Ontspannen in Japan: verblijf in een ryokan

5x ontspannen in Japan

Veel mensen in Japan maken lange dagen op het werk of op school, dus als ze eindelijk vrij zijn, willen ze ontspannen. Vooral tijdens de lange weekenden en feestdagen zoals de Golden Week, maken veel Japanners meerdaagse uitstapjes. Gelukkig zijn er in Japan een overvloed aan manieren om een vermoeide geest en lichaam tot rust te laten komen. Buitenlandse toeristen kunnen gemakkelijk een aantal lokale ontspannende activiteiten toevoegen aan hun reisroutes. Laten we eens kijken naar een aantal populaire manieren om te ontspannen in Japan!

5x ontspannen in Japan


Ontspannen in Japan: verblijf in een ryokan

Verblijf in een ryokan

Hoewel het vrij prijzig is, is een beetje meer uitgeven aan een ryokan verblijf het absoluut waard. De meeste mensen verblijven niet voor langere tijd in een ryokan, omdat het als iets luxueuzers wordt gezien dan een verblijf in een gewoon hotel.

Japanners gaan naar een ryokan om echt te ontspannen en nergens aan te hoeven denken. Veel gasten verlaten de ryokan maar even of zelfs helemaal niet tijdens hun verblijf, vooral als ze maar één nacht blijven. Een verblijf van één of twee nachten is de norm voor de meeste locals, maar als je het je kunt veroorloven kun je natuurlijk ook kiezen voor een langer verblijf.

Het begint al bij je aankomst, waar je bij de ingang je schoenen verruilt voor slippers. Het voelt een beetje alsof je thuiskomt! Na het inchecken word je naar je kamer gebracht, die meestal een tatami vloer heeft. De futonbedden worden na het diner door het personeel voor je opgemaakt.

Nadat je kennis hebt gemaakt met de vaak minimalistische kamer, raden wij aan de badmogelijkheden van de ryokan te verkennen. Er zijn vaak meerdere plaatsen om te baden, vooral in de duurdere ryokan. Als je geluk hebt, heb je misschien zelfs een eigen buitenbad met een geweldig uitzicht!

Dineren op je kamer is een echte aanrader, het zal zelfs een van de hoogtepunten van het verblijf zijn. Topklasse ryokan serveren fantastische kaiseki dinners met alleen de beste verse lokale ingrediënten. Deze maaltijden bestaan uit vele gangen, dus het is beter om hongerig aan te schuiven.

Het eten is bijna altijd gezond en wordt vaak zo mooi opgediend dat het wel een kunstwerk lijkt. Als je vegetariër bent, kan je dat het beste van tevoren aan de ryokan laten weten, zodat ze een vega-vriendelijke maaltijd voor je kunnen bereiden.

Ontspannen in Japan: onsen

Onsen warmwaterbron bad

Hoewel je in Tokyo een heerlijke onsen-ervaring kunt beleven, moet je, als je echt een verfrissend uitstapje wilt maken, naar een van de vele onsen resorts in de natuur van Japan gaan. Vanwege de ligging van Japan in de Ring van Vuur, zijn natuurlijke warmwaterbronnen er in overvloed en bevatten ze mineralen die veel gezondheidsklachten kunnen verbeteren. Vooral gebieden die in de buurt van een (actieve) vulkaan liggen, zoals Hakone, Kinosaki, Kusatsu, en Beppu hebben een stadshart dat uitsluitend gewijd is aan hun warmwaterbronnen.

Onsen stadjes zijn zeer pittoresk, omdat veel steden de traditionele stijl met houten gebouwen hebben behouden. Hier rondlopen geeft je echt het gevoel dat je terug in de tijd reist! Sommige badplaatsen hebben openbare buitenbaden die je tegen een kleine vergoeding kunt gebruiken. Het is leuk om in yukata en op houten slippers van bad naar bad te lopen. Een lichte maaltijd zoals soba noodles is lekker als je je niet te vol wilt voelen om snel daarna weer een bad te nemen.

Voor de afwisseling kan je tussendoor ook andere activiteiten doen, zoals een zandbad nemen in Beppu of kijken naar een ‘water-roer voorstelling’ in Kusatsu. Hakone heeft veel toeristische attracties om te bezoeken zoals het piratenschip of de actieve vulkaan Owakudani. In Kinosaki kan je Marine World bezoeken, een aquarium waar je het plaatselijke zeeleven van heel dichtbij kunt bekijken.

