Op deze pagina
Maar weinig van ons zijn gezegend met een onbeperkt reisbudget. Je kunt een hoop doen om zoveel mogelijk ervaring uit je geld te halen. Voor je overnachtingen kun je bijvoorbeeld kiezen voor goedkoop, goedkoper of goedkoopst. Maar ook het reizen zelf is niet gratis. Een van de belangrijkste vragen die een reiziger bezig houden is: wat is de goedkoopste manier van reizen? Hoe komt ik in Japan voor zo weinig mogelijk yen van A naar B?
Goedkoopste manier van reizen: de trein

Het openbaar vervoer in Japan is uitstekend geregeld. Treinen rijden frequent en op tijd. Als je voor kortere tijd naar Japan reist is de Japan Rail Pass en absolute must. Voor een vast bedrag reis je onbeperkt met alle JR treinen, inclusief de Shinkansen hogesnelheidstrein, gedurende een vastgesteld aantal dagen. Met een retourtje Tokyo – Kyoto heb je de Japan Rail Pass al bijna terug verdiend.
Ook als je niet heel Japan wilt doorkruisen met de trein zou een treinpas van waarde voor je kunnen zijn. Naast de nationaal dekkende Japan Rail Pass zijn er ook een aantal regionale treinpassen beschikbaar.
Als je voor langere tijd in Japan bent, bijvoorbeeld om te studeren of te werken, dan heb je niet zoveel aan een Japan Rail Pass. Bovendien zul je vaker tussen de grote steden willen reizen. Tijdens de schoolvakanties geeft JR, de Japanse nationale spoorwegmaatschappij, een kaart uit met de naam 18-kippu. Kippu betekent kaartje, en eigenlijk is de kaart bedoeld voor 18-jarigen.
Er zit echter geen officiële leeftijdsgrens aan het gebruik van de 18-kippu. De kaart bestaat eigenlijk uit 5 losse dagkaarten. Je kunt dus tijdens de periode waarin de kaart geldig is 5 dagen onbeperkt treinen. De kaart is niet persoonsgebonden en kan dus gedeeld worden. Een 18-kippu voor 5 dagen kost ¥ 12.050.
Goedkoopste manier van reizen: de bus

Een van de goedkoopste manieren om tussen de grote steden te reizen er per express bus. Deze bussen rijden vaak ’s nachts, en zijn ongeveer de helft van de prijs van een Shinkansen kaartje. Bovendien bespaar je er een nacht accommodatie mee uit wat het voor de reiziger met een krap budget nog aantrekkelijker maakt.
Hoewel de bussen erg comfortabel zijn moet je echter niet verwachten dat je goed uitgerust op je bestemming aankomt.
Als je besloten hebt dat de bus jouw voorkeur heeft, kijk dan ook eens naar de verschillende buspassen die er op de markt zijn. Net als met de Japan Rail Pass reis je met een buspas een aantal dagen onbeperkt met de bus voor een vast bedrag.
Populaire buspassen zijn:
- Japan Bus Pass
3, 5 of 7 dagen onbeperkt reizen met alle bussen van Willer Express, met routes over heel Honshu. - Hokkaido Bus Pass
3 of 5 dagen onbeperkt reizen in Hokkaido, vooral populair onder skiërs. - Tohoku Highway Bus Ticket
2 of 3 dagen onbeperkt gebruik van meer dan 100 lokale en interlokale buslijnen in de Tohoku regio. - Sun Q Pass
3 of 4 dagen onbeperkt gebruik van veel lokale en interlokale buslijnen in de Kyushu regio.
Goedkoopste manier van reizen: het vliegtuig

Japan heeft naast de grote internationaal bekende airlines JAL en ANA ook een aantal budgetmaatschappijen die binnenlandse vluchten uitvoeren. Net als in Europa ben je meestal het goedkoopst uit als je met alleen handbagage reist, maar bij ook bij sommige goedkope tickets mag je gratis bagage meenemen.
De populairste budgetmaatschappijen zijn:
- Skymark Airlines
Heeft het meest uitgebreide routenetwerk. - Jetstar Japan
Brengt de budget-formule naar 11 bestemmingen in Japan. - Peach
Vliegt naar 10 bestemmingen binnen Japan. - Air Asia
Onderhoudt 1 route tussen Nagoya en Sapporo. - Air Do
Verbindt Tokyo en Osaka met Hokkaido. - Starflyer
Verbindt Tokyo met de zuidelijke regio’s van Japan. - Solaseed Air
Verbindt Kyushu met Tokyo en Okinawa met Nagoya en Kobe.