Higashiyama

Het weer in Kyoto

Komende dagen in kyoto
zaterdag
zondag
maandag
13 apr
14 apr
15 apr
Het weer in Kyoto
Het weer in Kyoto
Het weer in Kyoto
12°C
13°C
14°C
24°C
25°C
24°C
bewolkt
onbewolkt
bewolkt

Kyoto ligt middenin Japan op 35 graden noorderbreedte. Dat is ongeveer dezelfde afstand van de evenaar als Gibraltar. Daarmee ligt de stad in de subtropische zone.

Het weer in Kyoto


JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
8°C9°C13°C20°C24°C27°C31°C33°C29°C23°C17°C11°C
onbewolktonbewolktlicht bewolktlicht bewolktafwisselend zon en regenregenafwisselend zon en regenonbewolktafwisselend zon en regenlicht bewolktlicht bewolktonbewolkt
Bron: Japan Meteorological Agency
Temperatuur

Het weer in Kyoto kent vier duidelijke seizoenen, net zoals we die in Nederland kennen. De temperaturen liggen natuurlijk wel wat hoger. In de wintermaanden ligt de temperatuur iets onder de 10°C. ‘s Zomers stijgt het kwik tot zo’n 35°C. In de lente en de herfst zijn de temperaturen comfortabel boven de 20°C.

Luchtvochtigheid

‘s Winters is de lucht in de stad vrij droog, waardoor de gevoelstemperatuur lager ligt dan de daadwerkelijke temperatuur. In de zomer is de lucht juist enorm vochtig en daardoor broeierig warm. In de lente en de herfst zorgt de luchtvochtigheid net als de temperatuur voor een aangenaam klimaat.

Sneeuw

In de bergen rond Kyoto kan ‘s winters sneeuw vallen. Ook in de stad kan zo nu en dan een pak sneeuw vallen. In dorpen en stadjes ten noorden en noordoosten ligt vrijwel iedere winter sneeuw. Kyoto ligt dus min of meer op de grens van de sneeuwval.

Regen

Het weer in Kyoto is vrij stabiel. Natuurlijk regent het zo nu en dan. Misschien heb je gehoord dat Japan een regenseizoen kent. In de overgang van lente naar zomer regent het een aantal weken behoorlijk. In Kyoto valt het regenseizoen tussen de laatste week van mei en de tweede week van juli.

Tyfoons

Aan het einde van de zomer trekken tropische stormen over Japan van zuid naar noord. De stormen die boven de Grote Oceaan ontstaan heten tyfoons. Als Japan in het pad van een tyfoon ligt, is het het eerste land dat geraakt wordt. Dat betekent dat de tyfoon nog op volle sterkte is. Voordat tyfoons Kyoto bereiken trekken ze eerst over het eiland Shikoku, wat behoorlijk wat van de kracht breekt.

Aardbevingen

Door de ligging wordt de stad relatief weinig getroffen door aardbevingen. In de afgelopen 1.200 jaar zijn er zes aardbevingen geweest die in Kyoto voor aanzienlijke schade gezorgd hebben. Het epicentrum van geen van deze bevingen lag onder de stad. Een paar keer per jaar vindt er een voelbare aardbeving plaats, maar eigenlijk altijd zonder veel schade aan te richten.

De beste reistijd voor Kyoto

Als je naar het weer kijkt dan is de beste periode om naar Kyoto te reizen in de lente (voor het regenseizoen) en in de herfst.