Pachinko verovert Japan

Het spel ‘Pachinko’ is een zeer groot succes in Japan en kan gezien worden als een kruising tussen de bekende flipperkast (alleen dan zonder de flippers) en de gokkast (zonder de rollen). Pachinko zal gespeeld worden met honderden zilveren balletjes, deze moeten worden afgevuurd in de speelkast. De speler kan zelf beslissen hoe hard of zacht de ijzeren balletjes het speelveld in worden geknald. De balletjes worden omhoog gevuurd en keren vervolgens weer terug naar beneden. De pinnetjes in het speelveld zorgen ervoor dat de route steeds weer zal worden gewijzigd.

Thema machines

Er bestaan duizenden Pachinko speelhallen in Japan, maar deze zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn in de loop der tijd honderden verschillende soorten machines ontwikkelt, allen met een eigen thema. Hieronder valt natuurlijk ook de anime speelautomaten. De Pachinko speelkasten staan bekend om hun felle kleuren, harde geluiden en speciale effecten.

Liefhebbers van thema speelautomaten kunnen zich vermaken op Pokémon kasten of een Star Wars speelautomaat. De machines beschikken over veel visuele effecten, dat geldt zowel voor de moderne machines als de ouderwetse automaten. In de meeste Pachinko speelhallen staan tientallen al niet honderden machines.

Pachinko machines in een speelhal
Pachinko machines zijn er inmiddels in allerlei vormen en maten, maar het doel is altijd precies hetzelfde. Afbeelding via Flickr.

Hoe werkt Pachinko?

Allereerst moeten er zilveren balletjes worden aangeschaft, zonder de speelballetjes kan er namelijk niet worden meegespeeld. De ijzeren speelballetjes zijn verkrijgbaar bij de balie van de speelhal, maar ook in de speelmachine zelf. Honderd speelballetjes kosten tussen de honderd en vierhonderd yen, oftewel tussen de 75 eurocent en de drie euro. De ijzeren balletjes moeten in een bak worden gelegd, door aan de rechter knop te draaien worden deze het speelveld ingeschoten.

Elke speler en elke Pachinko machine heeft één en hetzelfde doel. De speler krijgt de opgave om zoveel als mogelijk ijzeren speelballetjes in het middelste gat te krijgen in het speelveld. Wanneer de speler daarin slaagt, dan zal er een zogenaamd bonusspel starten. Dit spel werkt exact hetzelfde als de reguliere gokkast die wij uit het casino kennen. Drie dezelfde symbolen op de winlijn staat voor een prijs van een groot aantal ijzeren balletjes.

Wat kan er gewonnen worden?

Het is Japan verboden om een spelletje te spelen voor geld, maar daar hebben de bedenkers van Pachinko iets op gedacht. Het is namelijk mogelijk om soms een leuk zakcentje te verdienen met Pachinko en dat verklaart het succes grotendeels. De speler kan stoppen wanneer hij of zij wilt, dit wordt gedaan door je armen in een X vorm in de lucht te steken. De balletjes worden door de medewerker ingeruild voor een token en deze kan geld waard zijn. Het overgrote deel van de spelers wisselt de token bij een nabij gelegen vestiging in voor geld, hoewel dit dus illegaal is. Het is ook mogelijk om de token in te ruilen voor producten, voedsel of sigaretten.

Geef een reactie