Is Japan een veilig land?

Is Japan een veilig land?

Laatst zat ik bij de kapper en raakte ik met de kapster in gesprek over Japan. Ze had haar twijfels over Japan als reisbestemming omdat ze het idee had dat het land niet veilig zou zijn. Dus hier het antwoord op de vraag: is Japan een veilig land?

Japan is erg veilig


Ik zeg dit uit persoonlijke ervaring. Er is in Japan nauwelijks criminaliteit. Als je je portemonnee op straat kwijt raakt is de kans erg groot dat die door de vinder naar het dichtstbijzijnde politiebureau gebracht wordt. Wanneer je je portemonnee weer terug krijgt zit al het geld er nog in.

Beroving, ontvoeringen en andere nare zaken die je niet mee wilt maken tijdens je reis gebeuren niet in Japan. Japanners zijn juist extreem vriendelijk en behulpzaam. Toen ik voor het eerst in Japan was heb ik veelvuldig verdwaasd om me heen staan kijken. Vaak komt er dan iemand op je af die je wil helpen zonder daar verder bedoelingen bij te hebben.

Niet alleen mijn mening


Dat Japan een van de veiligste landen ter wereld is, is niet alleen mijn mening. Het Institute of Economics and Peace stelt ieder jaar een Global Peace Index samen. Het instituut vergelijkt alle landen op aarde op 24 punten. En drie keer raden… Japan staat in de top 10.


Japan staat in de top 10 veiligste landen ter wereld 

Ter vergelijking: in 2017 stond Japan op nummer 10 en Nederland op nummer 19 in de Global Peace Index.

Een van de weinige factoren die Japan van de nummer 1 positie af houdt zijn de buren. Met name de nabijheid van Noord-Korea weegt daarin mee.

De dreiging voor de veiligheid komt in Japan dus eigenlijk alleen uit het buitenland. Ga je op reis naar Japan dan hoef je je geen zorgen te maken over zakkenrollers, ontvoeringen, berovingen of andere nare zaken. Uiteraard moet je altijd op je spullen letten, maar niet meer dan je in Nederland zou doen.