Reizen over de Wereld

Reizen over de Wereld

Na vijf jaar in Japan gewoond te hebben merk je dat je Japan ervaring veranderd. In het begin ben je euforisch en is alles nieuw maar naar mate je er langer hoop je steeds meer dat de locals je accepteren als een van hen. Lees ook ons artikel over de 5 types buitenlanders in Japan.

De vijf karakters die in dit artikel beschreven worden zijn accuraat, to-the-point en oh zo herkenbaar. Deze vijf typeringen zijn van toepassing op buitenlanders die in Japan wonen maar de meeste toeristen zullen niet verder komen dan “the kid in the candy store”. Jammer is wel dat als je die fase eenmaal doorlopen hebt je er onmogelijk naar terug kan. Je kunt maar één keer iets voor het eerst zien, proeven, ruiken of meemaken. Daarom vind ik het zo leuk om te lezen hoe anderen hun eerste momenten in Japan ervaren.

Reizen over de Wereld


Reizen over de Wereld

Vincent reist samen met zijn vriendin Suzanne de hele wereld over en houdt leuke verslagen van zijn reizen bij op zijn blog Reizen over de Wereld. Deze zomer waren de twee in Japan waar ze natuurlijk de nodige avonturen beleefd hebben.

Vincent aan het vissen

Wat erg leuk is om te lezen is dat Vincent en Suzanne met hun uitgebreide reiservaring Japan op een heel andere manier beleven dan iemand die voor het eerst een lange reis maakt. Ze zijn op plekken geweest waar amper buitenlandse toeristen komen. Zo hebben ze zelf hun eigen vis gevangen in een sashimi restaurant, zijn ze naar Gunkanjima geweest (iets wat nog steeds hoog op mijn eigen lijstje staat) en hebben ze Kobe beef gegeten in Kobe.

Interview met Vincent & Suzanne


Wouter: Als door de wol geverfde wereldreizigers moeten jullie natuurlijk elk reis weer een bestemming kiezen. Hoe gaat dat proces voor jullie in zijn werk en hoe is de keuze dit jaar gevallen op Japan?

Vincent: We proberen elk jaar een verre reis te maken. Daarbij zijn we vaak gebonden aan de schoolvakanties. Vooraf kijken we dan naar de ideale reistijd van een land. Daarnaast trekt Azië ons wel. Japan leek ons een mooie combinatie tussen Aziatische en Westerse invloeden.

Suzanne: Als we op vakantie zijn, bedenken we meestal al wat we dat jaar daarna willen gaan doen. Vorig jaar waren we in Sri Lanka en toen bedachten we dat we wel eens een ‘gek’ land, zoals Japan wilden zien. Toen we begin 2015 een retourticket naar Tokyo zagen voor 600 euro per persoon was de keuze snel gemaakt. Daarna hadden we dus 4 weken Japan in te vullen met een reis en werd er bekeken wat we wilden zien en doen. Zo wilde ik bijvoorbeeld graag in een ryokan slapen.

Reizen over de Wereld

Wouter: Jullie verwachtingspatroon van een reis zal intussen wat diepgaander en verfijnder zijn dan van de gemiddelde reiziger. Wat verwachtten jullie voor vertrek van Japan?

Vincent: De keuze voor Japan in de zomer betekent ook het klimseizoen van de Mount Fuji. Daarnaast wilde ik nog graag naar het sumoworstelen. Verder hadden we in ons hoofd zitten dat Japan een duur land zou zijn. We waren dus erg benieuwd naar de prijzen in Japan voor het eten. Dat bleek achteraf allemaal erg mee te vallen.

Suzanne: Behalve dat het duur zou zijn, had ik ook verwacht dat het een ‘gek’ land zou zijn zoals ik al eerder zei. Vaak lees je op internet dingen, waarbij je denkt ‘oh dat kan alleen in Japan’. Zoals bijvoorbeeld een Maid Cafe. We hadden ook al veel verschillende verhalen gehoord dat Japan erg georganiseerd zou zijn en de mensen erg vriendelijk.

Wouter: Terugkijkend hebben jullie een fantastische reis gehad, dat is ook te lezen op jullie blog. Hoe zou je in een paar zinnen jullie Japan ervaring samen vatten?

Vincent: Japan heeft eigenlijk alles. Je hebt er veel cultuur, heerlijk eten, behulpzame mensen, er is veel te doen, het is schoon, veilig. Eigenlijk is Japan gewoon een ideaal vakantieland!

Suzanne: Japan is vooral een bijzonder land, met een bijzondere cultuur. Ik zou graag willen dat Nederland net zo georganiseerd is als Japan.

Wouter: 10 jaar geleden had elke echte reiziger een Lonely Planet in zijn rugzak zitten. Intussen moeten de reisgidsen de aandacht delen met apps, websites en andere hulpmiddelen. Welke hulpmiddelen zijn essentieel geweest in het vinden van jullie weg?

Vincent: Het meest essentiele hulpmiddel is misschien nog wel de Japanse behulpzaamheid. Het juiste perron vinden, maar ook in hotels werden we goed geholpen. Zo kon ons hotel in Tokyo bijvoorbeeld 3 weken lang de Fuji wandelstokken opslaan en hielpen ze ons goed bij het bezoek aan de Tsukiji vismarkt. De Lonely Planet is trouwens nog steeds essentieel gebleken. Zo zijn we ook het restaurant in Fukuoka tegen gekomen waar je zelf je vis kunt vangen.

Suzanne: Behalve de mensen en de reisgidsen is het in Japan ook erg fijn dat er overal een goede Wi-Fi verbinding is. Zo keken we in het hotel vaak wat bijvoorbeeld de 10 hoogtepunten in Kyoto zijn en aan de hand daarvan en de Lonely Planet bepaalden we dan wat de die dag daarna gingen doen. Ook heeft Japan handige hulpmiddelen voor op een smartphone, zoals de app Tokyo Metro. Zo wisten we precies hoe we op een bepaalde plek moesten kopen. Hiervan was het ook handig dat je niet per se een internetverbinding nodig had.

Reizen over de Wereld

Wouter: Wat zal jullie het meest bijblijven van de reis naar Japan?

Vincent: Dat ik bij Japan gelijk denk: Ik zou nog wel een keer terug willen. Bij sommige landen denk ik na een bezoek: Hier heb ik het meeste wel gezien. Bij Japan heb ik dat niet. We zijn in totaal vier weken in Japan geweest. We hebben heel veel gedaan, maar toch heb ik uiteindelijk het gevoel dat we nog veel moeten zien.

Suzanne: Het lekkere eten, de snelle treinen, het goed georganiseerde, de vriendelijke mensen, de bijzondere cultuur, de verlichte straten, de hoge stemmetjes, de kinderachtige meisjes in het maid cafe, de bijzondere tocht op Mount Fuji, de warme zon. Tja, wat niet eigenlijk… Ik zou ook zeker nog een keer terug willen!