Japans rijbewijs

Japans rijbewijs

In Japan rijdt het verkeer links, met het stuur aan de rechter kant van de auto. Even omschakelen dus. In Japan kom je bijna overal per trein. Het spoornetwerk is enorm uitgebreid en ruim genoeg als je een paar weken door Japan reist. Er zijn echter plaatsen waar je met de trein moeilijk komt en dan is het wel handig als je achter het stuur van een auto kunt kruipen. Het enige wat je nodig hebt is een geldig Nederlands rijbewijs en een internationaal rijbewijs. Daarmee ben je een jaar gedekt. Ruim voldoende dus als je in Japan bent om te reizen.

Ga je in Japan werken dan is het waarschijnlijk het plan om er langer dan een jaar te blijven. Dan wil je misschien ook een auto kopen of er af en toe eens een huren. Je kunt dan een internationaal rijbewijs meenemen, waarmee je een jaar gedekt bent. Na dat jaar verloopt je internationale rijbewijs en is de enige mogelijkheid het behalen van een Japans rijbewijs. Gelukkig is dat bijna net zo makkelijk gedaan als gezegd. Nederland is een van 25 landen die een verdrag hebben met Japan, waardoor je met een administratieve handeling je Japanse rijbewijs kunt ophalen bij een menkyosenta, een examencentrum in de stad waar je woont. Je moet hier wel enige voorbereidingen voor treffen.

Nodig voor een Japans rijbewijs


 • Een geldig Nederlands rijbewijs (of een geldig rijbewijs uit een van de andere 24 landen waar Japan een verdrag mee heeft)
 • Een Japanse vertaling van je rijbewijs
 • Je kunt een vertaling laten maken bij het plaatselijke kantoor van de JAF (Japan Automobile Federation, de Japanse ANWB) voor ¥ 3.000
 • Verlopen Japanse rijbewijzen, mocht je die hebben
 • Een bewijs van inschrijving bij de gemeente (het Japanse woord hiervoor is juminhyo)
 • Je Alien Registration Card
 • Geldig paspoort (plus eventuele verlopen exemplaren)
 • Afhankelijk van het examencentrum moet je ook zelf voor een pasfoto zorgen (er zijn ook examencentra die de foto voor je maken en die direct digitaal op je rijbewijs printen)

Met de bovenstaande papierwinkel op zak ben je in principe klaar om je rijbewijs om te gaan zetten. Het proces verschilt enigszins per examencentrum. Toen ik het proces doorlopen heb bij het examencentrum in Kadoma, Osaka ging het ongeveer als volgt:

 1. Inleveren
  Lever alle benodigde documenten in bij het registratieloket van het examencentrum.
 2. Verificatie papierwerk
  De ingeleverde documenten worden gecheckt op volledigheid. Het keuringsproces duurt ongeveer 30 minuten.
 3. Leges
  Als alles goedgekeurd is betaal de leges die nodig zijn voor het aanvragen van een Japans rijbewijs.
 4. Ogentest
  Goed zicht is belangrijk tijdens het autorijden, dus als onderdeel van de aanvraag worden je ogen gekeurd,
 5. Vragenlijst
  Vul een korte vragenlijst in, ook beschikbaar in het Engels.
 6. Pasfoto
  Pasfoto’s worden ter plaatse digitaal gemaakt en direct op je nieuwe Japanse rijbewijs geprint.
 7. Ontvang rijbewijs
  Ongeveer een uur na het maken van de pasfoto is het rijbewijs klaar.

Helaas gaat het niet overal zo soepel. Joost heeft er alles bij elkaar ruim drie maanden over gedaan om zijn rijbewijs om te zetten.