Oktoberfest in Japan

Oktoberfest in Japan

Ingeborg avatar

Dit artikel is geschreven door

Oktoberfest, we hebben er allemaal wel een beeld bij. Duitsland, enorme bierglazen, worst, en dat natuurlijk rond Oktober. In Japan hebben ze een iets ander beeld van dit bierfestival. Natuurlijk zijn er verschillende soorten Duits bier, hapjes en muziek, het verschil zit hem in het feit dat de meeste Oktoberfestivals in Japan niet in oktober worden gehouden. Niet in oktober? Klopt, in Japan wordt dit festival vooral gezien als een Westers festival waarbij je een lekker biertje drinkt in de hete zomermaanden. 

Het volksfeest uit München wat de meeste van ons wel kennen, begint ook niet in oktober. Het begint halverwege september en alleen de laatste paar dagen zijn in oktober. In 2010 was het 200ste jubileum van wat was begonnen als feest om de koninklijke jonggehuwden te eren. Er komen tegenwoordig heel veel toeristen naar Duitsland voor dit bierfestival, zelfs uit Japan.

In Japan begon het, net zoals in Duitsland, als een Duits feest met bier, hapjes en muziek in de herfst. Het begon alleen zo goed te lopen dat het al snel werd uitgebreid. Er zijn verschillende organisaties, waarvan de grootste bijna elke maand tussen april en oktober zo’n festival organiseert. Voor Japanners is het dus gewoon een festival waar ze de mogelijkheid hebben om in aanraking te komen met de Duitse cultuur. 

Binnen Tokyo zijn de grootste Oktoberfests in Odaiba en Hibiya. Maar ook in OsakaSapporo en andere grote steden wordt het georganiseerd. Je ziet ook wel eens dat gemeentes zelf een Oktoberfest organiseren, maar de meeste worden georganiseerd door speciale Oktoberfest organisaties.

Bier is best duur op deze festivals en daar komt meestal nog ¥ 1,000 (ongeveer €8) borgkosten over heen. Dat krijg je wel gewoon terug als je het glas weer inlevert. 

Japanners houden van bier, maar schenken meestal alleen van Japanse brouwerijen. Als je even genoeg hebt van het Japanse bier, is er een grote kans dat je ergens terecht kunt voor een Duits biertje en een bijzondere ervaring.