Kimono voor aan de muur

Opinie & achtergrond

Volg ons op feedly

Er is zo ontzettend veel te vertellen over Japan. Wat zit er achter de cultuur? Wat kun je (behalve deze site) lezen over Japan? Wat is de hoofdstad van Japan? In Opinie & achtergrond verzamelen we alle artikels die een dieper inzicht geven in het land.

Van ons blog


 • Kimono voor aan de muur

  Kimono voor aan de muur

  De kimono is een traditioneel Japans kledingstuk en kost duizenden euro’s. Het ook leuk om er een aan de muur te hangen als wanddecoratie.

 • Japanse vlag: 3 interessante feiten

  Japanse vlag: 3 interessante feiten

  De cirkel op de Japanse vlag symboliseert de zon, vandaar het “Land van de Rijzende Zon”. En hoe zit het met die controversiële oorlogsvlag? Lees het hier.

 • Recensie: Terug naar Japan

  Recensie: Terug naar Japan

  Anne Sey neemt je mee op een 1.000 kilometer lange fietstocht door Japan. “Terug naar Japan” is het verhaal van een onvergetelijke ontdekkingsreis.

 • Japanse cultuur: 3 belangrijkste aspecten

  Japanse cultuur: 3 belangrijkste aspecten

  Wat maakt de Japanse cultuur zo bijzonder? Aan de hand van 3 praktische voorbeelden wordt duidelijk waarom de Japanners doen wat ze doen.

 • Oktoberfest in Japan

  Oktoberfest in Japan

  Oktoberfest kennen we allemaal als het bierfeest uit München. In Japan worden regelmatig (ook buiten oktober) soortgelijke feesten gehouden.

 • Hoofdstad van Japan: nu Tokyo, vroeger Kyoto

  Hoofdstad van Japan: nu Tokyo, vroeger Kyoto

  Tokyo is de hoofdstad van Japan, maar eigenlijk pas sinds 1868. In de eeuwen daarvoor is de hoofdstad regelmatig verhuisd. Wat waren vroeger de hoofdsteden?

 • 15 goede boeken over Japanse cultuur

  15 goede boeken over Japanse cultuur

  Al eeuwenlang is de Japanse cultuur een boeiend onderwerp voor schrijvers. Dit is een selectie van 15 goede boeken over Japanse cultuur.

 • Hinamatsuri festival, meisjesdag in Japan

  Hinamatsuri festival, meisjesdag in Japan

  Ieder jaar op 3 maart wordt stilgestaan bij meisjes. Families zetten een traditioneel toonstuk in hun huis tijdens Hinamatsuri.

 • Recensie: Shoplifters

  Recensie: Shoplifters

  Het verhaal van de film Shoplifters speelt zich af ergens in Tokyo. Hier wonen Osamu Shibata en zijn vrouw Nobuyo in armoede. Desondanks zijn ze niet ongelukkig. Osamu werkt zo nu en dan in de bouw en Nobuyo heeft een onderbetaalde baan in een fabriek. De grootste bron van inkomsten voor de familie is het pensioen van oma.…

 • Kintsugi om gebroken servies te herstellen

  Kintsugi om gebroken servies te herstellen

  In Japan wordt gebroken servies traditioneel herstelt met kintsugi goud-lijm. Zo wordt een breuk onderdeel van de geschiedenis van een object.

 • Cultuurschok in Japan, puur genieten

  Cultuurschok in Japan, puur genieten

  Als je in een vreemd land aankomt ervaar je een cultuurschok. Met een positieve instelling zorgt je cultuurschok in Japan voor onvergetelijke herinneringen.

 • Hoe gestrest is de Japanse forens?

  Hoe gestrest is de Japanse forens?

  De cultuurverschillen tussen Tokyo en Osaka komen naar voren in het stressniveau van de gemiddelde forens in beide streden.