Scherven brengen geluk. Of ongeluk. Of kapotte borden. Maar wat nou als je eigenlijk niet zit te wachten op kapotte borden, ongeluk of geluk? Dan kun je beter je scherven weer aan elkaar plakken. Daar denken Japanners in ieder geval wel zo over. Als je dan toch scherven aan elkaar gaat plakken kun je er maar beter voor zorgen dat het resultaat er goed uit ziet. Kintsugi!
Kintsugi is de Japanse traditie om scherven met goud aan elkaar te plakken. Zo wordt een breuk een stukje schoonheid. Vanuit praktisch oogpunt is het een elegante reparatie-techniek. Vanuit filosofisch oogpunt wordt een breuk onderdeel van de geschiedenis van een object in plaats van een verstopt litteken.
Het leuke is, je hoeft niet geschoold te zijn in een of andere eeuwenoude Japanse ambacht om zelf met kintsugi aan de slag te gaan. Voor nog geen 30 euro schaf je een reparatie kit aan waar alles in zit wat je nodig hebt om jouw gebroken servies nieuw leven in te blazen. Je zou bijna voor de lol je borden op de grond laten vallen. Het resultaat is in ieder geval stress verminderend.

New Kintsugi Repair Kit
Wij gingen aan de slag met de New Kintsugi Repair Kit van Humade.

Men neme een gebroken stuk serviesgoed. Toevallig viel bij ons laatst de deksel van ons Japans theepotje aan diggelen. Gelukkig viel het aantal diggelen mee, want kintsugi werkt het beste met grote scherven.

In de reparatie kit zit een tube tweecomponentenlijm en goudpoeder. Op een dekseltje van het een of het ander meng je een beetje lijm met een beetje goudpoeder tot je een gouden pasta hebt. Ook het mengstokje zit in de kintsugi reparatie kit. Zorg dat je niet direct teveel goudpoeder bij de lijm doet want dan plakt de lijm minder goed.

De kwast zit ook in de doos. Hiermee smeer je de goud-lijm uit op een van de twee zijden die aan elkaar geplakt gaan worden. Voor het mooiste resultaat is het belangrijk de lijm zo evenredig mogelijk aan te brengen.

Nadat je de lijm een paar minuten hebt laten drogen druk je de ene scherf op de andere en hier zie je dan ook meteen wat de bedoeling is. De goud-lijm vloeit uit de breuk door de druk waardoor er een mooie gouden kintsugi lijn op je servies ontstaat. Een paar minuten stevig aandrukken.

Zodra alle scherven aan elkaar gelijmd zijn zie je het resultaat. En zoals je hieronder ziet worden de gouden lijnen dikker of dunner afhankelijk van de hoeveelheid lijm die je op een zijde van een breuk smeert.

Denk van te voren wel even na over een plek om je met kintsugi gerepareerde aardewerk te laten drogen, want aan zowel de onderkant als de bovenkant zit een randje lijm. Het duurt ongeveer 24 uur voor de lijm droog is. Laat je werkstuk niet met een lijm rand op een krant of op tafel liggen, want dan wordt ook de krant of de tafel onderdeel van de geschiedenis van je object.