Japan is een… uh… Japan is eigenlijk zoveel, heeft zoveel kanten dat het niet onder één noemer te vatten is. Maar… om maar eens iets te noemen dat Japan tot in de perfectie uitontwikkeld heeft, dan is dat wel thee. Japan is dus, onder andere, een theeland.
Thee heeft een rijke geschiedenis. Er is enige onduidelijkheid over wanneer en door wie het nou precies ontdekt is, maar beide mogelijkheden spelen zich af in China duizenden jaren geleden. Wat dus wel duidelijk is, is de oorsprong.
Er zijn allerlei verhalen die theeblaadjes in verband brengen met lichaamsdelen van heiligen in het Boeddhisme. Toen die religie zo’n 1500 jaar geleden naar Japan kwam, reisde thee mee. Daaromheen ontstonden allerlei spirituele rituelen die in 1286 hun hoogtepunt bereikten in de vorm van de theeceremonie.
Traditioneel is een kopje thee zetten in Japan dus een vrij ingewikkeld proces. Logisch ook dat het gewas uiterst zorgvuldig geteeld werd. De telers probeerden in het teelt- en verwerkingsproces de smaakt te beïnvloeden en te verbeteren. Zo ontstonden er in Japan allerlei verschillende soorten thee, ieder met een karakteristieke smaak.
Zo kennen we de groene sencha, internationaal de meest bekende soort. Genmaicha is groene thee gemengd met geroosterde rijst. Hojicha is geroosterd, waardoor de bladeren bruin geworden zijn. Van iedere soort zijn er nog weer regionale varianten en kwaliteiten te onderscheiden. Cha betekent overigens thee in het Japans.
De 5 lekkerste soorten Japanse thee
Maar wat jij wilt weten is, welke thee is nou het lekkerst. Over smaak twisten is zinloos, dus ik zal je vertellen welke 5 theeën ik het lekkerst vind. Dan kun je ze zelf proberen en kiezen wat het beste bij jouw tong past. Al deze theeën zijn in Nederland te koop via onze partner Seikatsu.nl.

Diep-gestoomde sencha
Hierboven las je al dat sencha de meest bekende soort Japanse thee is. Sencha wordt standaard gestoomd in het productieproces. Diep-gestoomde sencha wordt langer gestoomd op een hogere temperatuur. De bittere smaak wordt hierdoor prachtig afgerond en bijgeschaafd. Het brengt de andere onderdelen van de smaak meer naar de voorgrond, waardoor er een heerlijk vol aroma ontstaat.

Ongemalen sencha
De beste Japanse theeën worden bereidt in een theepot met een zeefje. Zo kunnen de bladeren vrij door het hete water bewegen en komt de volledige smaak er het beste uit. Maar echt handig is het niet als je gewoon een kopje thee wilt. Theezakjes zijn dan gewoon net wat makkelijker. Ik vind de thee uit de zakjes van het merk Yuki erg lekker.

Matcha
Wellicht ken je het woord matcha van de matcha latté. Matcha is een tot poeder vermalen groene thee die zonder zakje of zeefje rechtstreeks met heet water gemengd wordt. Het resultaat is een dikke drank die relatief bitter is. Het is gebruikelijk om er een beetje suiker in te doen. De beste matcha komt uit Uji, een stad ten zuiden van Kyoto en een van de belangrijkste thee-producerende gebieden van Japan.
Matcha is bovendien de Japanse thee die geserveerd wordt bij een traditionele theeceremonie.

Genmaicha
De geroosterde rijst die toegevoegd is aan de genmaicha zorgt voor een rustige, ronde smaak. Ook zorgt de rijst voor een zoete ondertoon. Het haalt dus het bittere er een beetje uit. Bovendien zit er minder cafeïne in. Ik vind genmaicha zelf erg lekker.

Hojicha
Ik heb geleerd altijd het lekkerst voor het laatst te bewaren. Als laatste op de lijst dan dus ook mijn favoriet: hojicha. Dit is een relatief nieuwe variant. De groene theebladeren worden op hoge temperatuur geroosterd waardoor ze rood-bruin kleuren. Deze techniek werd rond 1920 ontwikkeld in Kyoto. De warme geur uit een kopje vind ik heerlijk en is licht gekarameliseerd. Na de maaltijd werkt een kopje hojicha uitstekend om de spijsvertering te kalmeren.