Japanners willen geen seks

Japanners willen geen seks

Japanse jongeren zijn niet meer geïnteresseerd in relaties en willen vaak ook geen seks. De Japanse media noemen het fenomeen sekkusu shinai shokogun of het celibaatsyndroom. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Een te hoge maatschappelijke druk zou aan de oorzaak liggen.

Uit recent onderzoek bij 18-tot-34-jarigen in Japan blijkt dat 61 procent van de ongehuwde mannen en 49 procent van de vrouwen geen seks heeft. De afgelopen vijf jaar is het aantal al met tien procent gestegen en verwacht wordt dat het de komende jaren nog zal stijgen. Uit ander onderzoek bij 18-tot-24-jarigen blijkt dat zo’n 45 procent van de ongehuwde vrouwen en zo’n 25 procent van de mannen absoluut geen seks behoefte heeft of er zelfs een afkeer voor hebben. Een derde onderzoek toont dan weer dat een derde van de Japanners onder de dertig jaar zelfs nog nooit een relatie heeft gehad.

Het probleem zou bij de moderne Japanse maatschappij liggen. Japanners zonder relatie hebben te kampen met hoge verwachtingen van buitenaf. In Japan bestaat het traditionele gezin met vader als sarari-man en moeder als huisvrouw nog terwijl Japanse mannen minder carrièregericht zijn dan vroeger en vrouwen net meer. Omdat Japanse jongeren niet altijd kunnen (of willen) voldoen aan de verwachtingen van buitenaf, zoeken ze hun toevlucht in kortstondige avontuurtjes, porno en in de virtuele wereld.

Sommigen gaan zelfs nog een stap verder: ze worden de parashaito shinguru of parasietsingles genoemd. Ze blijven tot na hun dertig bij hun ouders wonen en trekken zich de hele dag terug in hun kamer om videospelletjes te spelen of tv te kijken. Ze zijn sociaal onderontwikkeld en hekelen lichamelijk contact. Het fenomeen heeft met hikikomori zelfs een eigen Japans woord gekregen.

Het gebrek aan interesse in seks en relaties bij Japanse jongeren is niet zonder gevolg: Japan heeft nu al het laagste geboortecijfer ter wereld. De Japanse populatie is de laatste tien jaar al enorm gedaald en verwacht wordt dat het met nog een derde zal dalen tegen 2060.