Fukushima, 4 jaar na dato

Fukushima, vier jaar na dato

Herinner jij je Fukushima? Je hebt van die moment die je nooit meer vergeet. Zo weet jij waarschijnlijk nog precies waar je was en wat je deed op 11 september 2001. Op 11 maart 2011 woonde ik in Japan toen om 14:46 de Sendai Zeebeving een groot gedeelte van het land door elkaar schudde. In de dagen daarna ontvouwde de kernramp in Fukushima zich. Voor mij een moment dat me altijd bij zal blijven.

Mijn vrouw en ik woonden in de buurt van Osaka op 600 kilometer van het epicentrum en toen we ‘m voelden ging direct de televisie aan. Er waren berichten over een aardbeving in het noorden van Japan, maar we konden niet geloven dat de beving die we zojuist gevoeld hadden van zover weg kwam. Het drong al snel tot ons door dat het een enorme aardbeving geweest had moeten zijn.

Tsunami


Tot overmaat van ramp was het nog een zeebeving ook, wat betekende dat er een tsunami onderweg was. Ongeveer een kwartier na de beving waren er live beelden van water, heel veel water, dat in de verkeerde richting door rivierbedden heen stroomde. Er waren helicopter beelden van een drukke weg, vol met mensen die probeerden weg te komen. Een paar honderd meter verderop stroomde het water in razend tempo over de rijstvelden in de richting van de weg. We konden niets anders doen dan hulpeloos toekijken. De dagen erna was de verschrikkelijke verwoesting die de tsunami had aangericht 24 uur per dag overal aanwezig. Ook bij ons in Osaka, 600 kilometer van de rampplek verwijderd.

Kernramp in Fukushima


In de week na de ramp veranderde de berichtgeving. Het bleek dat één van de kerncentrales in de getroffen regio in de penarie zat. Eerst was er een explosie, toen een lek. Er volgende een evacuatie order. Er waren dagen waarop men optimistisch was dat het probleem vrijwel opgelost was. Maar dat bleek schijn. In de reactoren van de kerncentrale in Fukushima was een volwaardige meltdown aan de gang.

Het evacuatiegebied rond de kerncentrale werd uitgebreid naar een cirkel met een straal van 30 kilometer. Tot op de dag van vandaag is deze zone verboden gebied. Het stralingsniveau is er ver boven wat het menselijk lichaam kan verdragen. Binnen het verboden gebied liggen een aantal dorpen. De inwoners mogen eens in de zoveel tijd een paar uur het gebied in, maar mogen zeker niet te lang blijven. Het zal nog tientallen jaren duren voordat er weer permanent gewoond kan worden in het gebied rond de kerncentrale van Fukushima.

Foto’s van het evacuatiegebied


In september 2015 bezocht Poolse fotograaf Arkadiusz Podniesiński het evacuatiegebied. De dorpen zijn spookdorpen geworden. Iedere foto laat zien dat de inwoners hals over kop vertrokken zijn toen de hel losbarstte. De foto’s hieronder zijn afkomstig uit de rapportage van Podniesiński.