Sakurajima

Kagoshima, het mooiste stukje van zuid Japan

Helemaal in het zuidelijkste puntje van het “vasteland” van Japan ligt Kagoshima. Ik zet “vasteland” tussen “” omdat Japan natuurlijk alleen maar uit eilanden bestaat. De eilanden die met een trein- of wegverbinding aan elkaar geregen zijn noem ik voor het gemak “vasteland”.

Kagoshima dus. Het is de meest zuidelijke prefectuur op Kyushu, het zuidelijkste grote eiland. Met iets meer dan 1,7 miljoen inwoners is het een van de dunst bevolkte gebieden van wat ik zojuist het vaste land noemde. Het is zowat het einde van de wereld, en net zoals Den Helder weinig buitenlandse toeristen trekt staat ook Kagoshima op maar weinig reisshema’s. En dat is eigenlijk onterecht. Kagoshima is namelijk prachtig.

Hoogtepunten van Kagoshima

Dat Kagoshima op maar weinig reisschema’s staat is niet vreemd. Er is namelijk relatief weinig informatie te vinden over deze bestemming. Vaak worden alleen deze bezienswaardigheden genoemd:

  • Yakushima: Een subtropisch eiland met eeuwenoude ceder bossen
  • Kirishima: Een nationaal park rond een vulkanisch gebergte
  • Kagoshima Stad: De meest zuidelijke grote stad van het land
  • Satsuma Schiereiland: Een landelijk gebied met veel onsen

Zelfs in deze toeristische hotspots is het niet druk. Maar wat het leuke is aan Kagoshima is dat je er ook makkelijk dieper in het echte Japan kunt duiken. Sho is een trotse inwoner van Kagoshima die via zijn blog zijn liefde voor Kagoshima deelt met de wereld. Hij schrijft in het Engels over plaatsen waar de locale bevolking zich vermaakt. Plaatsen waarover verder absoluut niets te vinden is in het Engels, plaatsen die je zonder dit blog dus nooit zou vinden.

Sakurajima

Als je aan Google vraagt wat ze weten over Kagoshima dan staat Sakurajima bovenaan. Sakurajima staat bekend als een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Sinds de eerste geregistreerde uitbarsting in 708 is de vulkaan vrijwel continu actief. Vanuit Kagoshima City is Sakurajima goed te zien. Door de vrijwel nooit optrekkende bewolking aan de voet van de berg lijkt het alsof hij op een wolkendekken ligt te slapen.

Schrijnen, tempels en standbeelden

Ja, schrijnen en tempels vind je echt overal in Japan en misschien heb je er tegen de tijd dat je in Kagoshima aankomt wel genoeg gezien. Maar toch, verspreid over de prefectuur bevinden zich een aantal unieke exemplaren die toch echt de moeite waard zijn.

Arahira Tenjin is een goed verstopte schrijn op een piepklein schiereilandje aan de kust vlak bij de stad Kanoya. Als je er langs rijdt moet je goed opletten om de eenzame torii poort op een zanderige landtong die toegang markeert niet te missen. Arahira Tenjin is bij uitstek geschikt om de verbintenis tussen de Shinto religie en de natuur te ervaren. Het is hier prachtig. Het is hier stil.

Kirishima

Kirishima Jingu is een prachtige Shinto schrijn in een prachtige omgeving. Kirishima Jingu ligt in de bergen ten noorden de stad Kirishima. De oranje gebouwen in de groene achtergrond zorgen voor een spirituele ervaring, zelfs als je niets hebt met religie.

Wat ook wel leuk is om te weten is dat de Japanse vlag ontworpen is door Nariakira Shimamizu. De Shimamizu familie heersten tijdens de Edo Periode over de provincie die nu de prefectuur Kagoshima is.

Eten en drinken

Voor mij is eten een van de belangrijkste redenen om te reizen. Door de lokale smaken leer je de bevolking vaak best aardig kennen. Zonder al te veel te aspireren naar Anthony Bordain status, weet Sho over een aantal leuke restaurantjes en de lokale specialiteiten.

Als je in Kagoshima bent moet je echt nishime proberen. Dit is dé local dish. Nishime is een soort Japanse stoofpot, maar dan anders. Hierboven zie je twee voorbeelden. Nishime is in veel lokale restaurants te krijgen.

Nishime is dus een stoofpotje maar dan anders. Japanse curry is dat ook. Het principes is hetzelfde als Indiase of Thaise curry, maar dan op z’n Japans. Bij Ameiro-Tamanegi kun je in Kagoshima uitstekend curry eten.

Ontspanning

Wat Kagoshima zo aantrekkelijk maakt is de prachtige natuur en uitgestrekte stranden. Je kunt hier heerlijk ontspannen met de rustgevende geluiden van de golven. En, uitgestrekte stranden betekend dat er een heleboel zand te vinden is. In Kagoshima hebben ze daar wat leuks mee bedacht: sunaburo. Dit betekend letterlijk zand-bad. Je gaat in een geul liggen en wordt tot aan je nek toe onder gespit. Je blijft 15 minuten rustig liggen en spoelt je daarna af in een heet-water bron.

Een van de beste plaatsen in Kagoshima om te genieten van een echte sunaburo is Ibusuki Onsen. Ibusuki Onsen is een vrij toeristisch oord. En hier laat Sho zien dat hij Kagoshima echt goed kent. Hij raadt namelijk naast de sunaburo ook een gratis voetbad in Ibusuki aan.

Het moge duidelijk zijn dat je bij het plannen van je Japan reis Kagoshima niet zomaar moet negeren. Als je meer wilt weten over deze prachtige plek, kijk dan ook eens op Sho’s website Kagoshima Love. Sho zal blij zijn met je bezoek en jij zult er ook geen spijt van krijgen.