Een zoekopdracht naar ‘stageplaats Japan’ op Google, levert een heleboel linkjes op naar organisaties die tegen betaling stageplaatsen in het buitenland aanbieden. Alles wordt door deze organisaties voor je geregeld. Vaak kun je een voorkeur voor een branche of stad doorgeven, maar heb je weinig te zeggen over bij welk bedrijf je terecht gaat komen. Dit is ideaal voor mensen die niet goed weten hoe ze het vinden van een stage in Japan aan moeten pakken, de kennis van organisaties mag dan wat kosten.
Toch is het zoeken van een stageplaats in Japan ook prima zelf te doen. Na het lezen van de tips in dit blogbericht kun je meteen aan de slag met het schrijven van sollicitatiebrieven.

Stagelanden.nl
Stagelanden vindt dat een stage in het buitenland voor studenten een onvergetelijke ervaring is en investering voor de toekomst. Stagelanden is gespecialiseerd in stages in Japan en helpen je graag om jouw droom te verwezenlijken.
Vacature sites
Werknemers uit het buitenland worden steeds belangrijker voor bedrijven in Japan. De eigen bevolking vergrijst namelijk snel en de economie van het land wordt steeds internationaler. Hierdoor zijn er vacature sites ontstaan die zich speciaal richten op het werven van buitenlandse werknemers en stagiaires. Voorbeelden van dit soort sites zijn www.kopra.org en www.japaninternships.com. Verder zijn er stageplaatsen te vinden via websites die ook in Nederland worden gebruikt. LinkedIn en Indeed zijn goede plekken om te zoeken naar vacatures in Japan.
Dan is er nog Craigslist. Je verwacht misschien niet heel veel serieuze oproepen via deze Amerikaanse website, maar ook hier zijn goede stageplaatsen te vinden. Japanse bedrijven weten dat veel buitenlanders gebruikmaken van Craigslist en proberen zo hun vacatures onder de aandacht te brengen.
Sollicitatiebrieven, cv’s, en Skype gesprekken
Over het algemeen gelden voor sollicitaties dezelfde regels in Japan als hier in Nederland. Vergeet het vooral niet op je cv te vermelden als je Japans spreekt. Vooral bij grote bedrijven wordt er vaak van stagiaires verwacht dat ze in ieder geval een beetje Japans kunnen spreken, bij kleine bedrijven komt dit minder vaak voor. Het hangt er ook vanaf hoe internationaal het bedrijf is. Hoe minder buitenlanders er werken, hoe belangrijker kennis van Japanse taal en cultuur is.
Het is goed om niet alleen je interesse in het bedrijf waar je solliciteert, maar ook interesse in Japan als land in je sollicitatiebrief te vermelden. Verder hechten Japanners meer waarde aan hobby’s en buitenschoolse activiteiten dan Nederlanders, dus deze kunnen ook worden uitgelicht.
Tenzij je al woonachtig bent in Japan, zal je sollicitatiegesprek via het internet gaan. Dit gebeurt vaak aan de hand van een Skypegesprek. Als je aangegeven hebt Japans te kunnen spreken zal dit getest worden, meestal al tijdens het voorstelrondje. Bereid dus een introductie voor in het Japans. Nadat je Japans-kennis is getest wordt er overschakelt naar het Engels, of wordt je gevraagd of je de rest van het gesprek ook in het Japans wilt doen. Tenzij de functie volledig in het Japans is, hoef je je dus geen zorgen te maken over onbekende Japanse vaktermen.
De visumprocedure
Het allerbelangrijkste bij het vinden van een stageplaats in Japan is dat je op tijd begint met zoeken. De visumprocedure duurt namelijk heel lang, een aanvraag kan niet binnen een paar dagen verwerkt worden. Zodra je aangenomen wordt bij een bedrijf in Japan, moeten er een hoop documenten verzameld worden. Het bedrijf brengt deze in Japan naar een immigratiekantoor waar de visumprocedure in gang wordt gezet. Het kan tot wel twee maanden duren voor het bedrijf antwoord krijgt van het immigratiekantoor.
Het bedrijf krijgt dan een Certificate of Eligibility (COE) opgestuurd, dat per post naar jou verzonden wordt. Zodra je dit document binnen hebt, wat ook enkele weken kan duren, kun je ermee naar de Japanse ambassade om je daadwerkelijke visum aan te vragen. De hele procedure kan dus wel drie maanden in beslag nemen. Bij grote bedrijven, die vaker met visumprocedures te maken hebben, zal het wel wat soepeler lopen dan bij bedrijven die voor jouw stage voor het eerst naar een immigratiekantoor stappen.
Een stage regelen in Japan: het zoeken en solliciteren is een hoop werk, maar het biedt ook een hoop kansen die je in Nederland niet zou kunnen krijgen.