Kobe Port Tower

Mijn favoriete Japanse stad om in te wonen

Ik woon alweer een jaar of vijf niet meer in een Japanse stad. Ik ben getrouwd met een Japanse, dus ik kom er regelmatig voor familiebezoek. Maar ooit… ooit zullen we wel weer terug gaan naar Japan.

Vanwege allerlei persoonlijke redenen waar ik je verder niet mee zal vermoeien zijn we eind 2011 naar Nederland verhuisd. Maar met het vage idee, absoluut geen concreet plan hoor maar een vaag idee, om ooit weer terug te gaan. Misschien na een jaar of tien, misschien korter, misschien langer. Maar áls we terug gaan, dan kunnen we kiezen waar we willen wonen!

Dus, krab ik zo nu en dan mezelf eens op mijn hoofd en denk ik: “waar zou ik nou willen wonen in Japan?”

Die vraag stelde ik op Facebook, Twitter en Instagram. Ik had veel “Tokyo” verwacht, maar dat pakte dus even anders uit…!

Osaka steekt verrassend met kop en schouders boven de andere steden uit. Nu wil je vast ook weten waar ik zou willen wonen. None of the above :).

Mijn favoriete Japanse stad

Om in te wonen dus. Er zijn prachtige plekken om naartoe te reizen. Zo schreef ik pas nog over de pracht van Nikko bijvoorbeeld. Maar reizen en wonen zijn twee verschillende zaken.

De laatste drie jaar dat ik in Japan woonde, woonde ik in de stad Takatsuki. Takatsuki ligt halverwege tussen Kyoto en Osaka. 12 minuten met de trein naar Kyoto, 17 minuten naar Osaka. Dat was een heerlijke stad om in te wonen, met goede infrastructuur en goede voorzieningen.

Sommige minder grote Japanse steden zijn ten prooi gevallen aan de economische malaise die officieel al sinds begin jaren ’90 het land teistert. In de praktijk betekent dat lege winkelstraten. Maar alleen omdat er net iets verderop een groot AEON winkelcentrum staat waar nu iedereen boodschappen gaat doen.

Sommige Japanse steden zei ik. Takatsuki niet. Takatsuki heeft een levendige stadskern met gezellige straatjes. Het leven was daar prettig.

Ik zou er zo weer kunnen neerstrijken. Maar toch… als ik dan toch met een schone lei Japan binnen kom en mag kiezen… Ik denk dat ik dan zou kiezen voor Kobe.

Waarom Kobe?

Alles wat me zo goed beviel aan Takatsuki heeft Kobe ook. Goede voorzieningen, levendige straten, een moderne infrastructuur. Maar Kobe heeft voor mij iets extra. Het was de eerste stad in Japan die ik ooit bezocht, en eerste indrukken blijven hangen. Ja.

Kobe ligt ingeklemd tussen hoge bergen aan de noordzijde en de zee aan de zuidkant. Je loopt in nog geen 30 minuten van de voet van de bergen naar de havens. De stad met net iets meer dan 1 miljoen inwoners is niet te groot (voor Japanse begrippen), maar groot genoeg. Er hangt een gemoedelijke sfeer.

Op 17 januari 1995 werd Kobe deels verwoest door een enorme aardbeving. De stad moest voor een groot deel opnieuw opgebouwd worden, dus het voelt er ongewoon modern voor een Japanse stad van dit formaat. Bovendien is Kobe een haven. Het was een van de eerste havens zelfs waar westerse handelaars terecht kwamen na de openstelling van Japan in 1867. In de architectuur van de gebouwen uit die tijd die de aardbeving hebben overleeft is deze westerse invloed goed te zien.

Dit alles maakt Kobe tot een moderne, en bovendien werelds-aandoende stad. Begrijp me niet verkeerd, ik hoef niet in een zo westers mogelijke stad te wonen hoor. Ik zou me ook prima thuis voelen in een traditioneel Japans huis tussen de rijstvelden. Maar als ik een stad mag kiezen, dan vind ik Kobe een goede keuze.

Bestemming Kobe

Ik zei het al, wonen en reizen zijn niet hetzelfde. Kobe wordt als reisbestemming vaak niet eens overwogen. Hoewel er voldoende vermaak te vinden is, is het niet een bestemming met alure. Althans, Kyoto ligt op nog geen uur afstand, Nara op anderhalf uur en Himeji ligt om de hoek. Daartussenin valt Kobe als toeristenbestemming in het niet.

Maar Kobe is een goede uitvalsbasis. Als je wat ruimte in je reisschema hebt, overnacht er dan een of twee nachten en ervaar de sfeer die mij zo aantreft in deze stad. Je zult er geen spijt van krijgen!