Higashi Chaya

Kanazawa’s geisha & samoerai wijken

De stad Kanazawa ligt aan de kust van de Japanse Zee, in de prefectuur Ishikawa. De stad is populair onder toeristen die de historische districten van de stad komen bewonderen. Een aantal historische wijken uit de Edo-periode (1603-1868) zijn bijzonder goed bewaard gebleven, waaraan de stad haar bijnaam dankt: Klein Kyoto.

Nishi Chayagai geisha wijk

Nishi Chayagai geisha wijk

De wijk Nishi Chayagai is een van de drie traditionele theehuis districten in Kanazawa, samen met Higashi Chayagai en Kazuemachi. Een chaya is een exclusief theehuis of restaurant waar geisha’s hun gasten vermaakten met zang en dans. In de theehuizen en de geisha districten van Kanazawa is de historische, exotische sfeer van de Edo-periode goed bewaard gebleven.

Nishi Chayagai is een compacte wijk met een belangrijke attractie: een museum over de geschiedenis en tradities van het district.

Higashi Chayagai geisha wijk

Higashi Chayagai geisha wijk

Het charmante Higashi Chayagai geisha district is aangewezen als Nationaal Cultureel Erfgoed. In de historische straten ervaar je Japan zoals het vroeg was. Higashi Chayagai ligt ten noordoosten van Kasteel Kanazawa. Het gebied ontstond aan het begin van de 19de eeuw als hét uitgaansgebied bij uitstek voor de rijken van de stad. Hier konden ze zich laten vermaken door de beste (en duurste) geisha’s van de regio.

De historische sfeer van Higashi Chayagai wordt versterkt door de houten gevels van de oude gebouwen die goed te zien zijn. Een paar jaar geleden worden alle bovengronds elektriciteitskabels ondergronds weggewerkt om de authenticiteit van de wijk te verhogen. Veel van de oude gebouwen zijn toegankelijk voor het publiek als musea, restaurants en winkels.

Het Higashi Chayagai District is een van slechts een paar plekken buiten Gion in Kyoto waar je nog de kans hebt een echte geisha op straat tegen te komen.

Nagamachi Buke Yashiki samoerai wijk

Nagamachi Buke Yashiki samoerai wijk

Op een steenworp afstand van Kasteel Kanazawa ligt Nagamachi Buke Yashiki, het samoerai district van Kanazawa. Dit is waar vroeger de samoerai van Kanazawa woonden. Het is een heerlijke plek om het feodale Japan, de tijd van de Shoguns te ervaren. Hier woonden de samoerai in huizen opgetrokken van met modder bestreken muren in smalle, kronkelende straatjes.

Een van de hoogtepunten van Nagamachi is Nomura-ke, een gerestaureerde samoerai woning waar je jezelf enkele eeuwen geleden waant. Het is niet moeilijk om hier je verbeelding de vrije loop te laten.