Recept: Niku-miso

In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn dol op deze dingen, maar doen er graag een schepje bovenop om het nog lekkerder te maken. Niku-miso is geen gerecht maar een topping die je kunt gebruiken op andere dingen, zoals noedels of rijst. Veel kookplezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt (kip of half om half)
  • 1 ui
  • 1 bospeen
  • 1 champignon of shitake
  • 1 lente-ui
  •  eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels miso
  • 3 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel gember puree
  • 1/2 theelepel knoflook puree

Bereiding

  • Snijd de ui, lente-ui, bospeen en champignon is kleine stukjes.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus goed.
  • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een bakpan. Doe de groente erin en bak ze tot hun kleur een beetje verandert.
  • Voeg het gehakt toe en bak het vlees tot het gaar is.
  • Doe de gemengde saus erin en roerbak ze tot bijna alle saus opgenomen is. Zet het vuur laag en bak nog 3-5 minuten. Doe de gas uit en laat ze staan en afkoelen.

Tip: Deze niku-miso is heel lekker op allerlei dingen. Bijvoorbeeld op warme of koude noedelsoep of gestoomde witte rijst.

Eetsmakelijk! どうぞめしあがれ!

Recept: Temaki sushi

Sushi is een echt feestmaal. Tijdens de feestdagen eten veel Japanners temaki sushi, zoals Nederlanders gourmetten. Temaki betekent hand-gerold. Je legt zeewier op je hand, doet er een beetje rijst op en de toppings die jij lekker vindt. Je kiest dus zelf wat je er behalve rijst en zeewier nog meer in stopt. Houdt je niet van rauwe vis, dan laat je de sashimi in de viswinkel liggen. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan is dit recept ook geschikt voor jou. Vier kerst dit jaar Japanse stijl.

Met de feestdagen voor de deur is dit recept uitermate geschikt voor een kerst diner. Temaki sushi kun je uitstekend combineren met miso soep en tamagoyaki. Omdat je de temaki sushi zelf rolt is de nori lekker vers en knapperig.

Details

Porties

4-6

Voorbereiding

1 uur

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram sushi rijst
  • 100 milliliter rijst azijn (gebruik je sushi azijn uit de supermarkt, dan heb je geen suiker en zout nodig)
  • 60 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram gerookte zalm fillet
  • 2 stuks haring (gemengd met 1 eetlepel sojasaus en 1/2 theelepel gemberpuree)
  • 1/2 blikje tonijn (gemengd met 1 eetlepel mayonaise en een beetje zout)
  • 6 plakjes rosbief
  • 80 gram gegrilde worst
  • tamagoyaki
  • 1 avocado
  • komkommer
  • 50 gram haricots vert
  • 6 bladeren Romaine sla
  • chuka wakame
  • koriander
  • sushi gember (ook verkrijgbaar op Seikatsu.nl)
  • 20 vellen nori zeewier
  • soja saus
  • wasabi pasta (ook verkrijgbaar op Seikatsu.nl)

Bereiding

  • Kook de sushi rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Bak tamagoyaki (volgens dit recept) en laat afkoelen.
  • Kook haricots vert (pas in het water doen als het water kookt) met een snufje zout tot ze gaar zijn (3-4 minuten). Haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
  • Maak sushi azijn. Verwarm 100 milliliter rijst azijn in een pan en voeg 60 gram suiker en een theelepel zout toe. Roer ze goed tot ze opgelost zijn en daarna laat ze afkoelen.
    Belangrijk: niet laat het koken!
  • Maak tonijn topping. Laat een half blikje tonijn uitlekken en doe ze in een kom. Voeg 1 eetlepel mayonaise en een beetje zout toe. Meng ze goed tot ze glad zijn.
  • Maak haring topping. Hak de staartjes van de haring weg en snij haring in kleine stukjes. Mix 1 eetlepel sojasaus en 1/2 theelepel gember puree in een kommetje. Voeg gesneden haring toe en meng ze goed.
  • Maak sushi rijst. Doe de gekookte rijst in een grote kom en voeg gemengde azijn beetje bij beetje toe. Meng ze goed tot alle rijst bedekt is met de azijn. Niet te hard roeren, want dan gaan de rijstkorrels kapot.
    Belangrijk: laat het afkoelen voor je het eet.
  • Snij alle toppings in dunne reepjes en rol de rosbief op zodat ze makkelijk in de temaki gerold kunnen worden.
  • Knip groot nori vel in twee of vier stukken.
  • Leg alles mooi op de borden. Klaar.

