Japanners zweten niet?!

Japanners zweten niet?!

Ben je in Japan al eens op zoek gegaan naar deodorant? De kans bestaat dat je die niet vindt of dat de keuze niet erg groot is. Op een warme zomerdag een stinkende zwetende Japanner tegenkomen gebeurt ook haast niet. Het lijkt wel of Japanners niet zweten.

Uiteraard zweten Japanners ook, maar het lijkt wel of ze heel wat minder zweten dan westerlingen. In ieder geval ga je al minder snel een Japanner tegenkomen die naar het zweet ruikt dan een westerling die stinkt naar het zweet.

Japanners zweten niet

Je ruikt naar wat je eet


Volgens Japanners ligt het aan wat we eten. Volgens sommigen ruiken Indiërs bijvoorbeeld naar curry en Koreanen bijvoorbeeld naar kimchee (een traditioneel koreaans gerecht). Westerlingen stinken volgens Japanners dan weer omdat ze veel vlees eten. Het is niet zo dat we dan naar een biefstuk ruiken, we stinken gewoon volgens hen.

Als die theorie waar zou zijn, zou dat willen zeggen dat Japanners misschien naar sojasaus of naar vis zouden ruiken, maar dat doen ze normaal gezien niet. Het antwoord op de vraag waarom Japanners heel wat minder zweten, zou wel eens in het DNA kunnen zitten.

Genen


In onze oksels hebben we twee soorten zweetklieren: de eccriene zweetklieren en de apocriene zweetklieren. Overal op ons lichaam hebben we eccriene klieren. Ze zijn verantwoordelijk voor het zweet dat uit onze poriën komt. De apocriene klieren daarentegen bevinden zich op de plaatsen die tijdens de pubertijd hariger worden. Ze zijn dan ook verantwoordelijk voor het zweet dat uit de haarzakjes komt.

Blijkbaar hebben blanke en donkere mensen veel meer apocriene klieren dan Aziaten, wat wel eens kan verklaren waarom westerlingen vaker stinken als ze zweten. De apocriene klieren zorgen er trouwens ook voor dat blanke en donkere mensen lopend oorsmeer hebben en Aziaten eerder droog oorsmeer.

Toch zweten Japanners evenveel als blanke en donkere mensen, misschien zelfs meer. Hoewel Aziaten niet veel apocriene klieren hebben, hebben ze wel een veel groter aantal eccriene klieren. Dat komt door een genmutatie die meer dan 35 000 jaar geleden plaatsvond. Die mutatie zorgde er trouwens ook voor dat Aziaten algemeen gezien kleinere borsten hebben en dikker haar.

Aziaten zweten dus evenveel of misschien meer dan westerlingen, toch stinken ze minder als ze zweten, net doordat ze minder ‘stinkende’ zweetklieren hebben. Dat verklaart ook meteen waarom je moeilijk deodorant vindt in Japan. Wat je dan weer wel vindt, zijn producten die het zweet tegenhouden in plaats van de geur ervan neutraliseren.

Japanners zweten niet