Filosofenpad

Mijn favoriete plekken in Kyoto

Kyoto is een van de mooiste steden van Japan. Meer dan 1000 jaar aan cultuur en traditie hebben de stad gevormd tot wat ze vandaag is. Voor mij is dit, niet Tokyo, de ultieme samenvatting van wat Japan betekend. Eeuwenoude tempels staan tussen hypermoderne kantoorgebouwen en woontorens. Lees alles over mijn favoriete plekken in Kyoto.

De stedelijke overheid is zich bewust van de waarde van de stad en heeft een richtlijn opgesteld voor het gebruik van neon reclames om te voorkomen dat het moderne teveel gaat overheersen (of zelfs woekeren). Een eeuw geleden had elke zich zelf respecterende Japanse stad een geisha district. Die zijn vrijwel overal verdwenen. Alleen in de wijk Gion in Kyoto teelt de geisha nog wierig.

Een oud-klasgenoot van de middelbare school vroeg mij laatst om tips voor Kyoto. Je kunt je voorstellen dat een lijstje met tips zonder enige moeite pagina’s lang zou kunnen worden. Het kost meer moeite om het terug te brengen tot de beste tips. En bovendien is het ook nog eens enorm subjectief. Het is dus in eerste instantie leuk om te zien wat anderen op hun lijstje zetten.

Wendy begint haar lijstje met favoriete plekken in Kyoto bij Kasteel Nijo:

Dit was het hoofdverblijf van de voormalige Shogun; Japans voor opperbevelhebber van het leger. Het bijzondere aan Nijo is de “Nightingale Floor”. Door het paleis heen ligt namelijk een vloer die als het ware zingt wanneer er iemand overheen loopt. Dit was een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat mensen ongewenst het gebouw in of uit sneakten. Grappig toch?

Reismeisje.nl

Martine start in Gion, het geisha district van de stad:

Na het ochtendgebed krijgen we een Japans ontbijt geserveerd en vervolgens start de reis naar Kyoto. Deels hetzelfde traject als gister, maar in Osaka nemen ze Shinkansen richting Kyoto. Ook dit keer korte overstaps en dus zijn we ‘s middags al in Kyoto. Na de lunch gaan we op verkenning in het een wandeling door de beroemde geisha wijk ‘Gion’.

Martinetina’s blog

Aron zijn vooral de Gouden en Zilveren Tempels bijgebleven:

Geen foto’s? Vooruit, het Gouden en Zilveren Paviljoen in Kyoto.

Aron Beekman

De collega’s van Tokyo.nl melden terecht het volgende over Fushimi Inari:

Als je aan een willekeurige Japanner vraagt of hij de Fushimi Inari-taisha kent dan is het antwoord geheid JA. Dit is namelijk één van de bekendste tempels van het land en tevens de meest gefotografeerde plek van Japan.

Tokyo.nl

Favoriete plekken in Kyoto


Ik ben het met Wendy, Martine, Aron en de jongens en meisjes van Tokyo.nl eens dat al die bezienswaardigheden zeker de moeite waard zijn. In dat lijstje horen ook Kiyomizu-dera, Nanzen-ji, Ryoan-ji, het Filosofenpad, Arashiyama en meer. Veel meer.

Hoe lang je dat lijstje maakt hangt af van hoeveel tijd je hebt. Het zijn allemaal plekken die je gezien zou moeten hebben. Je ziet de stad dan wel door de ogen van een toerist. Wat veel lastiger is, is om Kyoto te leren kennen door de ogen van de lokalen of om in lijn te blijven met de naam van deze site, het ervaren van Kyoto. Om je daar een handje mee te helpen heb ik hieronder een paar van mijn favoriete plekken in Kyoto opgetekend.

Funaoka Onsen

Een van mijn meest favoriete plekken in Kyoto is Funaoka Onsen
Funaoka Onsen is een van mijn favoriete plekken in Kyoto.

Zelf vind ik een van de beste plek om de Japanse cultuur te ervaren in het badhuis. De Japanse badhuis cultuur is eeuwen oud en ontstaan in Kyoto. Hier ervaar je een aantal van de meer ontastbare aspecten van de Japanse cultuur, zoals beleefdheidsnormen en hygiëne. Bovendien is het een heerlijke manier om te ontspannen. En met een beetje geluk knoop je in bad een praatje aan met een local.

In Kyoto is Funaoka Onsen de place-to-go om een bad op z’n Japans te ervaren. Het is een van de oudste en mooiste badhuizen in de stad en ze zijn er redelijk gewend aan buitenlandse bezoekers die niet precies weten hoe alles werkt. Het is een van mijn favoriete plekken in Kyoto.

Sarasa Nishijin

Als je dan toch bij Funaoka Onsen in de buurt bent mag je ook eigenlijk Sarasa Nishijin niet missen. Dat is een leuk restaurantje gevestigd in wat vroeger ook een badhuis was. De hele wijk is trouwens best een hippe buurt geworden over de recente jaren. Het gebied waar zowel Funaoka Onsen als Sarasa Nishijin te vinden zijn heet Nishijin, en ook deze wijk zou als geheel niet misstaan op deze lijst met favoriete plekken in Kyoto.

Umezono

Laten we wel wezen, een van de beste manieren om een ander land te ervaren is door het eten. Vraag maar aan Anthony Bordain. Nog maar een restaurant tip dan. Umezono is een smal klein theehuis aan de drukke Kawaramachi-dori winkelstraat en een van mijn favoriete plekken in Kyoto voor een lekkere kop macha met een typisch Japanse lekkernij.

Eten, eten en nog eens eten

Kyoto is niet alleen rijk aan Japanse cultuur, ook de internationale gemeenschap is er goed vertegenwoordigd. Aan Teramachi-dori, zo’n 500 meter ten zuiden van de Shijo-dori winkelstraat ligt Ajanta, in de ogen van de buitenlanders die hier wonen het beste Indiase restaurant in de verre omgeving.

Ook Thaise restaurants zijn er aardig wat te vinden. Kin Khao heeft een heerlijk uitzicht op de Kamo-gawa rivier die door de stad stroomt en mijn smaakpapillen komen er altijd aan hun trekken. Esan, naast het Keizerlijk Paleis is ook een prima plek voor aan hap Thais.

Als je op zoek bent naar de Japanse keuken hoef je nooit ver te zoeken. Er zijn tientallen noodle bars, sushi restaurants en beef bowl tentjes waar je heerlijk kunt genieten van fastfood op z’n Japans. De meeste eetgelegenheden vind je in het gebied tussen Sanjo-dori aan de noordzijde, Shijo-dori aan de zuidzijde, de Kamo-gawa rivier aan de oostzijde en Karasuma-dori aan de westzijde.

Een wandeling door de Nishiki Markt is leuk om uit te vinden wat de Japanners zoal eten. Je kunt hier kijken, ruiken en proeven!

Ontdek Kyoto per fiets

Ik zou nog uren door kunnen schrijven over Kyoto zoals ik het zelf graag ervaar. Er zijn zo veel mooie favoriete plekken in Kyoto te ontdekken. Het leuke is dat het een vrij kleine stad is in vergelijking met Osaka en Tokyo. Bovendien is het grootste gedeelte van de stad vrij vlak. De beste manier om Kyoto voor jezelf te ontdekken is dan ook eigenlijk op de fiets. Je kan een fiets huren en zelf rond gaan rijden.

Cycle Kyoto heeft een enorme rijkdom aan informatie over verkennen van Kyoto per fiets. Wat ook leuk is, is om een fietstour met gids te boeken.