Handige hulpmiddelen om Japans te leren

Dat Japans een moeilijke taal is, weet je waarschijnlijk wel. Het is een van de moeilijkst te leren talen voor Nederlanders volgens het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland. Moeilijk, maar op de een of andere manier heeft de taal ook iets aantrekkelijks.

Geschreven Japans bestaat uit 3 afzonderlijke tekensets, 3 alfabetten (het meervoud van alfabet alleen al klinkt raar). Raar eigenlijk als je bedenkt dat de taal maar 46 enkelvoudige klanken en 21 samengestelde klanken telt.

Hiragana: het tekenset waar je als beginnend student van de Japanse taal als eerste mee in aanraking komt. Voor ieder van de 46 enkelvoudige klanken is één hiragana teken. Dat betekent dus 46 tekens. De 21 samengestelde klanken worden gevormd door een samentrekking van twee tekens. Hiragana is dus puur en alleen een fonetisch alfabet. Alle woorden kunnen in principe in hiragana geschreven worden.

Katajames: het tweede fonetische alfabet. Qua eigenschappen is dit tekenset identiek aan hiragana en telt dus ook 46 tekens. De tekens zijn wat hoekiger, rechter en als gevolg daarvan moeilijker te onthouden. Katajames wordt in het moderne taalgebruik eigenlijk alleen gebruikt om leenwoorden uit andere talen fonetisch weer te geven.

Kanji: als hiragana en katajames de inleiding van de Japanse taal zijn, is kanji de verhaal. Kanji betekent “Chinees teken”. Nu zijn niet alle tekens uit het Chinees overgenomen in het Japans, en sommige tekens komen alleen voor in Japan. De overheid geeft om de zoveel jaar een boekje uit met alle tekens die in het dagelijks leven worden gebruik, de Japanse versie van het Nederlandse Groene Boekje. Deze lijst, Joyo Kanji, bestaat uit 2.136 tekens.

Een snelle rekensom: 46 hiragana + 46 katajames + 2.136 kanji = 2.228 tekens

2.228 tekens die je als student dus uit je hoofd moet leren voordat je kunt zeggen dat je vloeiend Japans kunt lezen. En dan komt het schrijven. Dat vraagt om hulpmiddelen!

Flashcards

Om de individuele tekens te leren herkennen zijn flashcards de aangewezen methode. Dit werkt trouwens ook prima als je woorden moet stampen. Op de voorkant van de flashcard staat het teken, op de achterkant uitleg en context. Na een aantal keer oefenen weet je bij het zien van het teken op de voorkant wat de betekenis is. Bij inJAPAN.nl hebben wij voor ieder niveau uitstekende flashcards in assortiment.

flashcards bij inJAPAN.nl »

Muurposters

De beste manier om de tekens tot je te nemen is om er dagelijks mee geconfronteerd te worden. In Japan geloven ze daar heilig in. Het begint al op de basisschool. Kinderen krijgen van school hiragana posters mee om thuis op te hangen, bijvoorbeeld op het toilet of boven het bad. Het idee om posters op te hangen in je huis om de tekens te leren (her)kennen is dus niets nieuws. Ook hiervan heeft inJAPAN.nl een mooie selectie beschikbaar.

muurposters bij inJAPAN.nl »

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.