Een kijkje in Kirarahama

Een kijkje in Kirarahama (en omgeving)

Van 28 juli tot en met 8 augustus 2015 is Kirarahama in Yamaguchi het toneel voor de 23ste Wereld Jamboree, het grootste scouting evenement ter wereld. De Nederlandse afvaardiging is naar verwachting zo’n 700 jongens en meisjes sterk. Samen met meer dan 30.000 collega’s van over de hele wereld zullen de Nederlandse scouts zich druk bezig houden met het ervaren van Japan. Laten we dus eens kijken wat je van Kirarahama en Yamaguchi kunt verwachten.

Kirarahama, wat vertaalt naar Kirara Strand of Kirara Baai, is een aangelegd strand en park langs de kust van de Seto Binnenzee in Yamaguchi stad. Yamaguchi stad is de hoofdstad van Yamaguchi Prefectuur, de meest westelijke prefectuur van het hoofd eiland Honshu. Door de zuidelijke ligging is het klimaat hier sub-tropisch.

Yamaguchi is rond 1360 gesticht door Hiroyo Ouchi, de Heer van het gebied, als zetel van zijn regering. Kyoto was destijds de hoofdstad van Japan en de Ouchi familie heeft getracht om Yamaguchi zoveel mogelijk op Kyoto te laten lijken.

Het hedendaagse Yamaguchi is een samenvoeging van een aantal dorpen en steden. De stad heeft dus ook een aantal stadskernen, met het belangrijkste centrum rond het treinknooppunt van Shin-Yamaguchi station.

Openbaar vervoer in Kirarahama


Yamaguchi is verbonden met de rest van Japan via de Sanyo Shinkansen hogesnelheidstrein. Vanaf Shin-Yamaguchi station reis je in ongeveer 20 minuten naar Hiroshima en naar Tokyo ben je ongeveer 5 uur onderweg. Voor bestemmingen dichterbij kun je gebruik maken van de lokale treinen van JR, de geprivatiseerde nationale spoorwegen. Om je treinreis te plannen maak je gebruik van Hyperdia, de Engels-talige reisplanner die alle treinlijnen van Japan dekt.

Verder kom je bijna overal binnen de stad met de bus. Waar er in de trein veelal wel Engels te vinden is, zal dat in de bus minder makkelijk zijn.

Te zien in Yamaguchi


Ruriko-ji

Ruriko-ji

Detempel Ruriko-ji, gebouwd rond 1442 wordt gezien als het symbool bij uitstek van de oude stad. De tempel is te vinden op loopafstand van Kami-Yamaguchi station op de JR Yamaguchi-lijn. De toegang tot de tempel is gratis.

Jyoei-ji

Sesshu’s Tuin

Sesshu Tuin’s bij de tempel Jyoei-ji is ook de moeite van het bezichtiging waard. Je kunt van Ruriko-ji naar Jyoei-ji lopen. Je bent dan ongeveer een kwartier onderweg. Jyoei-ji is vlak bij Miyano station, het eerste station na Kami-Yamaguchi.

Akiyoshidai

Akiyoshi Plateau

Het Akiyoshi Plateau is een soort maan landschap. Het plateau bestaat uit kalksteen en is zo’n 500.000 jaar geleden ontstaan. Onder het plateau heeft zich over de afgelopen 300.000 jaar een grot gevormd. Deze grot is de grootste van Japan en is toegankelijk voor bezoekers. Van Shin-Yamaguchi station gaat er een bus rechtstreeks naar Akiyoshidai, de Japanse naam van het plateau.

Verder in de omgeving van Kirarahama


Ten oosten van Yamaguchi, op ongeveer 2 uur afstand van Kirarahama, vindt je de stad Iwakuni. Iwakuni is ook zeker een bezoek waard. Je vindt er onder andere het Iwakuni kasteel. Het kasteel staat boven op de berg Shiroyama en is te voet te bereiken. Als je liever naar beneden loopt dan naar boven klimt kun je opende weg naar boven ook het kabeltreintje nemen.

Ook vindt je in Iwakuni het witte slangen museum. Het schijnt dat als je een witte slang in je huis vindt dat dat geluk brengt. Als je het geluk een hand je wilt helpen zijn er voldoende witte slangen te vinden in dit museum.

Kintai Brug

Het hoogtepunt van Iwakuni is echter de Kintai Brug. Deze brug is voor het eerst gebouwd in 1673 en heeft het tot 1950 volgehouden, toen een tyfoon de brug verwoestte. Een week na de verwoesting is begonnen aan de wederopbouw maar het duurde tot 1953 tot de brug weer in volle glorie hersteld was. De brug is volledig herbouwd met dezelfde technieken waarmee de originele brug gebouwd was. De Kintai Brug is een van de bekendste symbolen van westelijk Honshu.