Temaki sushi rollen

  • Pak nori vel op je handpalm.
  • Doe er een beetje rijst op.
  • Leg de topping er op.
  • Rol ze op je hand.
  • Dip het in sojasaus gemengd met wasabi en lekker eten. どうぞ召し上がれ!

Tip: we kunnen allerlei dingen eten met temaki sushi. Er zijn geen regels, maak temaki met wat je lekker vind! Surimi sticks zijn perfect voor temaki. Of gekookte dunne asperges zijn ook geschikt als topping. Natuurlijk kun je ook echte sashimi bij de visboer bestellen, dan is het meer authentiek. Als je rauwe vis niet lekker vindt, kan je ham of gerookte kip gebruiken. En als de nori vellen op zijn, dan rol met een blad sla. Dat vinden we ook lekker hoor!

Recept: Tofu no miso-shiru

Een paar dingen horen bij vrijwel iedere Japanse maaltijd. Eén daarvan is miso-soep. Vandaag laat ik je zien hoe je snel en makkelijk zelf miso-soep kunt koken. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

5 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram tofu
  • 50 gram prei
  • 1 lente ui
  • 1 theelepel gedroogd wakame zeewier
  • 1 volle eetlepel miso
  • 5 gram dashi poeder (Japanse vis soepbasis)
  • 800 milliliter water

Bereiding

  • Snij prei in heel dunne stukjes, lente ui in 2-3 millimeter dik en tofu in kleine blokjes.
  • Doe het water in de pan en kook, dan voeg de dashi poeder toe.
  • Voeg prei en tofu toe. Tofu kan spetteren dus doe ze er zachtjes in. Kook 1-2 minuten.
  • Draai het vuur uit. Schep een lepel vol miso in een pollepel dan doe een beetje soep erin. Los de miso beetje bij beetje op in de pollepel en laat het langzaam in de soep lopen.
  • Doe het vuur nog een keer aan. Doe gedroogd wakame zeewier erin en roer. Kook ze met klein vuur nog 1 minuut en tot het zeewier lekker zacht is.
  • Serveer de soep in een kleine soepkom en strooi lente ui. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Tip: voor miso soep gebruiken we allerlei dingen. Paddenstoel en ui zijn heel lekker in de soep. Rettich en wortel zijn ook een populaire combinatie. Als je aardappel of zoete aardappel of pompoen gebruikt, dan wordt de soep heel vullend (kook de groente goed gaar voor dat je miso er in doet). Het is ook lekker om een ei in de soep te pocheren!

Recept: Yaki-gyoza

De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dumplings of dim-sum. De Chinese versie wordt gestoomd. In Japan vinden we het lekker om de gyoza te bakken.

De meeste Aziatische supermarkten in Nederland verkopen gyoza vellen. De rest van de ingrediënten kun je gewoon kopen bij een Nederlandse supermarkt.

