Kinkaku-ji

Fietsen in Kyoto, ontdek de geheimen van de stad

Als je aan Japan denkt, denk jij dan meteen aan fietsen in Kyoto? Waarschijnlijk niet! Misschien denk je aan geisha of tempels. Of wellicht aan manga en anime. Hoe dan ook heb je vast een beeld van de Japanse cultuur. Maar fietsen? In steden zoals Tokyo en Osaka kun je daar maar beter niet aan denken. Echter is fietsen in Kyoto een uitstekende manier om die stad goed te leren kennen. Ik ging op stap met Ross van NORU Cycling Tours om te zien of Kyoto nog geheimen voor mij zou hebben.

Fietsen in Kyoto, ontdek de geheimen van de stad

Geniet van fietsen in Kyoto en zie gouden tempels, zen tuinen, en geniet van een paar verrassingen. Via de website van NORU boek je deze excursie eenvoudig en veilig.

Fietsen in Kyoto met NORU

De populairste route van NORU is de “Secret Kyoto Route”. De tour begint bij het hoofdkwartier van NORU, vlakbij de hoofdingang van het imposante Kitano Tenmangu heiligdom. Voor 9 uur ’s ochtends vertrekken we met een klein groepje. Ross vertelt dat hij de vouwfietsen die we gebruiken uitgezocht heeft uit een grote selectie op een grote fietsbeurs in Taiwan. Ondanks het compacte formaat zijn de fietsen erg comfortabel, zelfs voor vrij lange mensen zoals ik.

Fietsen in Kyoto

Kamishichiken

De tour heet dus “Secret Kyoto Route” en volledig in die stijl beginnen we met een ritje door het meest exclusieve geisha district van Kyoto. In Kamishichiken werken zo’n 25 maiko en geisha in een theehuis of 10. Daarmee is het district een stuk kleiner dan Gion en is ook veel minder bekend, maar daarom niet minder charmant. Dat is geheim nummer 1!

Kitano Tenmangu

Slingerend door Kamishichiken staan we ineens voor een zij-ingang van een van de oudste Shinto heiligdommen van Kyoto: Kitano Tenmangu. Er is een hoop te vertellen over deze schrijn als je via de hoofdingang binnen komt, maar de bewuste keuze voor de zij-ingang zorgt voor een extra dimensie. Meer weten over dit geheim nummer 2? Boek dan zeker deze tour als je in Kyoto bent.

Kinkaku-ji

De derde stop is geen geheim. Sterker nog, deze stop staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Gouden Paviljoen van Kinkaku-ji. Je kunt genoeg tours boek die fietsen in Kyoto langs alleen maar van dit soort hoogtepunten, maar zoals Ross uitlegt beginnen de massa’s toeristen dan al vrij snel te vervelen. En er is zoveel te ontdekken in Kyoto net naast de platgelopen toeristische routes.

Zuiho-in

Zo is er bijvoorbeeld de prachtige rotstuin van Zuiho-in. Deze Boeddhistische tempel in een sub-tempel van Daitoku-ji. De priester is al in de 80 maar harkt nog steeds zelf een paar keer per week het patroon in de kiezels zoals de ontwerper het ooit bedacht. Als je een rotstuin wilt zien dan zullen de reisgidsen je naar Ryoan-ji sturen. Een mooie tempel maar erg toeristisch. Zuiho-in heeft dezelfde schoonheid zonder de massa’s mensen. Tel je mee? Geheim nummer 3.

Imamiya Jinja

Verder fietsend komen we terecht bij Imamiya Jinja. Een prachtige Shinto schrijn in een rustige wijk. Het is werkelijk verbluffend dat dit indrukwekkende heiligdom niet door toeristen wordt overlopen, maar het zorgt voor een uitstekend geheim nummer 4.

Imamiya Jinja

En tot slot…

Geheim nummer 5 in een mooie afsluiter en iets wat Ross aankondigde als een laatste verrassing. Ik zal die verrassing niet voor je verpesten. Ervaar het zelf!

Fietsen in Kyoto is een uitstekende manier om dieper in de stad te duiken. En als je dan een tour zoekt dan is wat mij betreft de “Secret Kyoto Route” van NORU Cycling Tours een van de beste opties.