Hanami

Hanami: bloemetjes kijken

De eerste tekenen dat de Japanse winter voorbij is zijn de bloesemende kersenbomen. Japanners noemen de bloesem sakura. Een voorbije winter betekend een verademing, langer wordende dagen, warmte. De Japanners zien in de sakura een mooie gelegenheid om weer naar buiten te gaan en onder de bloesemde kersenbomen te picknicken. Dit is zo’n populaire bezigheid dat er een woord voor bestaat: hanami.

Hanami (花見) is een samentrekking van hana, wat bloem betekend, en mi, Japans voor kijken. Hanami is dus bloemetjes kijken. Parken en rivieroevers zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Hier is ruimte en dit is ook waar de kersenbomen te vinden zijn.

De weermannen en -vrouwen staan al vroeg in het jaar paraat om bij de eerste tekenen van geschikt weer de bloesemde golf te voorspellen. Het begint in Kagoshima in het diepe zuiden van het eiland Kyushu in de tweede helft van maart en trekt langzaam over Japan om in de eerste helft van mei in het noordelijkste puntje van Hokkaido te eindigen.

Als je in deze periode in Japan bent kun je er haast niet om heen. Haal een bento (lunchbox) bij de dichtstbijzijnde convenience store en strijk neer onder een kersenboom tussen de Japanners.

In Fukuoka, in het zuiden wordt de bloesem verwacht tussen 29 maart en 6 april. In Hakodate op het noordelijke eiland Hokkaido zijn pas in de eerste helft van mei dit soort taferelen te aanschouwen.

De precieze data waarop je in elk deel van Japan kunt genieten van de sakura vind je hier. Weathermap.jp heeft een mooie overzichtskaart die aangepast wordt aan de voorspellingen.