Details

Porties

4

Voorbereiding

45 minuten

Bereiding

15 minuten

Ingrediënten

  • Half om half gehakt (kip gehakt kan ook), 300 gram
  • 1/4 kool
  • 1 ui
  • Lente-ui, 3 stengels
  • 40 gyoza vellen
  • Zout, 1/2 theelepel
  • Soja-saus, 2 theelepels
  • Vissaus of oestersaus, 1 theelepel
  • Sesam olie, 1 eetlepel
  • Aardappelzetmeel, 2 eetlepels

Bereiding

  • Doe de kool in de foodprocessor en hak de kool in kleine stukjes. Knijp de kool om het water uit te lekken.
  • Snij ui en lente-ui naar klijne stukjes. Je mag hier ook foodprocesser gebruiken.
  • Meng de kool, ui en lente-ui met gehakt. Voeg de saus toe en kneed het mengels goed met je handen.
  • Pak een gyoza vel en leg kleine portie gehaktmengsel in het midden.
  • Nu komt het moeilijkste gedeelte: het vouwen van de gyoza. Doe een beetje water aan het bovenrandje van de gyoza vel en vouw het vel in tweeën. Plak daarna beetje bij beetje de randen aan elkaar vast in een vouw, zoals op de foto’s hieronder.
  • Leg meel of aardappelzetmeel neer op het bord voordat je de gemaakt gyoza’s erop leg. Dan plakken ze niet aan het bord.
  • Doe olie (2 eetlepels) in de koekenpan en leg gyoza’s erop. Bak ze tot de bodem lichtbruin wordt.
  • Voeg water (100cc) toe en laat de gyoza garen met de deksel erop.
  • Als er bijna geen meer water in de pan zit, doe het deksel open, besprenkel met een beetje sesami olie en bak ze nog een beetje tot ze er krokant uitzien. Je mag ze keren als je twee kanten crispy wil.
  • Serveer de gyoza met soja-saus of ponzu (soja-saus met citroensap). Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!

Recept: Wakame su no mono

Een Japanse maaltijd bestaat altijd uit verschillende gerechten. Vandaag vertel ik je hoe je makkelijk een bijgerecht maakt dat goed past bij iedere Japanse maaltijd. Su no mono is een soort salade met azijn. Dit recept is voor azijnsalade met komkommer, wakame en tonijn. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

5 minuten

Ingrediënten

  • 5 gram gedroogd wakame zeewier (verkrijgbaar in Aziatische supermarkten)
  • 1/3 komkommer (100 gram)
  • 1 kleine ui
  • half blikje tonijn
  • 3 eetlepels rijstazijn (verkrijgbaar in Azieatische supermarkt en Seikatsu.nl)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • sesamzaad
  • zout

Bereiding

  • Doe rijstazijn, suiker en sojasaus in een kleine pan en verwarm tot de suiker opgelost is. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Laat afkoelen voor het bij de salade te doen.
  • Doe gedroogde wakame zeewier in een kom en voeg warm water toe. Laat het wellen tot zeewier zacht en groot wordt. Daarna laat het uitlekken en knijp het droog. Zo droog mogelijk maken met keuken papier.
  • Snijd de ui met een schaaf en doe de gesneden ui in het water. Laat 5 minuten weken en uitlekken. Knijp ze droog en gebruik hier ook keuken papier.
  • Snijd komkommer in de lengte in tweeën. Verwijder de zaadjes en snijd met schaaf. Strooi een snufje zout en laat een paar minuten staan. Knijp het water uit de komkommer.
  • Laat de tonijn uitlekken.
  • Meng zeewier, ui, komkommer en tonijn in een kom en voeg de gemengde azijn toe.
  • Verdeel in porties en strooi een beetje sesamzaad. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Tip: in plaats van tonijn is surimi ook lekker. Als je niet van zoet houdt mag je ook minder suiker gebruiken. Lekker als bijgerecht.