Ontspannen in Japan: bosbaden

Bosbaden (shinrin-yoku)

Er is gewoon iets aan het omringd zijn door natuurlijke tinten groen dat ons een ontspannen gevoel geeft. Het inademen van de schone en frisse lucht terwijl je langzaam de details van het bos om je heen in je opneemt is een speciale activiteit in Japan. Het wordt shinrin-yoku genoemd, of bosbaden in het Nederlands. Een paar jaar geleden was dit concept trending. Te veel binnen zitten is gewoon niet gezond, maar een paar uur bos-therapie per week kan al erg heilzaam zijn.

Op het Japanse platteland is het gemakkelijk om goede plekken te vinden voor een bosbad, in Tokyo is dat wat lastiger. Maar geen zorgen, er zijn nog steeds plekken om heen te gaan, zelfs in de stad! Midden in het centrum vind je een juweeltje van groen, het Institute for Nature Study. Het is niet groot, maar als je op een rustige dag gaat is het heerlijk toeven in het weelderige bos op het terrein. Als je het niet erg vindt om een eindje te reizen, is Mt Takao ook een goed alternatief. Hier kan je een van de minder bewandelde wandelroutes kiezen voor een goed uitje.

Ontspannen in Japan: eiland

Trip naar een afgelegen eiland

Japan telt meer dan 6000 eilanden, waarvan er 421 bewoond zijn. Sommige van deze bewoonde eilanden liggen vrij afgelegen en bieden een uitgelezen kans om even helemaal weg te zijn van de normale wereld. Als je op zoek bent naar lange dagen in de natuur en op het strand, is dit precies wat je zoekt. Let wel, er zijn vaak niet veel mogelijkheden tot vermaak op deze eilanden en er is geen levendig nachtleven. Je bent er dus echt om één te zijn met de natuur en je niet te laten afleiden door andere dingen.

Niet veel internationale toeristen weten dat de gemeente Tokyo een paar subtropische afgelegen eilanden heeft. Ze worden de Izu eilanden genoemd, en er zijn er 9 in totaal. Vooral de kleinere, zoals Aogashima en Kozushima, zijn echte verborgen juweeltjes zonder drukte. De beste manier om er te komen is per boot.

Als je wat verder weg van Tokyo wilt gaan, kan je ook de afgelegen eilanden tussen Kyushu en Okinawa bezoeken. Tanegashima en Amami zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme en zijn schitterende subtropische eilanden met een weelderige natuur en ongerepte stranden. In Okinawa, het bekendste eilandparadijs van Japan, moet je zeker Iriomote Eiland proberen voor een echte escape in de natuur.

Ontspannen in Japan: tempels

Stille tempels

Terwijl de beroemdste tempels en heiligdommen zoals de Sensoji en Meiji Shrine in Tokyo over het algemeen erg druk zijn, zijn er zo veel tempels buiten de gebaande paden die oases van rust zijn. Het is absoluut een andere ervaring om een heiligdom te bezoeken als er niemand anders in de buurt is. Je kunt de prachtige architectuur, de serene sfeer en de details die je waarschijnlijk niet zou zien in een drukke toeristische attractie in je eigen tempo opnemen.

In grote steden als Tokyo en Kyoto zijn er veel heiligdommen en tempels die niet toeristisch zijn als je weet waar je moet zoeken. In Tokyo heeft een wijk als Yanesen veel kleinere tempels die heel mooi zijn maar nauwelijks bezoekers krijgen. Ga gewoon van de hoofdstraat af en een van de kleinere zijstraatjes, en je zult ze gemakkelijk vinden. In Kyoto kan je naar een wijk als Murasakino gaan om rustige tempels en heiligdommen te vinden. Ook kan je in Tokyo of Kyoto een (Nederlandstalige) privé gids inhuren die je de niet-toeristische plekken kan laten beleven.

Als je helemaal tot het uiterste wilt gaan, kan je ook nog naar een van de oude boeddhistische grootmachten in de afgelegen gebieden van Japan gaan. Goede plaatsen om heen te gaan zijn de Yamadera, Dewa Sanzan, of Hiraizumi. Je kunt ook kiezen voor een van de Japanse pelgrimsroutes in Koyasan, Kumano Kodo, of Shikoku. Als je er echt in wilt duiken, kan je er zelfs voor kiezen om deel te nemen aan een zenmeditatiesessie, soetra’s te schrijven, of een temple stay te doen.