Hachiman Bori

Golden Week, waar je wel en niet moet zijn

Golden Week, waar je wel en niet moet zijn

Golden Week is voor de meeste Japanners de langste vakantie van het jaar. Een aaneenschakeling van nationale feestdagen breekt de notoire Japanse arbeidsetiek een beetje op. Veel Japanners maken van de gelegenheid gebruik om te reizen. Veel gaan naar het buitenland, maar er blijven er genoeg thuis om de binnenlandse toeristische trekpleisters te bezoeken. Het resultaat? Drukte!

Begin mei is een van de beste tijden om naar Japan te reizen, ware het niet dat je wellicht in de drukte terecht komt. Daarom hier wat tips om de ergste drukte tijdens Golden Week te vermijden.

Golden Week


Als je een reis naar Japan plant in de lente dan kom je gegarandeerd de term Golden Week tegen. Sommige websites waarschuwen dat je in deze periode beter niet naar Japan kunt reizen vanwege de drukte. Ja, het is in deze periode drukker dan normaal. Je kunt echter prima reizen en als je goed plant heb je helemaal geen last van de drukte.

Waarom is het tijdens Golden Week zo druk? Japanners werken ongelofelijk hard en hebben nauwelijks vakantie. In de periode tussen van 29 april t/m 5 mei vallen maar liefst vier nationale feestdagen, waarop de meeste mensen vrij zijn. Veel Japanners nemen de overige dagen ook vrij. Golden Week is daarmee voor velen de langste vakantieperiode van het jaar.

De feestdagen in deze periode zijn:

  • Showa Dag (29 april): Verjaardag van voormalige keizer Hirohito en onderdeel van Golden Week.
  • Dag van de Grondwet (3 mei): Herdenking van de totstandkoming van de grondwet in 1947 en onderdeel van Golden Week.
  • Dag van het Natuurgroen (4 mei): Keizer Hirohito was vanwege de Tweede Wereldoorlog controversieel. Na zijn overlijden wilde men in eerste instantie geen dag naar hem vernoemen maar werd op zijn verjaardag herdacht dat hij van planten hield.
  • Kinderdag (5 mei): Op deze dag wordt het geluk en vreugde van kinderen gevierd. Kinderdag is onderdeel van Golden Week.

Doe de hotspots voor of na Golden Week

Plekken waar het altijd al druk is zijn tijdens Golden Week nog véél drukker. Iedere dag van het jaar sta je in de rij om de Tokyo Skytree te beklimmen. Tijdens Golden Week kun je er donder op zeggen dat de rij een stuk langer is. Hetzelfde geldt voor de andere hoogtepunten die in je reisgids staan. Heb je geen zin om het risico te lopen dat je in de rij moet staan, ga dan niet naar hotspots zoals de Gouden Tempel in Kyoto of Kasteel Himeji.

Bij een attractie zoals de Tokyo Skytree sta je gewoon uren in de rij. Bij andere hotspots zoals de Gouden Tempel of Kasteel Himeji vallen de rijen om binnen te komen mee maar ziet het binnen wel zwart van de mensen. En of dat nou goed is voor de ervaring…?

Dat wil niet zeggen dat je Japan moet vermijden tijdens Golden Week hoor. Sterker nog, het is zelfs leuk om dan eens verder te kijken dan alleen de grote trekpleisters. En wie weet, heb je zomaar een verrassende ervaring.

Ga de grote steden uit

Buiten de grote steden kan het ook best nog wel druk zijn tijdens Golden Week, maar het is niet zo snel frustrerend druk. Er is altijd nog wel een plekje in een park om te picknicken en je ziet meer dan alleen maar het achterhoofd van de persoon voor je in de rij.

Ben je tijdens Golden Week in Tokyo, kijk dan eens naar uitstapjes richting HakoneNikko of Kamakura. Vanuit Kyoto ben je met de trein in een half uur in Omihachiman en iets verderop in de kasteelstadjes Hikone en Nagahama. Je kunt ook een auto of camper huren en een van de buitengebieden verkennen.

Op de foto’s hierboven zie je Omihachiman. Tijdens Golden Week. Valt wel mee met de drukte toch?

Zoals je buiten Tokyo en Kyoto hartstikke leuke stadjes vindt, hoef je ook buiten de andere grote Japanse steden niet ver te zoeken. Zo kom je tijdens Golden Week zomaar op verrassende plekjes terecht.