Recept: Buta-niku no miso itame

Misschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Maar wij roerbakken ook hoor. We gebruiken bijvoorbeeld miso om het gerecht op smaak te maken. Vandaag een eenvoudig recept om zelf een Japanse roerbak schotel te maken: buta-niku no miso itame. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

15 minuten

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 4 Turkse paprika’s (of 1 grote groene paprika)
  • 200 gram speklapjes
  • 2 eetlepels miso (verkrijgbaar in Aziatische supermarkt en op Seikatsu.nl)
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels mirin (Japanse zoete kookwijn)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gember puree
  • 1/2 theelepel knoflook puree
  • 50 milliliter water
  • sesamzaad
  • bak olie

Bereiding

  • Snij aubergine en Turkse paprika (haal eerst de zaden eruit) in hapklare stukken. Hak de speklapjes in dunne stukjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Maak de gemengde zoete miso saus. Mix miso, suiker, mirin, sojasaus, gember puree en knoflook puree in een kom. Meng ze goed tot ze glad worden.
  • Verhit de bak olie in een wok of diepe koekenpan en bak de speklapjes tot de kleur verandert. Voeg de aubergine toe en laat ze het vet van de speklap opnemen.
  • Bak nog meer tot de aubergine zacht wordt. Voeg het water toe en kook nog een beetje, en daarna voeg de paprika toe. Bak nog 2-3 minuten.
  • Voeg de gemengd miso saus toe. Meng alle ingrediënten goed met de miso saus. Kook nog een beetje.
  • Serveer ze in een diep bord. Strooi een beetje sesamzaad naar smaak. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Tip: lekker op een kom rijst. Als je geen vlees eet, mag je tofu gebruiken in plaats van speklapjes.

Recept: Kinpira gobo

De gobo is een plant die we in Japan kennen maar niet in Nederland. Wat wij gobonoemen is de wortel van een plant die in het Nederlands Grote Klit heet. Vroeger aten jullie hier in Europa deze plant ook. Wij doen er nog steeds veel lekkere dingen mee. Dit recept voor kinpira gobo is daar een voorbeeld van. De gobo lijkt erg veel op Nederlandse schorseneren. Dit gerecht kun je dus gewoon maken met producten die je in Nederland kunt kopen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • schorseneren, 2 stuks
  • 1 bospeen
  • sake of witte wijn, 1 eetlepel
  • suiker, 1 eetlepel
  • soja-saus, 2 eetlepels
  • mirin (Japanse zoet kookwijn), 2 eetlepels
  • sesam olie
  • azijn, 1 eetlepel

Bereiding

  • Spoel aarde af van de schorseneren en schil de huid.
  • Snijd schorseneren in dunne reepjes. Doe ze in een kom met water met 1 eetlepel azijn.
  • Snijd bospeen in dezelfde maat als schorseneren.
  • Meng suiker, soja-saus en mirin en maak saus.
  • Laat de schorseneren uitlekken.
  • Verhit sesam olie in een pan en doe schorseneren en bospeen in de pan. Voeg 20cc water met 1 eetlepel sake toe en kook ze tot er geen vloeistof in de pan zit.
  • Voeg de saus toe en kook ze tot de saus helemaal opgenomen is door de schorseneren en bospeen.

De kinpira gobo is klaar. Serveer besprenkeld met wat zwart sesamzaad. Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!

Recept: Poteto sarada

Jullie Nederlanders zijn aardappeleters. In Japan vinden we gekookte aardappels niet lekker. We maken er wel graag aardappel salade van. Vandaag een makkelijk recept voor Japanse aardappel salade. Natuurlijk heb ik van elke stap een foto gemaakt zodat je precies kunt zien wat je moet doen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 1/2 ui
  • Komkommer, 80 gram
  • 1/2 blikje tonijn
  • Mayonaise, 8 eetlepels
  • Kappertjes, 1 eetlepel
  • Zout, 1 eetlepel
  • Peper

Bereiding

  • Snijd aardappels, ui en komkommer.
  • Laat de tonijn uitlekken.
  • Breng 2 liter water met 1 eetlepel zout aan de kook, doe er de aardappels in en kook ze tot ze zacht worden.
  • Doe de ui op bodem van een vergiet en giet de aardappels af over de ui. Zo worden ui een beetje gekookt en niet pittig.
  • Doe de aardappels en ui in een grote kom en stamp ze. Voeg tonijn toe en mix de mengsel met mayonaise.
  • Voeg de komkommer en kappertjes toe.
  • Strooi peper voor het eten.

