Waarom Japanners wc papier moeten hamsteren

Begin deze week was er groot nieuws over Japan. Op nieuwssites groot en klein stond het te lezen. NOS, nu.nl, Oneworld, FOK.nl, allemaal likten ze hun vingers af over dit opmerkelijke nieuws uit dat rare land van de Japanners. De overheid spoort inwoners aan en masse wc papier in te slaan. Een wanhopige move om de consumentenbestedingen omhoog te krijgen? Nee hoor.

Op 1 september 1923 om 11:58 wordt Tokyo voor een groot deel in puin gelegd door een enorme aardbeving. In 1960 werd 1 september uitgeroepen tot Rampen Preventie Dag. Op de scholen wordt aandacht besteed aan veiligheid en wat te doen. Daar het hele land worden rampenoefeningen gehouden. Voor iedere Japanner is de reactie op een aardbeving intussen een kalme reflex geworden, met dank aan Rampen Preventie Dag.

Japan ligt praktisch het hele jaar door te schudden. Er zijn tientallen aardbevingen per dag, waarvan de meesten nauwelijks of niet merkbaar zijn. Ook zwaardere aardbevingen van 4 à 5 op de schaal van Richter komen regelmatig voor. Slechts een heel klein aantal is 6 of sterker. Het zijn ook alleen die aardbevingen waar Japan zich zorgen over maakt.

Aardbevingen zijn vrijwel niet te voorspellen. Er is echter één gebied in Japan waar elke 100 tot 150 jaar een extreem zware aardbeving voorkomt: de Tōkai regio, ten westen van Tokyo. De laatste grote Tōkai aardbeving was in 1854, inmiddels 160 jaar geleden. De verwachte kracht van de aardbeving in dezelfde orde van grootte van als de Tōhoku aardbeving die het noorden van Japan trof op 11 maart 2011.

Dat was allemaal achtergrond, maar nu terug naar het nieuws van eerder deze week. Japanners worden dus door hun regering aangespoord om wc papier in te slaan. De crux is dat bijna de helft van het Japanse wc papier geproduceerd wordt in de buurt van de stad Shizuoka, vrijwel in het midden van de Tōkai regio. Een verwoestende aardbeving in dat gebied legt de productie waarschijnlijk voor vier tot zes maanden stil. Een enorm tekort aan wc papier dreigt dus. Na de Tōhoku aardbeving van 2011 gebeurde hetzelfde met babyvoeding. Maanden lang was daar bijna niet aan te komen.

Een aardbeving heeft verwoestende gevolgen, maar legt ook productielijnen plat. Zo raar zijn ze dus niet, die Japanners.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.