Overnachten in een tempel

Overnachten in een tempel in Tokyo

Ben jij bezig met het plannen, dromen of voorbereiden van een Japan reis? Misschien heb je je al verdiept in de verschillende soorten traditionele accommodatie waar je graag zou willen overnachten. Misschien ben je de termen ryokan en minshuku al tegen gekomen. Wellicht heb je zelfs al gelezen over het overnachten in een tempel, shukubo in het Japans.

Dit soort tempelovernachtingen zijn populair in Koyasan, het hoofdkwartier van de Shingon stroming binnen het Japanse Boeddhisme. Wist je dat je ook op andere plekken in Japan kunt overnachten in een tempel? Hier vind je een overzicht van een aantal tempels waar je kunt overnachten in de omgeving van Tokyo, wellicht niet iets wat je verwacht zo dicht bij de grootste stad van Japan.

Overnachten in een tempel in Tokyo


Als je denkt aan overnachten in een tempel, dan denk je niet direct aan de hoofdstad van Japan. Net binnen de grenzen van de prefectuur Tokyo, op de berg Mount Mitake, zijn een paar bijzonder charmante mogelijkheden.

Overnachten in een tempel: Shukubo Komadori Sanso

Shukubo Komadori Sanso

Diep in de bergen, maar toch maar net buiten Tokyo, ligt het prachtige Shukubo Komadori Sanso. De bergachtige omgeving geeft het traditionele gebouw een nog serenere sfeer.

Overnachten in een tempel is niet compleet zonder religieuze ochtendrituelen. Doe mee met het ochtendgebed in het nabijgelegen heiligdom Musashi Mitake Jinja of een religieus ritueel in een waterval.

Overnachten in een tempel: Nobori

Nobori

Ook Nobori ligt vlak naast het heiligdom Musashi Mitake Jinja op de berg Mount Mitake, net als Shukubo Komadori Sanso hierboven.

Nobori heeft een goede reputatie als het op eten aan komt. Hier krijg je als gast de beste traditionele maaltijd geserveerd die je je kunt voorstellen.

Overnachten in een tempel: Togakubo

Togakubo

Deze accommodatie ligt om de hoek van het heiligdom Oyama-Afuri Jinja. Pelgrims overnachten hier niet in de laatste plaats vanwege de befaamde tofu maaltijd die hier geserveerd wordt.

Het is mogelijk om deel te nemen aan een workshop shakyo, het met de hand kopiëren van Boeddhistische sutras.

Overnachten in een tempel met uitzicht op Mount Fuji


Nog wat westelijker, na Kanagawa, ligt de prefectuur Yamanashi. Inmiddels zijn we zo’n 150 kilometer ten westen van Tokyo.

Overnachten in een tempel: Kakurinbo

Kakurinbo

In de westelijke voetheuvels van Mount Fuji ligt de tempel Minobusan Kuon-ji. Kakurinbo is een uitstekende accommodatie waar pelgrims graag verblijven. De prachtige Japanse tuin waar het traditionele gebouw is staat zorgt voor een bijzondere sfeer.

Natuurlijk wordt de mogelijkheid geboden om de religieuze ochtendrituelen bij te wonen, maar je kunt hier ook mee doen met een kimono workshop.

Overnachten in een tempel: ZEN&BED Bogetsu-An

ZEN&BED Bogetsu-An

Misschien zegt de naam genoeg… ZEND&BED Bogetsu-An ligt direct naast de tempel Erin-ji, iets ten noorden van Mount Fuji.

De monnik die deze accommodatie beheert geeft workshops in Zen meditatie aan gasten. Gelukkig spreekt hij Engels.

Overnachten in een tempel in Nagano


Een van de belangrijksten Boeddhistische tempels in Japan is Zenko-ji in Nagano. Natuurlijk is ook hier shukubo accommodatie beschikbaar.

Overnachten in een tempel: Fuchinobo

Fuchinobo

Volgens verschillende Japans-talige websites is Fuchinobo een van de beste shukubo accommodaties van Japan. Een van de redenen hiervoor is de fantastische vegetarische Boeddhistische maaltijd die gasten geserveerd krijgen.

Via Fuchinobo kun je deelnemen aan de ochtendrituelen van Zenko-ji.

Overnachten in een tempel in Takayama


Inmiddels zitten we in Takayama, zo’n 300 kilometer ten westen van Tokyo. Die befaamde tempel Zenko-ji uit Nagano, hierboven, heeft een dependence in Takayama. Ook hier kun je overnachten.

Overnachten in een tempel: Temple Hotel Takayama Zenko-ji

Temple Hotel Takayama Zenko-ji

Of je nou op zoek bent naar een spirituele ervaring of gewoon het stadje Takayama wilt verkennen, in deze accommodatie kan je alle kanten op.

Wil je wel iets spiritueels doen? Probeer eens de tempel-yoga of een van de andere workshops.