Shoplifters

Recensie: Shoplifters

Het verhaal van de film Shoplifters speelt zich af ergens in Tokyo. Hier wonen Osamu Shibata en zijn vrouw Nobuyo in armoede. Desondanks zijn ze niet ongelukkig. Osamu werkt zo nu en dan in de bouw en Nobuyo heeft een onderbetaalde baan in een fabriek. De grootste bron van inkomsten voor de familie is het pensioen van oma.

Om eten op tafel te krijgen pleegt Osamu zo nu en dan eens winkeldiefstal samen met zijn zoon Shota. Na een van die winkelbezoekjes komen ze onderweg naar huis een meisje. Yuri, tegen die buitengesloten is door haar ruziënde ouders. Osamu besluit om haar mee naar huis te nemen. Als blijkt dat Yuri mishandeld is neemt de familie Shibata haar, ondanks hun benarde financiële situatie, op in het gezin.

Recensie: Shoplifters

Shoplifters

Waardering: 4 uit 5.

Deze meeslepende film vertelt het verhaal van een Japanse familie die onder de armoedegrens leeft, maar ondanks hun situatie toch positief in het leven staat.

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld.

September Film

De film Shoplifters gooit internationaal hoge ogen. De film ging in première op 13 mei 2018 tijdens het filmfestival van Cannes. Daar won de film een Gouden Palm.

De originele Japanse naam van de film is Manbiki Kazoku, wat Winkeldieven Familie betekent.

Het verhaal


Je familie kun je niet kiezen. Meestal niet. Maar stel dat je wel zou kunnen kiezen, zou de familieband dan sterker zijn? Zou je verder gaan voor elkaar? Shoplifters vertelt het verhaal van een arme familie die door hun situatie min of meer gedwongen worden tot winkeldiefstal. Als ze onderweg naar huis een klein meisje tegenkomen die door haar ruziënde ouders buiten gezet is besluiten ze haar te helpen. Al snel blijkt dat hoewel de familie leeft van diefstal ze niet “slecht” zijn. Het gevonden meisje wordt met veel liefde en warmte opgenomen in de familie.

Hoewel ze arm zijn, zijn ze niet ongelukkig. De familieband is sterk en vol liefde. Hoewel, is de band die ze hebben wel een familieband?

Mijn oordeel


Ik houd wel van Japanse films die het gewone leven beschrijven. In eerste instantie lijkt Shoplifters ook zo’n film te zijn. Hoewel Japan een rijk land is, leven er ook families in armoede. Wat mij in deze film erg opviel was de oprechtheid van de personages.

Als halverwege blijkt dat het leven wat Shoplifters beschrijft toch niet zo gewoon is, valt de herkenbaarheid weg. Toch ligt het in de lijn van het plot. Zo’n 30 minuten in de film had ik het gevoel dat het verhaal door zou blijven kabbelen zonder dat er verder een punt gemaakt zou worden.

De opbouw van het verhaal duurde mij iets te lang en toen de twist naar boven kwam ging dat juist weer vrij snel. Toch vond ik Shoplifters een leuke film met veel herkenbaarheid. Het is altijd leuk om te zien dat een Japanse film ook buiten Japan goed ontvangen wordt.