Japanse Binnenzee

Setouchi Triënnale: kunstwerken in de Japanse archipel

Als je aan Japan denkt, dan denk je misschien als eerste aan de bruisende steden als Tokyo en Kyoto. Maar Japan heeft zoveel meer te bieden dan alleen grote steden. Zo is er bijvoorbeeld de Setouchi Triënnale, een kunstfestival dat om de drie jaar plaatsvindt op verschillende eilanden in de Japanse Seto binnenzee. Een van deze eilanden is Naoshima, waar je kunt genieten van de mooiste kunstwerken en architectuur in een prachtige natuurlijke omgeving. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Setouchi Triënnale en Naoshima.

De Setouchi Triënnale: een uniek kunstfestival in Japan

De Setouchi Triënnale is een uniek kunstfestival dat om de drie jaar wordt gehouden op verschillende eilanden in de Seto binnenzee, ook wel de Japanse binnenzee genoemd. Het festival begon in 2010 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste kunstfestivals in Japan. Het festival is opgezet om de lokale economie te stimuleren en om de natuurlijke en culturele rijkdommen van de Seto binnenzee te promoten.

Tijdens de Setouchi Triënnale worden er op verschillende eilanden kunstwerken tentoongesteld, variërend van installaties en beeldhouwwerken tot performances en interactieve kunst. De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld en worden tentoongesteld in de natuurlijke omgeving van de eilanden. Hierdoor ontstaat er een unieke interactie tussen de kunstwerken, de natuur en de lokale cultuur.

Naoshima: een eiland vol kunst

Een van de eilanden die deel uitmaakt van de Setouchi Triënnale is Naoshima. Naoshima is een klein eiland in de Seto binnenzee en staat bekend om zijn moderne kunstwerken en architectuur. Het eiland is bezaaid met kunstmusea, galerijen en installaties, en wordt daarom ook wel het ‘museum zonder muren’ genoemd.

Een van de bekendste kunstmusea op Naoshima is het Chichu Art Museum, dat is ontworpen door de beroemde architect Tadao Ando. Het museum is gebouwd in een heuvel en is grotendeels ondergronds. Het museum is gewijd aan de werken van kunstenaars als Claude Monet, James Turrell en Walter De Maria. De kunstwerken worden tentoongesteld in zalen met veel natuurlijk licht, waardoor de bezoekers de kunst op een bijzondere manier kunnen ervaren.

Een ander opvallend museum op Naoshima is het Lee Ufan Museum, dat is gewijd aan de Koreaanse kunstenaar Lee Ufan. Dit museum is ook ontworpen door de beroemde architect Tadao Ando en ligt op een heuvel met uitzicht op de zee. Het museum heeft een collectie van Lee Ufan’s sculpturen, schilderijen en installaties, die zijn ontworpen om de bezoekers te laten reflecteren over de relatie tussen de kunst en de natuurlijke omgeving.

Naast de kunstmusea zijn er ook veel installaties en kunstwerken te vinden op straat en in de openbare ruimte op Naoshima. Zo is er bijvoorbeeld de beroemde gele pompoen van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama, die te vinden is bij de haven van Naoshima. Ook zijn er veel kunstwerken te vinden in de vorm van architectuur, zoals de Benesse House, dat is ontworpen door Tadao Ando en fungeert als hotel en museum tegelijk.

Naoshima is de belangrijkste locatie van het Setouchi Triënnale festival

Fietsen op Naoshima: de perfecte manier om de kunstwerken te ontdekken

De beste manier om de kunstwerken op Naoshima te ontdekken is per fiets. Fietsen is een populaire manier van vervoer op het eiland en er zijn dan ook veel fietsverhuurders te vinden bij de haven. Met de fiets kun je op je eigen tempo het eiland verkennen en de kunstwerken op je eigen manier ontdekken.

Een van de hoogtepunten van een fietstocht op Naoshima is het Art House Project. Dit project bestaat uit een aantal oude huizen en winkels die zijn omgebouwd tot kunstinstallaties en galerijen. Het project is bedacht om de lokale economie te stimuleren en om het oude culturele erfgoed van het eiland te behouden. Het Art House Project is een unieke ervaring en biedt bezoekers de kans om moderne kunst te ontdekken in een authentieke en historische omgeving.

Een andere interessante bezienswaardigheid op Naoshima is de Naoshima Bath, een openbaar badhuis dat is ontworpen door de Japanse kunstenaar Shinro Ohtake. Het badhuis is een kunstwerk op zich en biedt een bijzondere ervaring van ontspanning en kunst.

Setouchi Triënnale en Naoshima

De Setouchi Triënnale en Naoshima bieden een unieke ervaring van kunst, natuur en cultuur. Het kunstfestival is een geweldige manier om de binnenzee van Japan te ontdekken en om moderne kunst te beleven in een bijzondere omgeving. Iedere 3 jaar vindt het festival plaats. Op de website van het festival vind je een overzicht van de festival agenda.