Op zoek naar een wc? Convenience store!

Op zoek naar een wc? Convenience store!

Recent las ik het boek Japanners komen nooit te laat van Gijs van Middelkoop. Een geestige verhandeling over een fietsreis van 1000 kilometer over het eiland Kyushu. Het verhaal van Gijs voerde mij terug naar mijn eerste ervaringen in Japan, met name de enorme cultuurschok.

Het leuke van zo’n cultuurschok is dat je je over alles verbaast. Dingen die doodnormaal worden naarmate je een land beter leert kennen kunnen in het begin heerlijk overweldigend zijn. Ik zeg heerlijk, want ik probeer wel altijd van een cultuurschok te genieten. Als je ervan kunt genieten zorgt een cultuurschok voor de meest onvergetelijke herinneringen.

Goed, dus Gijs nam mij mee terug naar mijn eigen cultuurschok. Een van de dingen die Gijs schreef deed direct een belletje rinkelen. Tijdens het eerste gedeelte van de route verbaasden Gijs en zijn vriendin zich over het gebrek aan openbare toiletten. Her en der vonden ze wel eens een toilet in een parkje, maar enige planning en een vooruitziende blik waren wel handig om sanitaire ongelukken te voorkomen.

Later kwamen ze erachter dat ook in convenience stores gratis toiletten te vinden zijn.

Op zoek naar een wc in Japan

Wat Gijs ook ontdekte, iedere convenience store in Japan heeft een gratis toilet. Je hoeft niets te kopen om van de wc gebruik te mogen maken. De sanitaire voorzieningen zijn alleen bij hoge uitzondering minder dan brandschoon. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er meer dan 50,000 convenience stores te vinden in Japan. Op het totale landoppervlak van Japan betekent dat 1 convenience store per 8 vierkant kilometer. Genoeg keus zou ik zeggen.

Op zoek naar een wc in Japan? Convenience store dus! Daarbij komen ook nog de openbare toiletten in winkels, supermarkten, warenhuizen, stations, etc. Houd je wel aan de regels die op een net plakkaat worden aangegeven.

Op zoek naar een wc? Convenience store!

Waarschuwing!

Een waarschuwing over Japanse wc’s is overigens wel op z’n plaats. Toiletten in convenience stores, supermarkten en warenhuizen hebben meestal een verwarmde zitting en vaak een billensproeier!

Op zoek naar een wc? Convenience store!

Erg prettig in de winter hoor, maar de eerste keer dat je gaat zitten… wordt een erg leuke cultuurschok herinnering :).

Het is alleen niet allemaal pais en vree op de Japanse wc. Het minder moderne Japanse sanitair is namelijk… minder modern…

Op zoek naar een wc? Convenience store!

Een kleine boodschap is nog wel te doen op zo’n apparaat, maar een grote boodschap… Alleen als het écht niet anders kan!