

Een bijzondere treinreis door Yamaguchi: Tsunoshima

Shimonoseki & Tsunoshima

Shimonoseki is een grote vissershaven met als lokale specialiteit kogelvis. In de ingewanden van deze vis zit gif, dus moet je als kok weten waar je mee bezig bent. Op de Karato Market in Shimonoseki proef je kakelverse kogelvis sashimi, of natuurlijk een van de vele andere soorten vis die de lokale vissers vers voor je gevangen hebben.

Vanaf Shimonoseki voert de treinreis door Yamaguchi met de JR San-in-lijn langs de grillige westkust van Honshu. Het prachtige landschap doet subtropisch aan terwijl je van het ene pittoreske uitzicht naar het andere boemelt. Vlak voordat de trein afbuigt richting de noordkust stopt de trein in Agawa.

Agawa zelf is een slaperig dorpje zoals zovelen lang de San-in-lijn. Op iets meer dan 3 kilometer afstand van het station vinden we een bijzonder bouwwerk. De op één na langste brug van Japan, met een lengte van 1780 meter, loopt over een smaragd blauwe zee van het vaste land naar Tsunoshima. Ooit was Tsunoshima een van de meeste westelijke havens van Japan en kwamen hier veel westerse handelaren. De westerse invloeden zijn duidelijk te herkennen in de unieke bouwstijl op het eiland, met het letterlijke hoogtepunt de vuurtoren.

Nadat de trein de bocht genomen heeft van de westkust naar de noordkust komt de reis langs Motonosumi Inari Jinja, een Shinto heiligdom met ruim honderd rode torii poortjes die als een lange rode slag van de rotsige kust naar de zee loopt.

Een bijzondere treinreis door Yamaguchi: Hagi

Omi Eiland & Hagi

De trein blijft vlak langs de grillige kust rijden, de volgende stop: Nagatoshi. Vanaf hier kun je met een roze boot in de vorm van een vis (je moet het leuk vinden) een sightseeing cruise maken rond Omi Eiland. Het voordeel van de wat vreemd uitziende boot is dat die vrij makkelijk de vele grotten in de kustlijn van het eiland in kan varen. De grilligheid, gevormd door duizenden jaren van erosie, bekijk je zo van een wel heel bijzondere kant.

De laatste stop op de treinreis door Yamaguchi langs de kust van Yamaguchi is Hagi. In dit historische stadje heb je weinig verbeeldingskracht nodig om je in de tijd van de samoerai te wanen. Bezoek de kasteelruïnes of kom meer te weten over de geschiedenis van de regio in het Hagi Museum.