Bereiding

Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!

Recept: Tamagoyaki

In Japan zijn we dol op eieren. Onze omeletten hebben een typisch Japanse smaak en zijn zowel warm als koud erg lekker. Vandaag laat ik zien hoe je makkelijk een Japans omelet bakt.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • Dashi poeder (Japanse vis bouillon), 1 theelepel
  • Warm water, 50cc
  • Olie

Bereiding

  • Maak de dashi soep. Doe het dashi poeder in 50cc warm water, mix het goed en laat helemaal afkoelen.
  • Klop 4 eieren in een kom en doe de dashi soep erin. Meng ze nog een beetje.
  • Verwarm de olie in de pan. Zorg ervoor dat het hele oppervlak van de pan bedekt is met de olie. Ik gebruik keukenpapier om olie te smeren.
  • Giet gemengd eieren in de pan tot de bodem dunbedekt is.
  • Rol deze dunne laag op van achter naar voren.
  • Als je het omelet tot het eind opgerold hebt, dan duw het weer naar de diepste plek van de pan. Giet er weer gemengde eieren bij. Til de opgerolde omelet een beetje op en laat de vloeibare eieren eronder vloeien. Als de dunne laag een beetje gekookt is geworden, dan rol de laag nog een keer. Zo wordt het omelet groter.
  • Herhaal het rol-proces tot de eieren op zijn. Af en toe giet een beetje olie in de pan zodat het omelet niet aan de pan plakt.

Snijd het omelet en eetsmakelijk. どうぞ召し上がれ!

Tip: Om dit gerecht te maken gebruiken we een Japanse vierkante omeletten pan. Japanse vierkante pannen zijn verkrijgbaar bij Rakuten in verschillende prijsklassen. Ik raad deze pan van ongeveer €17 of deze pan van ongeveer €30 aan.

Recept: Yakisoba

In Japan eten we niet alleen rijst hoor! We eten ook vaak noedels. Je kunt in Nederland ook lekkere noedels eten in een restaurant maar je kunt ze ook zelf koken. Vandaag een lekker recept voor Japanse bami met saus: yakisoba. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

b

10 minuten

Ingrediënten

  • 4 zakjes wok noedels (bijvoorbeeld van Conimex)
  • 2 plakjes bacon (je kunt ook ham of worst gebruiken)
  • 1 ui
  • 2 bladeren kool
  • 30 gram wortel
  • 100 gram taugé
  • Yakisoba saus of Okonomiyaki saus (verkrijgbaar in
  • Aziatische supermarkt en op Seikatsu.nl)
  • 1 eetlepel kippenbouillon poeder
  • Sesamolie (bak olie)
  • Ao-nori (gedroogd zeewier poeder, verkrijgbaar in Aziatische supermarkt)
  • 1,5 liter water

Bereiding

  • Snij groente en bacon in dunne reepjes.
  • Kook 1,5 liter water en doe het in een grote kom of diepe pan. Leg de noedels er in tot ze zacht zijn (4 a 5 minuten).
  • Verwarm sesamolie in een wok en bak bacon. Voeg ui, wortel, kool en taugé en bak ze licht. Doe kippenbouillon erbij en bak nog een beetje.
  • Lek noedels uit als ze al zacht zijn en doe ze in de pan.
  • Mix noedels, bacon en groente goed in de pan. Verdeel de saus over de noedels en meng alles goed tot ze mooi bruin bedekt zijn met de saus, bak nog meer. Proef eventueel en voeg de saus naar smaak.
  • Doe ze op een bord en strooi ao-nori erop. Klaar! Eet ze met zwarte peper of chilipoeder is ook lekker.

Bereiding

Tip: in plaats van bacon, zijn garnalen ook lekker. Tijdens het bakken, mag je sojasaus of oestersaus toevoegen naar smaak.